Image 1
Image 2

Salariile mărite nu garantează puterea de cumpărare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii 5 ani, salariile nete au crescut consistent, alimentând efectul de avuție în creștere. Avem bani mai mulți în buzunare, dar putem oare cumpăra mai mult din aceeași marfă ca în 2015?

Să luăm cartofii, de pildă. În 2015, prețul la cartofi nu depășea 2 lei/kg, indiferent de județ. Varia între 1.01 lei/kg (în Târgoviște) și 1,9 lei (în Târgu Jiu). Anul acesta, prețurile la cartofi ajungeau la aproape 6 lei (în Reșița). Cu foarte mici excepții, în 2019 cumperi mai puțini cartofi dintr-un salariu net decât acum 5 ani.

Să luăm varza. Lucrurile stau aici puțin diferit. În 5 județe (Arad, Botoșani, Cluj, Sibiu și Mureș) locuitorii au pierdut la puterea de cumpărare. Își pot cumpăra cu ditamai salariile mărite mai puțină varză decât puteau lua acum 5 ani.

La ouă s-a câștigat în putere de cumpărare în toate județele, în vreme ce la lapte există de asemenea județe care au pierdut și altele care au câștigat la acest capitol.

Din păcate, oamenii vor fi întotdeauna ţinta perfectă pentru capcanele populiste. Fiecare vede că i-a crescut salariul cu 25% față de acum 5 ani, dar nu stă nimeni să judece dacă a câștigat sau de fapt a pierdut din asta. Dacă tu ai acum un venit net lunar de 4.000 de lei față de 2.000 acum 5 ani, dar din cei 4.000 îți poți cumpăra mai puține mere decât puteai lua cu 2.000 de lei în urmă cu 5 ani se cheamă că în termeni reali ai pierdut la salariu.

”Este ca şi cum i-ai explica unui copil că este periculos să se joace cu chibrituri, dar el nu ştie foarte exact ce este focul. Omul simte că i-a crescut salariul. Iar dacă încerci să îi explici altfel eşti privit fie ca snob, fie ca răuvoitor, fie ești acuzat că vii cu chestii prea tehnice. Nicicum nu pici bine”, explică un specialist.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns