19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Şansa unui nou început

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când părinţii fondatori ai democraţiei, pierduţi în negura timpului, au inventat mandatele limitate în timp în locul funcţiilor pe viaţă, s-au gândit să ofere comunităţilor şansa unui nou început. Aşa s-a ajuns la limitarea mandatelor prezidenţiale în statele cu democraţie durabilă la două. În schimb mandatele parlamentarilor, consilierilor, primarilor nu sunt limitate.

Din patru în patru ani au loc alegeri şi aceştia pot fi realeşi. Şi totuşi, fiecare rând de alegeri este un nou început. Se întâmplă ca şi după alegeri “noul început” să nu fie decât consolidarea prin vot a unor abuzuri, fapte de corupţie, şi alte infracţiuni pe care cel mai bine le ştiu încadra procurorii. Tot aceştia intervin în unele cazuri întrerupând mandatele unor aleşi locali. Şi acesta este un nou început, cetăţenii punându-şi mari speranţe că lucrurile vor merge mai bine pe viitor.

De multe ori, de cele mai multe ori, speranţele sunt înşelate. O societate dereglată de mecanismele defecte ale sistemului nu-şi revine atât de repede. Dacă într-un motor pui de la început o piesă stricată nu poţi concura cu ea la curse. Dar important este să se intervină la timp, să nu se lase lucrurile să curgă ani şi ani de zile doar de dragul spectacolului. Intervenţia târzie este principala cauză a înapoierii României. Un politician aflat pe o funcţie importantă este lăsat mandat după mandat să-şi facă mendrele. Despre Radu Mazăre, despre Marian Vanghelie, ca să dăm câteva exemple de notorietate naţională,  se ştia de ani de zile că sunt şmecheri şi corupţi. Au fost lăsaţi să se manifeste ani şi ani de zile. Nimeni  dintre cei plătiţi să vegheze asupra respectării legii nu are nicio responsabilitate. Sunt mii de cazuri de acelaşi fel.

|ara este plină de vanghelişti şi măzărişti. Răul trebuie rupt de la rădăcină când apare, nu trebuie lăsat să facă frunze, flori şi seminţe. Acest lucru nu se întâmplă şi nu se va întâmpla prea repede în România. Nu ştim de ce. Dăm vina pe felul de a fi al românilor, dar şi al ungurilor, parcă făcuţi din acelaşi material când este vorba despre muncă, cinste, nepăsare şi hoţie.

Are Satu Mare şansa unui nou început după terminarea acestui mandat început cu surle şi trâmbiţe după alegerile din 2012? Cariere fulminante începute sub umbrelele unor alianţe au fost întrerupte frecvent înaintea terminării mandatelor. Satu Mare s-a aflat de multe ori în faţa un nou început, pe care l-a ratat.

După ce UDMR a câştigat două mandate la primăria capitalei de judeţ, în 2012 a revenit aşa-numita administraţie românească. Şi la judeţ şi la municipiul reşedinţă de judeţ. S-a ivit iarăşi şansa unui nou început. Bun sau rău? Spargerea USL, suspiciunile care planează asupra  liderilor politici arată că şansa ivită în 2012 a fost ratată. De unde va veni un nou început? Mai are PSD forţa să se reinventeze ca partid al reformelor şi dezvoltării? A venit rândul UDMR sau speranţele cetăţenilor se îndreaptă spre altă construcţie politică, spre PNL sau spre un alt tip de alianţă electorală care să nu mai ţină seama de etnie?

După scindarea la vârf a organizaţiei judeţene Satu Mare a PSD a urmat o perioadă în care populaţia a privit spectacolul oferit pe gratis, şi cu groază, dar şi cu amuzament. A urmat scindarea PNL. Alt spectacol, cu mai puţine numere de circ. Aceste defecţiuni nu pot fi ignorate. Este ca şi cum piloţii unui avion se ceartă în timpul zborului şi copilotul îşi aruncă pe geam pilotul, provocând depresurizarea cabinei şi punând în pericol pasagerii.

Abonează-te acum Online!