Image 1
Image 2

Săptămâna “arhitectului strateg” Mircea Geoană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Deloc lipsit de modestie, autodefinindu-se drept “arhitect şi strateg”, Mircea Geoană prinde din nou aripi. În fruntea unui grup de parlamentari luaţi de la PSD, vreo 20 la număr, fostul preşedinte forţează mâna PNL şi încearcă să declanşeze mai rapid procedura de demitere a guvernului Ponta. Fostul preşedinte, evident mânat de dorinţa de răzbunare, va profita de lucrările Consiliului Naţional pentru a crea o breşă în PSD. Din păcate a rămas fără omul de acţiune şi cu bani. Într-un moment când ar fi fost mare nevoie de el, Marian Vanghelie zace după gratii, arestat preventiv de DNA pentru fapte de corupţie.


Rămas fără singurul politician potent din punct de vedere financiar, nu-i rămâne decât să bată la uşile PNL cu promisiunea că vor mai veni alături de el suficienţi oameni din arcul guvernamental pentru a modifica aritmetica parlamentară. Pus în gardă, PSD răspunde în felul său. Promite scăderi de impozite şi taxe, concomitent cu creşterea veniturilor. Marea lovitură de dinaintea Consiliului Naţional este tot de natură economico-financiară. Guvernul Ponta anunţă “pe surse” că va scădea TVA-ul de la 24 la 20% în luna mai sau iunie. Cum să părăseşti un partid atât de darnic? În plus, s-a decis să lupte şi împotriva corupţiei. Strategic, se lipeşte şi de preşedintele Klaus Iohannis, cu speranţa că o parte din credibilitatea lui se va revărsa şi asupra guvernului şi partidului. Este greu să fracturezi un asemenea partid.
PSD intrase în criză imediat după alegerile prezidenţiale, pierdute de Victor Ponta. Acţiunile DNA îndreptate înspre toate partidele, au pus semnul egalităţii între corupţii din PSD, PDL, PNL, PMP, UDMR etc.  Aşadar, PSD a intrat în rândul lumii, restul partidelor dovedindu-se la fel de corupte ca partidul lui Iliescu, Năstase şi Ponta. Ba îl putem adăuga aici şi pe Mircea Geoană, sub conducerea căruia PSD nu a reuşit să se reformeze. Cum DNA nu mai ţine seama de partidul din care fac parte suspecţii de corupţie, nici parlamentarii nu mai trec dintr-un partid în altul  în speranţa că ar avea protecţie. Deci ce le-ar putea promite Geoană? Un mare proiect de ţară. Alături de PNL şi preşedintele Klaus Iohannis. Se vor lăsa îmbrobodiţi pesediştii de demagogia, destul de convingătoare, a fostului lor lider?
Totul depinde de modul în care se vor desfăşura lucrările Consiliului Naţional al PSD. Dacă Victor Ponta nu va fi luat la rost pentru pierderea alegerilor prezidenţiale, dacă nu vor fi zgândăriţi baronii locali, există toate şansele păstrării unităţii PSD. Ca politician cu experienţă, Mircea Geoană probabil că îşi va trimite provocatori la acest mare eveniment care ar putea destabiliza partidul lui Ponta. El însuşi se defineşte ca  mare arhitect şi strateg politic. Vom vedea cât de bun arhitect demolator este şi cât de abil strateg este chiar la sfârşitul acestei săptămâni.
Ar fi şi în interesul PNL iscarea unui scandal intern în primul rând în PSD şi în al doilea rând în partidele din arcul guvernamental. UNPR a fost contactat, însă se pare că Gabriel Oprea este un lider respectat şi nimeni nu mişcă în front. Nu numai că nu pleacă nimeni din UNPR, ci dimpotrivă, mai culeg câte un parlamentar de ici, de colo. Dacă pleacă, UNPR merge în întregime, cu generalul în frunte, la fel ca UDMR. Restul partidelor sunt mai vulnerabile, deocamdată nu la nivelul la care ar dori Mircea Geoană şi Vasile Blaga. Dar să aşteptăm lucrările Consiliului Naţional al PSD.

Nemulţumiri pe linie

Aş începe prin a-l cita pe Dacian Cioloş. “Marcel Ciolacu ocoleşte, la fel ca predecesorii săi, soluţiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA şi a impozitelor, decuplarea căpuşelor de partid care sug banii statului, investiţii care să aducă mai mulţi bani din aceleaşi impozite, stimularea micilor întreprinzători şi reforma administrativă”.