16.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Emil Șuhani, Radu Panait, Claudiu Ținca. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 04.00 Jazz-ul românesc din SUA la Satu Mare invitat – Alexandru Șipa. 05.00 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiuni: Arta modernă. 06.00 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Emil Șuhani, Radu Panait, Claudiu Ținca. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiuni: Comunicarea dintre adolescenți și părinți. 11.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Rodica Borlan. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 14.40 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Emil Șuhani, Radu Panait, Claudiu Ținca. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Georgiana Marina. 17.30 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni: Transportul ecologic, gestiunea deșeurilor, în vizorul autorităților de mediu. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Săptămâna moțiunii

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi se va da votul pe moțiunea de cenzură. Președintele Iohannis s-a grăbit să spună că „săptămâna viitoare vom avea un nou guvern”. Chiar dacă moțiunea va trece, în niciun caz nu se va forma un nou guvern imediat. Sau „de îndată” ca să folosim o expresie la modă luată din limbajul juridic.

Presupunând că toate partidele semnatare se vor ține de cuvânt, că niciun parlamentar nu va trăda, conform calculelor vor fi mai mult decât suficiente voturi pentru adoptarea moțiunii.

Odată trecută, guvernul este considerat demis, dar continuă să funcționeze până la formarea unui nou guvern. Procesul poate dura săptămâni în șir.

Dacă există o înțelegere între partide și toate se țin de cuvânt, un nou guvern se poate instala într-un timp record. La o astfel de variantă se referea Klaus Iohannis. Pe scurt, Ludovic Orban este desemnat cu formarea guvernului, acesta își prezintă echipa, bănuim gata formată, pleacă în fața Parlamentului, noul guvern este votat, se prezintă în fața președintelui, primul ministru și membrii guvernului depun fiecare pe rând jurâmântul de credință din Constituție, articolul 82, ciocnesc un pahar de șampanie, se despart cu un zâmbet larg pe față și, de îndată, fiecare la ministerul lui, se apucă de lucru.

Lupta dintre palate încetează, iar campania electorală își continuă cursul. Cu Ludovic Orban, de data aceasta prim ministru, și Klaus Iohannis, președinte, PNL organizează mitinguri electorale în marile orașe, bat țara-n lung și-n lat și alegerile prezidențiale sunt ca și câștigate.

Căderea guvernului PSD, formarea unui guvern în jurul PNL, care să rămână și după alegerile prezidențiale, cu un Klaus Iohannis reales, nu este atât de simplu de realizat.

Victor Ponta a și avansat deja varianta unei coaliții între Pro România, ALDE și PSD. Cele trei partide au majoritatea parlamentară necesară formării unui guvern, dar atâta vreme cât Iohannis este președinte sunt șanse minime de a fi învestit. Mai degrabă, Victor Ponta avea în vedere o victorie a candidatului susținut de partidul său. Într-adevăr, Mircea Diaconu se află în plutonul doi, dar cu procente mai mici decât Viorica Dăncilă și Dan Barna.

Este posibil ca Victor Ponta să fi avut în vedere victoria candidatului PSD, Viorica Dăncilă? Puțin probabil. Să se fi gândit la Dan Barna? Și mai puțin probabil. Victor Ponta avansa varianta unui guvern de stânga cu Iohannis la Cotroceni. Ceea ce presupune amânări după amânări, refuzuri după refuzuri, într-un final intrarea într-o criză ce se poate prelungi până la alegerile parlamentare.

Cel mai simplu, în cazul căderii guvernului Dăncilă, este formarea unui guvern Orban. Dar când s-a ales în politica din România calea cea mai dreaptă? Într-o altă perioadă de criză, prin anul 2009, președintele Băsescu a refuzat să-l numească pe Iohannis prim ministru. Este vorba despre celebra „soluție imorală”, pe vrema aceea Klaus Iohannis fiind propus prim ministru de adversarii lui de acum.

La rândul lui, dacă i se va propune de către o majoritate parlamentară un guvern PSD – ALDE – Pro România are ocazia de a reutiliza formula „soluție imorală”.

După zece ani fostul președinte Traian Băsescu declară că în turul doi îl va vota pe Klaus Iohannis.
Dar să așteptăm rezultatul votului pe moțiunea de cenzură, mai ales că după datele pe care le are Viorica Dăncilă moțiunea nu va trece.

Abonează-te acum Online!