Image 1
Image 2

Salariaţii Gărzii de  Mediu au cele mai mici salarii din sistemul bugetar

Cei 11 angajati ai Garzii de Mediu au cele mai mici salarii din sistemul bugetar
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cei 11 angajati ai  Garzii de Mediu au cele mai mici salarii din sistemul bugetar
Cei 11 angajati ai Garzii de Mediu au cele mai mici salarii din sistemul bugetar

Luni, 30 octombrie, prefectul Darius Filip a prezidat şedinţa colegiului prefectural Satu Mare. Pe pe ordinea de zi au fost înscrise: Informare privind activitatea şi principalele modificări legislative din domeniul pensiilor în anul 2017, prezentată de de Radu Coşa, director executiv interimar al Casei Judeţene de Pensii; Activitatea desfăşurată în primele nouă luni ale anului 2017 de către Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Satu Mare – prezentare ce a aparţinut lui Vasile Fănăţan, comisar şef; respectiv punctul diverse.

Radu Coşa, a început prezentarea prin aducerea în atenţia participanţilor a principalelor acte normative care stau la baza funcţionării Casei de Pensii, apoi, modificări de legi ce privesc pensiile.

Iată câteva din informaţiile prezentate de directorul interimar Coşa: Începând cu 1 ianuarie 2017 s-a modificat valoarea punctului de pensie de la 871,7 la 917,5 lei; Cu aceeaşi dată, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor a crescut de la 698 de lei la 734 de lei; Începând cu 1 ianuarie 2017, baza lunară a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea de 918 lei; Începând cu 1 februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii s-a stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei, faţă de 1.100 de lei, cât a fost până la 1 februarie; câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu data de 20 februarie 2017, este de 3.131 de lei; Faţă de acestea, ajutorul de deces acordat în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 3.131 de lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este de 1.566 de lei; Începând cu 1 martie 2017, suma minimă garantată în plată, respectiv nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari devine 520 de lei, anterior fiind 400 de lei. Începând cu 1 iulie s-a majorat la 1.000 de lei punctul de pensie, creşterea fiind de 9 procente.

Asupra unor aspecte precum cuantumul indemnizaţiei de însoţitor, plata drepturilor recalculate în baza Legii 192/2015; proiectul de lege pentru completare şi modificarea Legii 263/2010 ş.a. vom reveni.

Vasile Fănăţan, comisar şef al Comisariatului Judeţean Satu Mare al Gărzii de Mediu a prezentat un raport pe 9 luni din acest an. Desigur, raportorul nu a omis din alocuţiunea sa faptul că instituţia pe care o conduce devine tot mai suplă. În prezent are în subordine doar 10 angajaţi, din care 8 sunt comisari, iar ceilalţi au alte sarcini. S-a subliniat faptul că instituţia nu prezintă interes pentru faptul că salariile sunt cu mult sub nivelul celorlalţi bugetari. Ca distribuţie a timpului de lucru, comisarul fănăţan a punctat: comisarii îşi petrec 80% din timp efectuând o serie de controale, iar diferenţa este alocată redactării unor rapoarte, şedinţe de instruire ş.a.

Din cele aproximativ 2.200 de obiective existente în judeţ, pentru anul 2017 au fost repartizate pentru verificare şi control doar 350, fiind înregistrate 254 inspecţii.

În primele 9 luni ale anului în curs, comisarii Gărzii de Mediu, ai Comisariatului Judeţean Satu Mare, ca urmare a unor neregului constatate, au aplicat 128 de sancţiuni, din care 76 de avertismente şi 52 de amenzi. Suma totală a amenzilor aplicate este de 478.500 de lei, comparabilă cu cea din anul anterior în aceeaşi perioadă. Ca urmare a neregulilor la unii agenţi economici s-a dispus suspendarea activităţii în cazul unui obiectiv, iar altuia i-a fost făcută sesizare penală.

Vasile Fănăţan a făcut şi o evaluare în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, susţinând că încă mai sunt o serie de persoane fizice în general, care nu respectă prevederile în materie. Pentru mai multă eficienţă, comisarul şef Vasile Fănăţan consideră că autorităţile publice locale ar trebui să aplice sancţiuni pentru cei care încalcă normele de colectare a deşeurilor. Desigur, mai sunt şi situaţii în care, parte de vină o au prestatorii de servicii din judeţ, care nu totdeauna adună deşeurile în fracţii uscate şi umede – selectiv.

Mai multe în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with