Image 1
Image 2

SamStudia – Organizația tinerilor și studenților Sătmăreni – Luare de poziție cu privire la OUG 49/2014

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

rezultate-bac Începand din acest an, cei peste 60 000 de absolvenți români fără diplomă de bacalaureat, au acum ocazia să devină studenți cu acte în regulă, chiar dacă nu au promovat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen. Acest lucru este posibil datorită Ordonanței de Urgență 49/2014 adoptată de Guvernul României, prin care instituțiile de învățământ superior din România pot înființa colegii universitare, asemănătoare școlilor postliceale, în cadrul instituțiilor patronate.

Înscrierea în aceste colegii se face conform mediei de absolvire a liceului, iar la finalizarea studiilor, universitatea promite acordarea unui certificat de calificare profesionala. De asemenea, metodologia de organizare a acestor colegii permite cursanților care promovează anul I și obțin între timp și diploma de bacalaureat, să se înscrie într-un program de licență cu programă asemănătoare, direct în anul II. Astfel, absolvenții care nu au fost suficient de pregatiți și nu au provomat examenul de bacalaureat, vor putea avea același statut ca al unui student ambițios și muncitor, care și-a promovat bacalaureatul și mai ales anul I de facultate conform rigorilor învățământului superior. Tinem sa subliniem faptul ca învățămantul superior nu este obligatoriu, ci este o formă de specializare și aprofundare a cunoștințelor dedicată acelor cetățeni care și-au dovedit capacitatea de a urma cariere in profesii ce reclamă un grad ridicat de cunoștințe si mai ales, responsabilitate. Examenul de Bacalaureat, denumit popular și examen de maturitate, este singura formă reglementată din România, prin care se verifică aptitudinile candidaților.

Ocolirea acestei verificări este echivalentul renunțării la controlul de calitate… fapt considerat inadmisibil în orice domeniu.

Asociația SamStudia, în calitate de reprezentant al tinerilor, dar și al studenților sătmăreni, dorește să-și exprime opoziția categorică față de introducerea în această formă, a colegiilor universitare, în cadrul universităților românești. În urma consultării cu diverse grupuri de tineri și studenți pe care le reprezintă, precum și  în urma declarațiilor făcute de numeroase universități de prestigiu din țară, putem constata faptul că înființarea colegiilor universitare va conduce la degradarea calității și a statutului instituțiilor de învățământ superior din țară. Asta cu atât mai mult cu cât aceste colegii, nu vor dispune de timp suficient pentru a fi verificate riguros de catre Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, înainte de începerea anului de studiu. Chiar dacă se va realiza această verificare, creditele obținute într-un astfel de colegiu, vor fi obținute conform standardelor din învățământul preuniversitar si nu conform rigorilor învățământului superior, deci recunoașterea acestor credite este inechitabilă.

Universitățiile care au adoptat deja acestă măsură își justifică alegerea prin faptul că înființarea acestor colegii va însemna noi resurse pentru forța de muncă din România, precum și integrarea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat într-un sistem organizat al statului. Însă încadrarea a 60.000 de tineri care nu s-au dovedit suficient de responsabili sau pregătiți încât să promoveze examenul de bacalaureat, nu trebuie realizată prin scăderea standardelor în dauna celorlalți  peste 140.000 de tineri care au dovedit aptitudinile necesare, și ale căror eforturi par astăzi aproape inutile. Ținem să felicităm cu această ocazie Facultățile și Universitățile de prestigiu din România, care s-au opus acestui demers și care refuză să recunoască creditele obținute în cadrul colegiilor proaspăt înființate.

Dorim să atragem atenția asupra faptului că adoptarea acestei noi forme de învățământ postliceal va încuraja și promova nonvaloriile în învățământul superior românesc. Acest fapt este subliniat și de către universitățiile de prestigiu și tradiție din țară, care își exprimă dezacordul categoric în vederea introducerii colegiilor, deoarece consideră că această măsură reprezintă o devalorificare a învățământului superior care-i afectează credibilitatea în raport cu instituții similare din alte state, fapt ce va duce iminent la scăderea șanselor absolvenților de facultate din România de a se angaja in companii sau instituții de prestigiu, conform pregătirii lor. (Aceasta indiferent dacă în fapt, Facultatea absolvită recunoaște sau nu, credite fără bacalaureat, deoarece imaginea externă a învățământului românesc este una unitară). De asemenea, majoritatea rectorilor universitățiilor de top din țară, au subliniat faptul că această măsură nu este în concordanță cu sistemul Bologna și cu valorile europene, România fiind prima țară în care se dorește implicarea universităților în învățământul postliceal.

Asociația SamStudia dorește astfel să tragă un semnal de alarmă pentru viitorii și actualii absolvenți, dar și pentru toate instituțiile de învățământ, atât din sistemul universitar, cât și din cel preuniversitar. Această nouă măsură nu trebuie văzută ca o rezolvare pentru rata scăzută de promovabilitate a examenului de bacalaureat.

 

Laslău Oana, Președinte SamStudia

5 comentarii

  1. 1. Trebuie sa se lucreze mai constient asupra manualelor/programelor scolare/examenelor destinate elevilor. Este nevoie de restructurarea si aerisirea lor act mai grabnica!
    2. Examenul de bac sa fie mai bine constientizat de toti factorii: cei care aproba programe, manuale, bibliografii, apoi, elevii, parintii si, evident, dascalii implicati sa poata face fata rigorilor acestui examen
    2. Fara examen de bacalaureat NU SE FAC STUDII UNIVERSITARE

Lasă un răspuns

Connect with