Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Când părinții fondatori ai democrației, pierduți în negura timpului, au inventat mandatele limitate în timp în locul funcțiilor pe viață, s-au gândit să ofere comunităților șansa unui nou început. Așa s-a ajuns la limitarea mandatelor prezidențiale în statele cu democrație durabilă la două. În schimb mandatele parlamentarilor, consilierilor, primarilor nu sunt limitate.

Din patru în patru ani au loc alegeri și aceștia pot fi realeși. Și totuși, fiecare rând de alegeri este un nou început. Se întâmplă ca și după alegeri “noul început” să nu fie decât consolidarea prin vot a unor abuzuri, fapte de corupție, și alte infracțiuni pe care cel mai bine le știu încadra procurorii. Tot aceștia intervin în unele cazuri întrerupând mandatele unor aleși locali. Și acesta este un nou început, cetățenii punându-și mari speranțe că lucrurile vor merge mai bine pe viitor.

De multe ori, de cele mai multe ori, speranțele sunt înșelate. O societate dereglată de mecanismele defecte ale sistemului nu-și revine atât de repede. Dacă într-un motor pui de la început o piesă stricată nu poți concura cu ea la curse. Dar important este să se intervină la timp, să nu se lase lucrurile să curgă ani și ani de zile doar de dragul spectacolului. Intervenția târzie este principala cauză a înapoierii României. Un politician aflat pe o funcție importantă este lăsat mandat după mandat să-și facă mendrele. Despre Radu Mazăre, despre Marian Vanghelie, ca să dăm câteva exemple de notorietate națională,  se știa de ani de zile că sunt șmecheri și corupți. Au fost lăsați să se manifeste ani și ani de zile. Nimeni  dintre cei plătiți să vegheze asupra respectării legii nu are nicio responsabilitate. Sunt mii de cazuri de același fel.

|ara este plină de vangheliști și măzăriști. Răul trebuie rupt de la rădăcină când apare, nu trebuie lăsat să facă frunze, flori și semințe. Acest lucru nu se întâmplă și nu se va întâmpla prea repede în România. Nu știm de ce. Dăm vina pe felul de a fi al românilor, dar și al ungurilor, parcă făcuți din același material când este vorba despre muncă, cinste, nepăsare și hoție.

Are Satu Mare șansa unui nou început după terminarea acestui mandat început cu surle și trâmbițe după alegerile din 2012? Cariere fulminante începute sub umbrelele unor alianțe au fost întrerupte frecvent înaintea terminării mandatelor. Satu Mare s-a aflat de multe ori în fața un nou început, pe care l-a ratat.

După ce UDMR a câștigat două mandate la primăria capitalei de județ, în 2012 a revenit așa-numita administrație românească. Și la județ și la municipiul reședință de județ. S-a ivit iarăși șansa unui nou început. Bun sau rău? Spargerea USL, suspiciunile care planează asupra  liderilor politici arată că șansa ivită în 2012 a fost ratată. De unde va veni un nou început? Mai are PSD forța să se reinventeze ca partid al reformelor și dezvoltării? A venit rândul UDMR sau speranțele cetățenilor se îndreaptă spre altă construcție politică, spre PNL sau spre un alt tip de alianță electorală care să nu mai țină seama de etnie?

După scindarea la vârf a organizației județene Satu Mare a PSD a urmat o perioadă în care populația a privit spectacolul oferit pe gratis, și cu groază, dar și cu amuzament. A urmat scindarea PNL. Alt spectacol, cu mai puține numere de circ. Aceste defecțiuni nu pot fi ignorate. Este ca și cum piloții unui avion se ceartă în timpul zborului și copilotul își aruncă pe geam pilotul, provocând depresurizarea cabinei și punând în pericol pasagerii.

Sigla Informatia Zilei

Lista lui Ciolacu

Un milion de probleme şi toate îşi cer rezolvarea în regim de urgenţă. Mult mai mobil decât Nicolae Ciucă, noul prim ministru trece în revistă, fără să fie aprofundate, problemele cu care se confruntă populaţia în general.

Cel mai tânăr ministru refractar la reformele lui Ciolacu

Un nou cuvânt îşi face apariţia triumfală în câmpul dezbaterilor pe marginea măsurilor pe care intenţionează să le ia guvernul Ciolacu: drafturi. Ceea ce apare în spaţiul public nu sunt decât nişte drafturi scăpate din cancelaria primului ministru şi nicidecum un act oficial.
Cum de scapă atâtea drafturi din imediata apropiere a primului ministru? Mai degrabă înclinăm să credem că sunt scurgeri voite.