Săptămâna crizelor | Informaţia Zilei

Săptămâna crizelor

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Săptămână plină de evenimente semi-luminate sau semi-umbrite aruncate în desaga lucrurilor spuse pe jumătate. Ancheta asupra violenţelor din 10 august continuă să fie acoperită de o ceaţă din ce în ce mai de nepătruns. Au fost aruncate în spaţiul public afirmaţii privitoare la o posibilă finanţare a organizatorilor din străinătate sau de forţe oculte din ţară. A continuat scandalul iscat de declaraţiile ambasadorului George Maior pe marginea scrisorii lui Rudy Giuliani despre situaţia din România.

Audierea lui a scos la iveală un conflict deschis între preşedintele Senatului şi fostul şef al SRI. Călin Popescu Tăriceanu se consideră victima înregistrărilor făcute de către SRI în baza protocoalelor cu DNA.

Tot în această săptămână a fost audiat actualul director SRI. Comisia de control a SRI a dorit să afle tot despre protocoale. Eduard Hellvig a oferit informaţii promiţând că nu ascunde nimic. Comisia va fi aflat multe lucruri interesante, dar având un caracter secret nu le-a transmis mai departe publicului.

Tot în săptămâna în care a început noul an şcolar şi sesiunea de toamnă a Parlamentului s-a decis organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei. Din 7 octombrie, data fixată pentru referendum, definiţia familiei va fi una fără echivoc: reuniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Consecvent cu propria tradiţie, PSD a intrat în conflict cu el însuşi. Un grup de lideri judeţeni într-o deplină conspiraţie încearcă să-l debarce pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

Există două planuri. Dacă nu se reuşeşte înlăturarea lui de la conducerea partidului intră în acţiune planul B: schimbarea lui din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Un grup de deputaţi vor vota alături de opoziţie eliberarea lui Dragnea din funcţie. Astfel chiar dacă pentru moment rămâne liderul partidului, puterea lui este înjumătăţită. Scăzându-i semnificativ influenţa asupra guvernului, următoarea mişcare este eliminarea lui şi din fruntea PSD.

Conducerea interimară a partidului ar urma să fie preluată de  primul ministru. Astfel Viorica Dăncilă va întruchipa şi puterea executivă şi cea politică.

Grupul care pune la cale aceste planuri sunt apropiaţii lui Dragnea, greii partidului: vicepremierul Paul Stănescu, secretarul general al PSD Marian Neacşu, Nicolae Bădălău, fostul premier Tudose, lideri puternici din teritoriu, alintaţi cu renumele de „baroni locali”.

Motivul debarcării: Liviu Dragnea conduce de unul singur partidul şi guvernul, fără să se consulte cu nimeni.

Liderul PSD are probleme de comunicare şi cu preşedintele ALDE. Zile întregi nu vorbeşte cu Tăriceanu, între timp luând decizii importante fără să le aducă la cunoştinţa partenerilor de guvernare.

O parte din aceste evenimente în derulare îşi vor găsi explicaţii săptămâna următoare. Multe vor rămâne sub pojghiţa de secretomanie obişnuită. Toate par urgente, dar rezolvarea lor va întârzia. Publicul este deja obişnuit cu stilul de muncă al politicienilor. Ei ridică probleme, dar în loc să ofere soluţii, de cele mai multe ori le transformă în crize.

Astfel săptămâna viitoare ar trebui să se propună chemarea în ţară a lui George Maior, să fie prezentate în detaliu protocoalele secrete, să fie debarcat Liviu Dragnea. Tot la  chestiuni arzătoare la ordinea zilei trebuie inclusă şi propunerea de şef al DNA. Ministrul Toader este sigur că CSM nu va da un aviz favorabil, iar preşedintele Iohannis va refuza propunerea. Ca întotdeauna, lista urgenţelor se tot îngroaşă, în vreme ce lista soluţiilor este tot mai subţirică.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345