Image 1
Image 2

Săptămâna alianţelor electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nici dreapta, nici stânga nu au reuşit să realizeze alianţe convingătoare pentru alegerile locale din 27 septembrie. Disensiunile dintre partide arată că nu există convingeri ferme,   bazate pe principiile călăuzitoare, pe respectarea valorilor de dreapta, în cazul PNL, USR-PLUS şi PMP, a valorilor de stânga, reprezentate de PSD şi Pro România.

Cauzele trebuie căutate în primul rând în neputinţa partidelor mari,  PNL şi PSD, de a-şi apăra statutul de principale forţe politice.

În al doilea rând trebuie remarcate ambiţiile liderilor USR, PLUS, PMP şi Pro România de a-şi arăta muşchii în faţa electoratului. Practic, ele vor să negocieze pe picior de egalitate cu PNL şi PSD.  Desigur, trebuie ţinut seama şi de faptul că partidele mari  sunt conduse în acest moment de lideri modeşti, cu probleme de autoritate şi recunoaştere chiar în propriile lor formaţiuni.

La fel de adevărat este că nici Dan Barna şi Victor Ponta nu sunt personalităţi ieşite din comun, cu o carismă de invidiat.

  Ambiguitatea statutului USR-PLUS contribuie, de asemenea, la eşecul realizării unei alianţe de impact pe dreapta. De fapt când între USR şi PLUS se pune liniuţă, se lasă impresia că cele două partide sunt în alianţă. În schimb, peste tot în ţară la negocierile cu PNL ele se prezintă separat, cerând fiecare partea lui.

Judecând după situaţia de la Bucureşti putem aprecia că pentru alegerile locale din acest an nu se vor realiza alianţe puternice. Tot ce s-a făcut până acum în materie de alianţe este neconvingător.

De ce nu pot conlucra actualele partide politice?

O primă conluzie ar fi că în vârful actualelor partide s-au căţărat echipe de politicieni modeşti, mediocri, fără viziuni pe termen lung.

Figură aparte face Traian Băsescu. S-ar părea că la Bucureşti  PMP, în schimbul susţinerii candidatului Nicuşor Dan, a pretins două primării de sectoare. Pentru un partid mic era cam mult. Pe de altă parte, Traian Băsescu ştie că dacă nu candidează el însuşi la primăria generală a Capitalei micul său partid nu trece pragul electoral în multe judeţe din ţară. ALDE nu este în situaţia de a putea pune condiţii. Călin Popescu Tăriceanu se află la polul opus faţă de fostul său partener şi adversar. El nu mai poate trage partidul, aşa cum îşi închipuie că va face Traian Băsescu.

Se poate pune întrebarea de ce nu se retrag aceşti politicieni în vârstă? Vina nu este a lor, ci a generaţiilor mai tinere care nu au fost capabile să promoveze şi să lanseze politicieni de mare forţă. Iată două exemple eclatante. După slabele rezultate de la prezidenţiale, Dan Barna trebuia să facă un pas în spate. Mai abil, Victor Ponta nu a avut curajul să candideze la alegerile prezidenţiale.  Dramatică şi pe stânga şi pe dreapta, situaţia de la Bucureşti este relavantă pentru întreaga ţară. Gabriela Firea abia s-a ţinut să nu fie aruncată din barca PSD. Acum candidează în numele partidului despre care spunea că nu o susţine, deşi era la guvernare. La Satu Mare, fostul primar PSD, după o escală la Pro România, a revenit şi este candidatul PSD la primăria Satu Mare.

Clasa politică nu se primeneşte. Generaţiile de politicieni nu îşi urmează cursul firesc. Formaţiunile politice sunt confiscate de grupuri restrânse, după modelele rău famate ale grupărilor aflate înafara legii.

Bune, rele, defilăm cu partidele pe care le avem. Pe parcursul acestei săpămâni vom asista, probabil, la noi formule strategice pentru maximizarea rezultatelor la alegerile din septembrie. Cine cu cine se va alia, în ce condiţii?

Cert este că până acum majoritatea alianţelor electorale sunt neconvingătoare.

Urmărindu-şi doar interesele politice înguste, de cele mai multe ori dominate de interesele personale ale liderilor, partidele nu ştiu lucra în comun pentru binele general.

Patru alegeri, zece buletine de vot

S-a intrat în mult disputatul an electoral 2024. Patru rânduri de alegeri în România. În alte aproximativ 70 de țări vor fi alegeri tot anul acesta.