Image 1
Image 2

Salariile profesorilor: de la o promisiune de 25%, la o creştere netă de 4-5%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, Sindicatul Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare a convocat liderii sindicatelor afiliate la o şedinţă pe zona Satu Mare. Au fost “probleme multe, prezenţa maximă, speranţe de mai bine”, după cum eliptic se exprimă preşedintele organizaţiei, Ioan Drăgan.

Referitor la modificările codului fiscal, problemă dezbătură la întâlnirea zonală, i-am solicitat un punct de vedere lui Ioan Drăgan. În cele ce urmează redăm integral textul remis redacţiei de interlocutor.

De la 25%, la doar 4-5%

“Este evident că aplicarea noului cod fiscal şi «ingineria» de trecere a unor taxe fiscale pe angajat a declanşat automat şi nemulţumiri semnalate şi de liderii sindicali prezenţi în totalitate, la ultima şedinţă zonală Satu Mare. Colegii aşteptau evident ca majorările salariale promise să se materializeze în întregime. După mai multe etape de amânare în aplicarea legii, se constată că efectul majorării din ianuarie de 25% pe brut, prin transferarea taxelor generează o majorare a venitului net de doar 4-5%.
Au fost prezentate şi situaţiile colegilor afectaţi de aplicarea legii privind tranşele de vechime, plata orelor suplimentare fără gradaţia de merit, raportările sporurilor la un salariu de bază mai mic decât cel impus a se utiliza, sporul de simultan pentru învăţământul preşcolar, sporul de stabilitate pentru personalul didactic auxiliar, plata drepturilor la doctorat, reparată prin procesul câştigat.
Pentru plata restanţelor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti, pentru tranşele neachitate au fost alocate în rectificarea bugetară 550 milioane lei, reprezentând 72% din necesarul de plătit în acest an.
Am prezentat colegilor repartiţia din anexă bugetului pe judeţe, urmând să monitorizăm dacă sumele repartizate reprezintă efectiv procentul necesar, sau se impun noi reglaje prin alte soluţii.

Un eventual nou apel la justiţie

Dacă soluţiile administrative sau ordonanţa de urgenţă nu vor rezolva problemele apărute în aplicarea legii, avem pregătite varianta instanţelor judecătoreşti, soluţie ultimă pe care nu o mai dorim. Asta datorită şi efectelor secundare: bani cheltuiţi de sindicat, amânări, acordarea plăţilor eşalonat, dobânzi în plus şi mai ales şi muncă suplimentară neplătită pentru colegele de la serviciul salarizare din şcoli. (Procesul câştigat pentru secretare şi contabile nu compensează volumul de muncă şi stresul enorm pentru calculul şi plata sentinţelor). Cu rezerve generate de nerespectarea unor promisiuni, se aşteaptă de aproape trei ani rezolvarea problemelor legate de plata dobânzilor.
Solicitarea sindicatelor pentru trecerea finanţării salariilor pe filiera minister-inspectorat-unităţi şcolare pare o soluţie bună pentru gestionarea salarizării şi se va aplica de la 1 ianuarie 2018.
Principalele probleme discutate şi analizate în şedinţa de sindicat, vor sta şi la baza discuţiilor din comisia paritară, solicitată la nivel de minister de federaţiile sindicale”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with