Image 1
Image 2

7 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii

Sigla Informatia Zilei
7 Aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
7 Aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii
7 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii

Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte în data de 7 aprilie, fiind aniversarea înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 1948. OMS alege în fiecare an o temă pentru a sublinia o problemă prioritară de sănătate publică. Pentru anul acesta, subiectul propus este hipertensiunea arterială, iar sloganul sună în felul următor:„Verifică-ţi tensiunea arterială. Elimină-ţi riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral!”

Scopul este conştientizarea responsabilităţii fiecărei persoane pentru propria sănătate, precum şi creşterea atenţiei acordate celor din anturaj, informeaza Directia de Sanatate Publica Satu Mare.

Vorbim despre hipertensiune arterială, HTA (presiune mare a sângelui) la valori care depăşesc 140 / 90 (măsurate în mmHg). HTA reprezintă un parametru anormal care predispune la apariţia multor entităţi patologice, cum ar fi de ex. atacul de inimă, accidentele vasculare cerebrale. Chiar şi în cazul unor valori doar puţin ridicate, cu timpul apar nişte modificări la nivelul arteriolelor care pot duce la orbire, îmbolnăvirea rinichilor etc. Trebuie ştiut că tensiunea arterială mare nu determină neapărat stare de rău, respectiv intensitatea simptomelor nu este întotdeauna în concordanţă cu valorile tensionale – dar riscul pentru sănătate este la fel de important, indiferent de senzaţia subiectivă a persoanei. De aceea, este bine ca fiecare persoană să-şi măsoare din când în când tensiunea arterială, iar în cazul unor valori ridicate, să se prezinte la medic pentru consultaţie şi să respecte medicaţia prescrisă şi să adopte un stil de viaţă mai sănătos.

Măsurile de prevenire a hipertensiunii arteriale, împreună cu combaterea altor factori de risc cardiovascular pot contribui la reducerea numărului de decese prin boli de inimă. Astfel se recomandă:oprirea fumatuluil; evitarea abuzului de alcool şi de cafea; reducerea consumului de sare; alimentaţie echilibrată; menţinerea masei corporale în limite normale; activitate fizică zilnică; odihnă suficientă.

Dorim să vă atragem atenţia asupra importanţei cruciale a recunoaşterii semnelor atacului cardiac şi ale accidentelor vasculare cerebrale. Atacul de inimă poate să apară cu o puternică durere de inimă, cu caracter de apăsare sau strângere, durere care poate iradia şi în alte zone, cum ar fi umărul şi braţul stâng, gâtul, scapula, stomacul. În cazul unei persoane prezentând stare de rău cu ameţeală, cădere, trebuie să-i dăm trei comenzi simple: să-şi ridice braţele, să zâmbească şi să spună o propoziţie – iar dacă nu reuşeşte să efectueze acestea, putem suspiciona un accident vascular cerebral. Acţionând prompt pentru ca persoana să ajungă de urgenţă la medic, avem şanse să-i salvăm viaţa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with