Image 1
Image 2

Salvamont Satu Mare omologhează trei trasee turistice noi în toamnă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Datorită afluxului mare de turişti, precum şi în urma solicitărilor venite din partea montaniarzilor, Serviciul Public Judeţean Salvamont Satu Mare aduce anumite precizări, în legătură cu traseele turistice din masivul Pietroasa şi stadiul amenajării acestora.

Stând de vorbă cu salvamontistul sătmărean Alex Costin am aflat că în toamna aceasta urmează a fi omologate încă trei trasee turistice, toate făcând parte din reţeaua de circuit al vârfului Pietroasa.

Traseul Punct Galben

Traseul Punct Galben, care face parte din „Circuitul mic al Pietroasei”, este curăţat şi marcat mai necesitând doar amplasarea săgeţilor indicatoare pe stâlpii deja montaţi, respectiv montarea a doi stâlpi indicatori la intrarea în traseu.

Traseul porneşte din parcare de la telescaun, are primul marcaj vopsit pe un fag solitar situat la intrarea pe drumul de incintă al telescaunului şi are punct terminus pe Vârful Pietroasa, la 1.200 m altitudine. Acest traseu, combinat cu traseul Triunghi Albastru formează un traseu în circuit al vârfului Pietroasa, având trei izvoare pentru alimentarea cu apă şi anume: Izvor Ţiganu, Izvor Pietroasa şi Fântâna de sub piatră. El poate fi deja parcurs cu menţiunea ca, în caz de vreme rea cu vânt puternic, să fie evitate traversarea zonelor de pădure cu arborii deja afectaţi de furtunile din acest an.

Traseul Cruce Roşie

Traseul Cruce Roşie va fi pentru mulţi ani de acum încolo unul din cele mai frumoase trasee turistice din judeţul Satu Mare, având pe parcursul lui două puncte de belvedere, un obiectiv cu incărcătură spirituală şi un monument al naturii. Vom vorbi mai pe larg despre acest traseu după omologarea sa, el fiind încă în stadiul de amenajare şi mai necesită un volum mare de lucrări.

Traseul Bandă Roşie

Traseul Bandă Roşie (de creastă) este deja curăţat şi marcat de pe vârful Pietroasa până la punctul de belvedere Peretele Malek, el mai necesitând două sectoare de curăţare, intre Peretele Malek – Izvor Ţiganu şi zona Soci. Vestea cea bună pentru turismul sătmărean constă în demararea efectivă a procedurilor pentru înfiinţarea şi omologarea primelor trasee turistice în munţii Oaş.

Consiliul Judeţean Satu Mare, în colaborare cu Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ţara Oaşului, primăriile din zona montană Oaş şi Muzeul Judeţean Satu Mare au conceput un plan de dezvoltare durabilă a turismului din Ţara Oaşului cu impact direct asupra bunăstării locuitorilor din zonă şi mai ales pentru turiştii implicaţi în descoperirea de obiceiuri şi locuri noi.

Grupul de lucru pentru realizarea acestui obiectiv este coordonat de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Rus, implementarea pe teren şi omologarea traseelor turistice revenind în sarcina SPJ Salvamont Satu Mare aflat în subordinea CJ Satu Mare.

Vom ţine la curent montaniarzii din toată ţara, cu stadiul acestui proiect care vizează cei mai puţin cunoscuţi munţi din România.
Eva L.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with