Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitaţi Butka Gergo şi Bogdan Georgescu, titlul emisiunii: III. Utcazene Fesztivál Szatmárnémetiben (Festivalul Muzicii de Stradă ediţia a III-a la Satu Mare) (reluare) 01.02 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Ştefan Ressler şi Vasile Ciocan, titlul emisiunii: Doi consilieri sătmăreni vorbesc despre efectul Brexit (reluare) 02.30 Panoramic Sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Mihai Sabău, titlul emisiunii: Recolta Dorolţ va juca în Liga a III-a 03.22 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Georgeta Pop – raport la 1.460 de zile 04.28 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Bogdana Grama 05.18 Lansare de carte – O vară ce nu mai apune 05.36 Mersul economiei, cu Mihai Ghencean, invitat Marcel Buzilă, titlul emisiunii: Se vrea scoaterea de pe piaţă a firmelor de asigurări româneşti? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia şi antrenorul Willy Polczer 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitaţi Butka Gergo şi Bogdan Georgescu, titlul emisiunii: III. Utcazene Fesztivál Szatmárnémetiben (Festivalul Muzicii de Stradă ediţia a III-a la Satu Mare) (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia şi antrenorul Willy Polczer 09.35 Panoramic Sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Mihai Sabău, titlul emisiunii: Recolta Dorolţ va juca în Liga a III-a 10.23 Ne cheamă natura, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Relaxarea, autosugestia şi gândirea pozitivă 11.16 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Ştefan Ressler şi Vasile Ciocan, titlul emisiunii: Doi consilieri sătmăreni vorbesc despre efectul Brexit (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Georgeta Pop – raport la 1.460 de zile 14.35 Teleshopping 14.45 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi Willy Polczer şi Nicu Vonet 15.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţa pentru mediu la final 16.01 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, Ziua universală a iei tradiţionale româneşti 17.10 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Alexandru Fărcaş, titlul emisiunii: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Maria Pop, titlul emisiunii: Remedii naturale pentru probleme digestive 18.30 Audienţe în direct, cu Mihai Ghencean 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaí Kereskenyi Gabor, Adrian Albu şi Doina Feher 21.30 Mersul economiei, cu Mihai Ghencean 23.30 Ştiri

Salariatii din invatamant nemembri de sindicat sunt lipsiti de multe avantaje

Scris de Vasile Nechita, 23 noiembrie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Victor Oprea

Victor Oprea

Potrivit textului unei scrisori remise redactiei noastre de Victor Oprea, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Satu Mare, salariatii din invatamant sunt lipsiti de un numar de drepturi de care beneficiaza cei sindicalizati. Redam in cele ce urmeaza pasaje extinse din scrisoarea sa.

Odata cu intrarea in vigoare al noului Contract Colectiv de Munca Unic  la Nivel de Sector de Activitate invatamant Preuniversitar, salariatii recastiga o serie de drepturi. Cu toate ca acest contract are repercusiuni asupra tuturor angajatilor din sistem, membrii de sindicat sunt cei care vor beneficia pe deplin de avantajele acestuia. 
Cum acest contract a fost semnat de Ministerul Educatiei si de cele trei federatii sindicale reprezentative din sectorul invatamant preuniversitar, era de asteptat ca in document sa se stipuleze drepturi ale membrilor de sindicat.

Reducerea procentului de sindicalizare

 in judetul Satu Mare, procentul de sindicalizare a fost foarte mare pana acum cativa ani. Aproape toti angajatii din sistem au fost membri de sindicat. insa in ultimii ani, sindicatele au suferit atacuri fara precedent, s-a urmarit desfiintarea sau minimizarea rolului lor, dialogul social a fost practic desfiintat, s-a adoptat o Lege a dialogului social in care nu exista dialog social, Codul muncii a fost facut in bataia de joc a angajatilor, personalul din invatamant suferea de efectele nefaste a unei Legi a educatiei nationale asumata prin raspundere, dar nedorita de partenerii sociali. In aceste conditii, o parte din colegii nostri si-au pierdut increderea si au hotarat sa iasa din sindicat, fara sa tina seama de dezavantajele pe care le vor suferi pentru faptul ca nu sunt membri de sindicat.

Drepturi castigate

Odata cu intrarea in vigoare a Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate invatamant Preuniversitar, se recastiga drepturile membrilor de sindicat. 
S-a reinfiintat la nivelul unitatilor de invatamant (dar si la nivelul ISJ-urilor si Ministerului) comisia paritara, iar membrii de sindicat vor beneficia de hotararile acestei comisii, deoarece negocierile sunt intre angajator si reprezentanti sindicali. In conditiile in care angajatorul nu tine seama de multe ori de interesul angajatului, numai reprezentantii sindicali vor fi cei care le vor apara drepturile. De exemplu, contractul prevede acordarea pentru personalul nedidactic a unui concediu suplimentar intre 6 si 10 zile. Acest lucru se va stabili in comisia paritara la nivel de unitate de invatamant. Nemembrii de sindicat nu sunt reprezentati de regula in aceste comisii, existand riscul sa piarda acest drept, dar si alte drepturi.

Conform prevederilor contractului,  angajatorul nu poate face nicio modificare in ceea ce priveste contractul, nu poate face concedieri, nu poate face modificari in salarizarea personalului s.a. fara consultarea sindicatului. Cine va apara drepturile nemembrilor de sindicat?

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.