Image 1
Image 2

Sanislău: Pentru redresarea economică este nevoie de un sprijin substanţial din partea statului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Înainte ca în România să se fi decretat Starea de Alertă, Informaţia Zilei a lansat un sondaj referitor la situaţia primăriilor din judeţ.

Pentru o bună informare a cititorilor, am trimis un set de întrebări referitoare la veniturile şi cheltuielile primăriilor, estimări pe timp de pandemie, la situaţia firmelor, a elevilor, a celor întorşi din străinătate, dar şi la aşteptările edililor faţă de guvernanţi. O bună parte din unităţile administrative teritoriale au răspuns integral sau parţial la întrebările adresate. Dovada o reprezintă informaţiile publicate în zilele anterioare, ca răspunsuri la întrebări, pentru o cât mai bună informare. Continuăm a vă reţine atenţia cu informaţiile furnizate de către primarul din comuna Sanislău – FDG.

Kardos Ioan Zoltan, primar din partea FDG în comuna Sanislău, se dovedeşte mai pesimist decât colegul său liberal Vasile Corodan din Vama. Primarul Kardos ne-a informat că în anul 2019, în bugetul comunei, au fost consemnate încasări totalizând 1.006.835 de lei, în vreme ce pentru anul 2020 se estimează încasări de 800.000 de lei, ceea ce înseamnă o reducere cu mai bine de 20% a sumelor disponibile pentru acest an.

Asta în condiţiile în care pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere ar avea nevoie de minim 4.700.000 lei. Pandemia de Covid-19 a afectat inclusiv activitatea economică a comunei. Statisticile arată că 7 firme şi-au încetat activitatea, iar 2 lucrează parţial. Din răspunsul primit, rezultă că la nivel local nu este o statistică la zi cu privire la eventuale persoane aflate în şomaj tehnic. Primarul din Sanislău este de părere că redresarea economică ar necesita o mai substanţială sprijinire a firmelor din comună, şi nu numai, de către autorităţile statului.

Au rămas fără răspuns întrebările referitoare la posibilul sprijin din partea Consiliului Judeţean, din partea Guvernului, fără a exista posibilităţi locale de susţinere.

Din răspunsul primit se înţelege că la nivel local elevii au posibilitatea să urmeze cursurile online. În ciuda faptului că prezentăm situaţia unei comune aflate la frontiera cu Ungaria, este remarcat faptul că doar 20 de persoane, din care 12 bărbaţi şi 8 femei, s-au întors acasă din străinătate. Sigur, nici aceste persoane nu au prea mari şanse de a-şi găsi un loc de muncă în comună.

Dacă primarul Kardos s-a dovedit pesimist în ceea ce priveşte realizarea veniturilor proprii în 2020, aceeaşi atitudine o are şi în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a comunei. El consideră că o să fie mai rău pe viitor. Semnatarul informaţiilor de mai sus este de părere că un alt Guvern ar fi luat măsuri mai eficiente de sprijinire şi repornire a economiei.

La nivel de comună nu sunt firme care şi-au închis activitatea şi ar necesita scutirea de impozite şi taxe. Măsura ar fi una incorectă.

Din cauza pandemiei de Covid-19, a fost suspendată achiziţionarea unui buldoexcavator în valoare de 70.000 de euro. Nu se are în vedere contractarea de credite pentru investiţii în perioada imediat următoare.

Zilele următoare, Informaţiei Zilei va prezenta situaţia altor primării din judeţul Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

GREVĂ PENTRU SALARII

Protestele continuă la Casa de Pensii

Având în vedere lipsa de reacție a decidenților politici în privința solicitărilor angajaților caselor teritoriale de pensii și azi  protestul a continuat și la Satu Mare,  angajații Casei Județene de Pensii fiind nemulțumiți de inechitățile din sistem.