Image 1
Image 2

Samfest Jazz a oferit o ediție jubiliară de nivel european

Exit Oz a deschis seara de sâmbătă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vremea schimbătoare nu a afectat foarte tare programul de la Turnul Pompierilor

Exit Oz a deschis seara de sâmbătă
Exit Oz a deschis seara de sâmbătă

Ediţia cu numărul 10 a Festivalului Internaţional Samfest Jazz s-a derulat în acest weekend, în parcul de lângă Turnul Pompierilor, în organizarea Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare și cu un public din ce în ce mai numeros de la seară la seară.

Amenințarea ploii a planat mereu asupra zonei dominate de scenă, dar probleme serioase nu au fost, deși seara de vineri, începută cu întârziere ca să nu se suprapună cu concertul din Sala Filarmonicii, a adus și un ropot sănătos de ploaie în timpul ultimului recital, cel al sextetului condus de pianistul cipriot Stavros Lantsias. Sâmbătă însă vremea a ținut cu organizatorii, iar acordurile jazz-rock cu influențe minimaliste ale timișorenilor de la Exit Oz, prima trupă a serii, au ademenit publicul spre “zona verde”, unde s-au adus 300 de scaune, fiind folosite desigur și băncile parcului.

Stavros Lantsias Sextet merita o vreme mai clementă, căci compoziţiile lirice ale pianistului lider au plăcut mult cunoscătorilor prezenți.. Din Ungaria şi Italia au onorat festivalul cu prezența chitaristul vocalist Csaba Tóth Bagi cu al său grup “Balkán Union” avându-l ca invitat pe acordeonistul Fausto Beccalossi, după un început în forță asigurat de grupul JazzyBIT, deja o prezență constantă în evenimentele jazz sătmărene. 

Cvartetul Exit Oz din Timişoara, avându-l ca protagonist pe saxofonistul Alex Iovan, cunoscut sub numele de scenă Jerome LeSax, cu un bun renume pe Internet, a oferit o deschidere agreabilă, în crescendo, serii a doua, fiind urmat pe scenă de doi nonconformişti norvegieni, trompetistul Arne Henriksen şi Jan Bang – poliinstrumentist, ambii, mânuitori ai unui arsenal de instrumente electronice, explorând cu temeritate şi bun gust noi lumi timbrale. Jazz-ul britanic a venit la Satu Mare prin sonorităţile grupului londonez de jazz-funk Shakatak.

Înzestrata pianistă, vocalistă şi profesoară Laura Orian, întemeietoare a Festivalului „Alba Jazz” din Alba Iulia și cu solidă pregătire în domeniul muzicii clasice, a deschis cu eleganță seara finală, duminică. A urmat o explozie de ritmuri exuberante  dezlănțuită de Molnar Dixieland Band din Budapesta, grup condus de o jumătate de secol de clarinetistul şi saxofonistul Molnar Gyula. Iar de la jazzul săltăreț, tradițional, s-a trecut pentru final la un recital de cel mai bun nivel european, oferit de pianistul norvegian Bugge Wesseltoft şi bateristul german Christian Prommer, care au încheiat festivalul într-un stil elevat.

Cu toată preocuparea pentru starea vremii, lumea s-a simțit bine la Samfest Jazz. Numai că Primăria ar trebui să ia în colimator pentru modernizare și zona pietonală din fața Filarmonicii și din parcul Turnului Pompierilor. Denivelările și pavajele stricate sau sărite de la loc ofereau o priveliște lamentabilă oaspeților străini și multe pericole pentru trecători.

În toate cele trei seri festivalul a fost prezentat de celebrul om de jazz Florian Lungu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

VENIREA PRIMĂVERII

Tradiții de mărțișor

Mărțișorul este unul dintre cele mai îndrăgite și păstrate obiceiuri românești, iar mărțișoarele, sub diverse forme și culori, sunt dăruite pentru a exprima afecțiunea și prețuirea.