Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

Sânge proaspăt pentru manipulare

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Admiraţia faţă de mişcarea tinerilor a fost, fără îndoială sinceră. Pornită ca urmare a tragicului eveniment în care şi-au pierdut viaţa un număr impresionant de oameni, acţiunea de protest îşi pierde din inocenţă pe măsură ce încearcă să se trasforme într-un grup organizat. Chiar preşedintele Iohannis le-a cerut să se prezinte la Cotroceni pentru a fi consultaţi în legătură cu ce este de făcut.

Fără lideri, fără o direcţie clară, deşi instictual ştiu ce vor, tinerii din stradă sunt exact ceea ce ar fi fost ţăranii din Apuseni fără Horia, Cloşca şi Crişan. Sau, mai aproape de noi, cum ar fi fost FSN fără Ion Iliescu, Silviu Brucan şi Petre Roman.  Să-i aducem şi mai aproape. Tinerii din stradă sunt la fel ca PNL fără Klaus Iohannis. Sau cum ar fi PSD fără Liviu Dragnea. Dacă nu cumva au şi devenit, în curând ei nu vor fi altceva decât o masă de manevră.

Sânge proaspăt pentru manipulare, grupurile de protestatari, aceşti tineri inocenţi vor fi folosiţi până la urmă anumitor forţe politice. Totul pare acum a fi în favoarea PNL. Să ne aducem însă aminte că partidul lui Ion Iliescu are experienţa contra-demonstraţiilor, a deturnării sensurilor unor acţiuni cu iz revoluţionar. A câştigat toate confruntările de stradă. PSD este moştenitorul acelui FSN care a confiscat revoluţia. Peste timp, acelaşi partid, purtând alt nume, a câştigat în piaţă bătălia cu PDL. Acelaşi PSD a reuşit să adune 7,4 milioane de voturi împotriva celui ce trecea cel mai puternic politician din ultimii 25 de ani, nimeni altul decât Traian Băsescu. A fost îngenunchiat dintr-un foc în urma accidentului de la Colectiv? Nu cumva a cedat prea uşor?

   Până la urmă vom înţelege ce s-a întâmplat cu adevărat după tragedia de la Colectiv. Cu lipsa lui de experienţă, preşedintele Iohannis se grăbeşte să tragă concluzia că a câştigat o bătălie decisivă. Crede că are de partea sa întreaga societate civilă. S-a creat iluzia că strada este o forţă. Într-adevăr este, dar una care nu poate decât dărâma. Nu poate construi. Marea majoritate a tinerilor sunt minori. Sunt printre protestatari şi intelectuali, dar fără anvergura celor din Alianţa Civică. Societatea civilă a pierdut atunci, chiar în condiţiile în care Emil Constantinescu câştiga preşedinţia. Vor pierde şi acum. Mişcarea se va disipa pe măsură ce va încerca să se cristalizeze într-o organizaţie cu program.

Preşedintele Iohannis are, desigur, de partea sa serviciile secrete. Dar acestea nu pot suplini lipsa de coeziune a PNL.  Un partid fomat din două jumătăţi ce refuză să se sudeze. Puterea, ca să dăinuie, are nevoie de o forţă bine structurată şi consolidată, cu un program politic. Din păcate, în aceste zile nu şi-au făcut apariţia oamenii cu idei. Fluierăturile reperzintă o formă de protest, dar ar trebui să ne îngrijoreze faptul că pe stradă nu a apărut nici măcar un om cu un megafon. Tinerii revoltaţi de azi nu şi-au găsit balconul pe care să se caţere.  Din stradă  ei urcă direct la Cotroceni. Este acesta un mod de a începe o carieră publică?

Preşedintele Iohannis ar putea cădea într-o capcană. Probabil va fi şi ajutat să-şi sape singur propria groapă.  Să nu ne imaginăm că nu există o solidaritate a celor cu dosare penale. DNA a devenit locul de întâlnire al liderilor PSD, PNL, PMP, ALDE, UNPR, UDMR. Strada, deşi fără voce personalizată, se ridică exact împotriva acestora. Klaus Iohannis o încurajează, are impresia că va controla Strada şi o va ridica împotriva clasei politice, în întregul ei. Va reuşi? În realitate preşedintele ţese în jurul său o pânză de păianjen în care ar vrea să prindă întreaga clasă politică. Există însă riscul să fie prins el însuşi în această ţesătură multicoloră, polifonică şi fără direcţie. Soluţia? Trebuie ciugulită din zgmotul străzii.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend