Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Săptămână plină de evenimente semi-luminate sau semi-umbrite aruncate în desaga lucrurilor spuse pe jumătate. Ancheta asupra violențelor din 10 august continuă să fie acoperită de o ceață din ce în ce mai de nepătruns. Au fost aruncate în spațiul public afirmații privitoare la o posibilă finanțare a organizatorilor din străinătate sau de forțe oculte din țară. A continuat scandalul iscat de declarațiile ambasadorului George Maior pe marginea scrisorii lui Rudy Giuliani despre situația din România.

Audierea lui a scos la iveală un conflict deschis între președintele Senatului și fostul șef al SRI. Călin Popescu Tăriceanu se consideră victima înregistrărilor făcute de către SRI în baza protocoalelor cu DNA.

Tot în această săptămână a fost audiat actualul director SRI. Comisia de control a SRI a dorit să afle tot despre protocoale. Eduard Hellvig a oferit informații promițând că nu ascunde nimic. Comisia va fi aflat multe lucruri interesante, dar având un caracter secret nu le-a transmis mai departe publicului.

Tot în săptămâna în care a început noul an școlar și sesiunea de toamnă a Parlamentului s-a decis organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției. Din 7 octombrie, data fixată pentru referendum, definiția familiei va fi una fără echivoc: reuniunea dintre un bărbat și o femeie.

Consecvent cu propria tradiție, PSD a intrat în conflict cu el însuși. Un grup de lideri județeni într-o deplină conspirație încearcă să-l debarce pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

Există două planuri. Dacă nu se reușește înlăturarea lui de la conducerea partidului intră în acțiune planul B: schimbarea lui din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Un grup de deputați vor vota alături de opoziție eliberarea lui Dragnea din funcție. Astfel chiar dacă pentru moment rămâne liderul partidului, puterea lui este înjumătățită. Scăzându-i semnificativ influența asupra guvernului, următoarea mișcare este eliminarea lui și din fruntea PSD.

Conducerea interimară a partidului ar urma să fie preluată de  primul ministru. Astfel Viorica Dăncilă va întruchipa și puterea executivă și cea politică.

Grupul care pune la cale aceste planuri sunt apropiații lui Dragnea, greii partidului: vicepremierul Paul Stănescu, secretarul general al PSD Marian Neacșu, Nicolae Bădălău, fostul premier Tudose, lideri puternici din teritoriu, alintați cu renumele de “baroni locali”.

Motivul debarcării: Liviu Dragnea conduce de unul singur partidul și guvernul, fără să se consulte cu nimeni.

Liderul PSD are probleme de comunicare și cu președintele ALDE. Zile întregi nu vorbește cu Tăriceanu, între timp luând decizii importante fără să le aducă la cunoștința partenerilor de guvernare.

O parte din aceste evenimente în derulare își vor găsi explicații săptămâna următoare. Multe vor rămâne sub pojghița de secretomanie obișnuită. Toate par urgente, dar rezolvarea lor va întârzia. Publicul este deja obișnuit cu stilul de muncă al politicienilor. Ei ridică probleme, dar în loc să ofere soluții, de cele mai multe ori le transformă în crize.

Astfel săptămâna viitoare ar trebui să se propună chemarea în țară a lui George Maior, să fie prezentate în detaliu protocoalele secrete, să fie debarcat Liviu Dragnea. Tot la  chestiuni arzătoare la ordinea zilei trebuie inclusă și propunerea de șef al DNA. Ministrul Toader este sigur că CSM nu va da un aviz favorabil, iar președintele Iohannis va refuza propunerea. Ca întotdeauna, lista urgențelor se tot îngroașă, în vreme ce lista soluțiilor este tot mai subțirică.

Situație complicată

Reforma schiţată pe o hârtie într-un birou în momentul în care se loveşte de realitate se alege praful de ea. Aflăm acum că salariile bugetarilor nu sunt chiar atât de mari pe cât s-a tot scris prin presă.

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.