Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Să zicem că începe campania electorală

Scris de I. Z., 04 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prezumtivul scandal legat de declaraţiile colonelului Paraschiv a fost foarte repede acoperit de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Primul om în stat afirmă despre cel de-al doilea om în stat că este „puţin obsedat”. Cel de-al doilea om în stat îi răspunde primul om în stat că este şantajabil din cauza problemelor juridice de când era primar şi este beneficiarul „puterii paralele”.

Conflictul s-ar petrece, aşadar, între doi „penali” cu opinii diferite despre ce înseamnă „penal”. 

În ce constă „obsesia” preşedintelui Senatului? Domnul Tăriceanu are câteva idei fixe: se fac abuzuri de către DNA, o persoană nu este „penală” decât după o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă, că există o putere paralelă şi alte chestii de genul acesta cuprinse în termenul general de drepturile şi libertăţile persoanei.

Ce obsesii are preşedintele Iohannis? În primul rând i se reproşează că foloseşte termenul de „penal” la adresa unor persoane care nu sunt condamnate definitiv. Preşedinte le spune „penali” celor care li se deschide un dosar penal. În scrisoarea deschisă preşedintele Senatului îi aminteşte preşedintelui României că el însuşi este „penal” pentru că s-a folosit de funcţia de primar pentru a lua ilegal nişte spaţii la Sibiu.

Pe poziţii diferite se situează şi în ceea ce priveşte legile Justiţiei. Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că ţine să să numească şefii procuraturii şi că el este beneficiarul direct al puterii paralele.

Indiferent de ce spune unul despre celălalt, este cert că nu pot cădea de acord dacă un obiect este alb sau negru. Între ei nu există cale de împăcare. Au depăşit şi limita unor relaţii instituţionale. Preşedintele ţării nu-l invită pe preşedintele senatului la nicio manifestare oficială. :i invers.

O relaţie de adversitate extremă există şi între preşedinte şi guvern. Este adevărat că la nivel personal încă nu s-au înregistrat atacuri directe. În schimb apare altă relaţie de adversitate extremă între preşedinte şi Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi a principalului partid de guvernare. Acuzaţiile reciproce sunt aceleaşi. De fapt, arsenalul de luptă este acelaşi. Nu s-a schimbat nimic de pe vremea lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte este fondatorul unui limbaj politic în uz. Personalitatea lui colerică şi-a pus amprenta pe epocă. El a introdus în politică şabloane, formule de atac la adversar, dar şi adevărate concepte. Dihotomia corupţie-anticorupţie desparte formaţiunile politice, plasează oamenii într-o tabără sau alta.

Din cauza acestor disensiuni verbale nu se pot adopta niciodată legi general valabile. Nu se poate reforma niciodată un sector până la capăt. Pe legi precum cea a salarizării, a pensiilor, a legilor educaţiei, a sănătăţii, nu se poate ajunge niciodată la un consens. Despre legile justiţiei nici nu poate fi vorba pentru că fiecare tabără vrea să-şi subordoneze justiţia, fiecare în felul său.

Conflictele nesfârşite, disensiunile pe orice mărunţiş, atacurile la persoană ţin de campaniile electorale. Niciun politician nu vorbeşte decât cu ochii la electoratul său. |ara nu există decât ca o entitate cu potenţial electoral. Omul, individul, este redus la votul său. Adevăratele probleme ale cetăţeanului au dispărut cu totul din atenţia politicienilor. Nu există decât o singură preocupare: distrugerea adversarului prin orice mijloace. Ce va fi în 2018? Anul Centenarului precede anul alegerilor prezidenţiale. Vai de România!

Abonează-te acum Online!