Image 1
Image 2

Salvați Copiii a lansat primul serviciu de consiliere telefonică și online pentru copiii cu părinți plecați la muncă peste hotare

Au fost lansate linia telefonică Help - Line 0800.070.040 și platforma www.copiisinguriacasa.ro, două instrumente menite să ofere informații și consiliere gratuită copiilor ce au plecați părinții la muncă în străinătate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Au fost lansate linia telefonică Help - Line 0800.070.040 și platforma www.copiisinguriacasa.ro, două instrumente menite să ofere informații și consiliere gratuită copiilor ce au plecați părinții la muncă în străinătate.
Au fost lansate linia telefonică Help – Line 0800.070.040 și platforma www.copiisinguriacasa.ro, două instrumente menite să ofere informații și consiliere gratuită copiilor ce au plecați părinții la muncă în străinătate.

Organizația Salvați Copiii România a lansat zilele trecute primul serviciu de consiliere telefonică și online dedicat copiilor cu părinți plecați la muncă peste hotare.

Au fost lansate linia telefonică Help – Line 0800.070.040 și platforma www.copiisinguriacasa.ro, două instrumente menite să ofere informații și consiliere gratuită copiilor ce au plecați părinții la muncă în străinătate.

Consiliere pe teme psiho-sociale și juridice de luni până vineri

La linia telefonică oferă consiliere pe teme psiho-sociale și juridice un psiholog și un consilier juridic. Funcționează de luni până vineri de la 9.30 la 17.30. Aceste instrumente le sunt de folos nu doar copiilor, ci și persoanelor în grija cărora au rămas acești copii și, nu în ultimul rând, specialiștilor din domeniul protecției copilului și educației. Organizația a lansat și o campanie de informare destinată părinților cu privire la obligațiile care le revin atunci când părăsesc țara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului și cu privire la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea părinților la muncă în străinătate. În cadrul acestui amplu proiecte sunt pregătite caravane de informare și campanii prin intermediul Direcțiilor de Protecția a Copilului din țară.

Statistic sunt 80.000 de mii de copii români au unul sau ambii părinți plecați peste hotare, în realitate peste 170.000

Statisticile oficiale arată că peste 80 de mii de copii români au unul sau ambii părinți plecați peste hotare. “Cu toate acestea, numărul real este unul mult mai mare, estimările indicând între 170.000 și 350.000 de copii aflați în această situație. Lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părinților, copiii rămași acasă în urma plecării acestora la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional”, atrag atenția specialiștii Salvați Copiii. Aceștia mai spun că în majoritatea cazurilor, persoanele în grija cărora rămân copiii nu reușesc să răspundă nevoilor specifice ale copiilor pe perioada lipsei părinților și să realizeze diferite demersuri administrative necesare pentru copii. Nici părinții nu sunt conștienți de ce efecte are plecarea lor, reprezentanții organizației spunând că părinții care vor să plece, dar și cei care deja muncesc în străinătate au în general un nivel redus de conștientizare cu privire la efectele negative ale migrației asupra copiilor, precum și obligațiile legale care le revin la plecarea din țară.

Noutăți legislative

Conform legislației în vigoare, în situația în care ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenționează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica serviciul public de asistență socială de la domiciliu cu privire la această intenție și de a desemna persoana care se va ocupa de întreținerea copilului. Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă. “Într-un interval de peste un an de la modificarea legii 272/2004, în perioada octombrie 2013-decembrie 2014, serviciul public de asistență socială de la domiciliu a înregistrat aproximativ 5.400 de notificări din partea părinților sau familiilor ce intenționau să plece la muncă în străinătate. Cu toate acestea, în decembrie 2014, statisticile oficiale arătau existența a aproape de 5 ori mai multe familii în care ambii părinți sau părintele unic susținător erau plecați la muncă în străinătate (24.324 defamilii). În realitate, numărul copiilor aflați în această situație este mult mai mare decât cel înregistrat în evidențele serviciilor publice de asistență socială. Datele culese de Salvați Copiii de la Inspectoratele Școlare Județene, în perioada septembrie-octombrie 2015, relevă un număr de  119.200 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, dintre care 35.815 lipsiți total de grijă părintească, în  23 de județe. La finalul anului 2014, statisticile de la nivelul protecției copilului raportau 45.452 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate în respectivele județe, dintre care  numai 18.056 de copii cu ambii părinți sau părintele unic susținător de familie plecat”, se arată în comunicat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with