Săcăşeni: Primăria are o datorie de 131.000 de lei | Informaţia Zilei

Săcăşeni: Primăria are o datorie de 131.000 de lei

Scris de Ioan Aniţaş, 11 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Potrivit celor scrise şi în numerele anterioare ale ziarului Informaţia Zilei, continuăm prezentarea informaţiilor puse la dispoziţie de către primarii din judeţ.

Vă reamintim faptul că am solicitat informaţii privind nivelul încasărilor la bugetele locale în anul 2019, estimările privind încasările de venituri proprii în anul 2020, firme închise ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare, măsuri propuse pentru redresare economică, proiecte de investiţii suspendate, solicitări de credite, asigurarea dotărilor pentru ca elevii să poată participa la cursurile online ş.a.

Iată că în cele urmează vă prezentăm informaţiile puse la dispoziţie de către primarul din comuna Săcăşeni.

Ferencz Levente Zoltan, primar al comunei Săcăşeni de mai multe mandate, din partea UDMR, ne-a transmis că în statisticile aferente anului 2019, în bugetul local au intrat 628.291 de lei, iar pentru anul în curs se estimează venituri proprii din impozite şi taxe locale, dar şi din prestaţii plătite către populaţie, cu aproape 20% mai mici, ceea ce în valoare absolută ar fi de aproximativ 110.000 de lei. Pentru salarii, ajutoare sociale şi cheltuieli de întreţinere şi funcţionare se estimează suma de 2.203.450 de lei.

În cele două luni de Situaţie de Urgenţă, n-au fost înregistraţi agenţi economici care să-şi fi încetat activitatea. Din estimările primarului Ferencz Levente Zoltan, în prezent lucrează cel puţin 9 agenţi economici de interes local. Numărul total al firmelor de pe raza unităţii administrativ teritoriale nu este cunoscut.

La întrebările referitoare la măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul şi Consiliul Judeţean Satu Mare pentru redresarea economică cât mai rapidă, primarul Ferencz Levente Zoltan se abţine să răspundă.

La nivel local nu există posibilităţi financiare de a susţine agenţii economici în drumul spre redresarea economică, nici de a li se oferi facilităţi.

Estimările de până acum arată că o bună parte din elevii comunei au în familie tehnica necesară pentru a putea participa la cursurile şcolare online, iar pentru ceilalţi Primăria nu dispune de fonduri pentru a completa necesarul.

La nivelul comunei Săcăşeni, 23 de persoane, din care 14 de bărbaţi şi 9 femei s-au întors acasă din străinătate. Nu există posibilitatea la nivel local de a asigura locuri de muncă pentru ei.

Primarul Ferencz Levente Zoltan este de părere că pe viitor o să se trăiască mai bine, dar nu este convins că un alt guvern ar găsi soluţiile optime de a redresa situaţia actuală, fapt pentru care răspunsul este – nu ştiu.

În prezent, la nivelul comunei Săcăşeni, nu reprezintă o urgenţă scutirea unora de la plata impozitelor şi a taxelor locale. Bugetul este sărac. Dar nici nu este un asemenea cadru legislativ.

Cele două luni de Stare de Urgenţă şi consecinţele acesteia, urmate de Starea de Alertă au silit autoritatea publică locală să întrerupă lucrările la investiţia- Ramforsarea DN1F, km 122+860 – km 141+323.

Este în lucru o investiţie ce priveşte amenajarea de spaţii verzi în comuna Săcăşeni, în valoare de 220.765 de lei.

Consiliul Local Săcăşeni are o datorie de 131.000 de lei la o bancă, urmare a creditului contractat pentru investiţia: Alimentare cu apă a localităţilor Săcăşeni şi Chegea, canalizare şi staţie de epurare pentru localităţile Săcăşeni şi Chegea, reabilitare cămine culturale în localităţile Săcăşeni şi Chegea.
 

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 12 iunie 2020, ora 11:09

    Balanta catastrofal negativa !!!. Rusine primarule UDMR-ist !. Te-ai aliniat dupa primarii romani !. Esti o rusine a natiunii maghiare !. Da-ti demisia de onoare prostule incompetent ce esti !. Urmaresti sa primesti pensia speciala cea nemeritata pt. o asemenea „activitate” catastrofala , nu ?….

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517