Image 1
Image 2

Salvaţi Copiii cere Guvernului decontarea integrală a navetei elevilor

Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Salvaţi Copiii cer Guvernului descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei prin subvenţionarea acestora cu 50% de către Consiliul Judeţean
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Salvaţi Copiii cer Guvernului descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei prin subvenţionarea acestora cu 50% de către Consiliul Judeţean
Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Salvaţi Copiii cer Guvernului descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei prin subvenţionarea acestora cu 50% de către Consiliul Judeţean

35.000 de copii români abandonează anual şcoala din cauză că nu au banii necesari să facă naveta

Foarte mulţi elevi români fac naveta pentru a ajunge la şcoală. Din păcate, banii necesari pentru a se deplasa sunt în numeroase cazuri insuficienţi. Aşa se face că unii părinţi nu au cum să suporte cheltuielile cu naveta şi, din nefericire, copiii din familiile sărace ajung să nu mai poată merge la şcoală.
În acest context, recent Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Naţional al Elevilor şi Organizaţia Salvaţi Copiii cer Guvernului decontarea integrală a costurilor de transport destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Naţional al Elevilor şi Organizaţia Salvaţi Copiii au redactat o solicitare către Guvern

Potrivit celor trei organizaţii, menţinerea măsurii de plafonare a sumelor decontate pentru abonamentele elevilor este ceva grav şi conduce la a afecta grav participarea şcolară a unui număr de peste 161 de mii de elevi. ”Lipsa unei finanţări corespunzătoare a accesului la facilităţile de transport, prin asigurarea gratuităţii prevăzute de art. 84 alin (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1 din 2011, creează obstacole nepermise în respectarea dreptului la educaţie şi conduce inevitabil la creşterea ratei abandonului şcolar şi adâncirea stării lor de sărăcie şi excluziune socială”, se arată în documentul redactat către Guvernul României.

Se cere revenirea la situaţia de dinainte de august 2013

Cele trei entităţi semnatare cer Guvernului adoptarea imediată a unei ordonanţe de urgenţă cu scopul asigurării integrale de către stat a costurilor destinate navetei elevilor ce studiază în altă localitate decât cea în care locuiesc, revenindu-se astfel la situaţia de dinainte de august 2013 când decontarea navetei elevilor a fost plafonată la 26 de lei pe 3 km plus 2 lei pe kilometru prin O.G. nr. 29/2013.

Peste 1,7 milioane de copii sunt supuşi riscului de sărăcie

În scrisoarea către Guvern sunt trecute şi date statistice care stau la baza solicitării emiterii unei ordonanţe de urgenţă. ”În România, sărăcia şi părăsirea timpurie a şcolii, a căror condiţionare reciprocă a fost ilustrată, fără echivoc, de către Guvernul actual, în Pachetul naţional anti-sărăcie lansat de Guvern în februarie 2016, înregistrează în fiecare an creşteri alarmante. Peste 1,7 milioane de copii sunt supuşi riscului de sărăcie, iar 31,5% dintre aceştia, în special în mediul rural, trăiesc în condiţii de deprivare materială severă”. Din acelaşi document publicat pe site-ul Salvaţi Copiii reiese că la ora actuală, în condiţiile decontării parţiale a costurilor de transport, 35.000 de copii români abandonează anual şcoala din cauză că nu au banii necesari să facă naveta< ”În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră existau 198.941 de copii navetişti, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”.

România, locul 3 în UE la abandon şcolar

Tot înainte de plafonarea navetei, statisticile arată că rata părăsirii timpurii a şcolii era de 17,4 procente, iar în aproape doi ani şi jumătate crescând cu aproximativ 2 procente. În aprilie 2016, abandonul şcolar înregistra valoarea de 19,1, conform Eurostat, ţara noastră fiind pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol.
În momentul de faţă, elevilor navetişti li se decontează aproximativ 20 – 25 la sută din costul abonamentului. Aşa se ajunge ca unui elev ce plăteşte 270 de lei pe un abonament să i se deconteze numai 54 de lei. ”Fără îndoială, refuzul privind decontarea integrală a costurilor de transport pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu amplifică inechităţile din sistemul de învăţământ şi discriminează copiii proveniţi din familii cu o situaţie materială precară”, se arată în comunicat.
Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Salvaţi Copiii cer Guvernului descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei prin subvenţionarea acestora cu 50% de către Consiliul Judeţean, elevul având posibilitatea să îşi cumpere abonamentul la jumătate de preţ, iar decontarea ulterioară integrală a acestuia urmând să fie făcută de şcoală, din banii proveniţi de la bugetul de stat şi bugetele locale.

1 comentariu

  1. Frumos ! Bravo lor pentru initiativa. Dar e oare suficient doar sa-i amintim ? Nu ar fi mai bine sa ne alaturam acestora ? Toate judetele din tara ? Sa fim activi in acest sens , sa-i sprijinim si sa preluam acest demers laudabil. Unde-s doi-30….puterea creste si d….)

Lasă un răspuns

Connect with