Image 1
Image 2

Salarii mai mari la stat decât la privat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul Grindeanu pregăteşte un nou proiect pentru salarizarea unitară a bugetarilor, total diferit de proiectul lăsat de Guvernul Cioloş, dar şi de proiectul pregătit de Guvernul Ponta. Principala modificare ar fi introducerea unui salariu minim mai mare pentru bugetari faţă de salariul minim din mediul privat.

Potrivit profit.ro, pentru salarii între 1.750 de lei şi 4.000 de lei vor fi creşteri substanţiale, între 4.000 de lei şi 7.000 lei vor fi acordate creşteri doar pentru a putea menţine încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creşteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.
Pentru funcţiile alese, noţiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de indemnizaţie, iar nivelul acestei indemnizaţii va fi legat de evoluţia salariului mediu. Cea mai mare indemnizaţie va fi cea a preşedintelui ţării, care va avea coeficient 6, coborând până la 1,1, coeficientul pentru funcţia de viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500, scrie dcnews.

Sporurile sunt prevăzute să nu depăşească 30% din fondul de salarii al fiecărui ordonator. Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii şi va fi la dispoziţia ordonatorului principal, pentru toţi ordonatorii din subordine.

Problema principală o reprezintă salariul minim, pe care Guvernul vrea să îl fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie – aplicat atât în sectorul public, cât şi în cel privat – este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

În programul de guvernare al PSD este indicat că salariul minim brut pe economie va creşte la cel puţin 1.750 de lei, dar în 2020. Pentru 2018, creşterea salariului minim brut pe economie este anunţată doar până la 1.550 de lei.

Ministerul Muncii vrea însă să fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei încă din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns