Image 1
Image 2

Să scoți capital electoral și din piatră seacă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Să scoți aplauze când spui “Stop! Joc periculos!” înseamnă să scoți capital electoral și din piatră seacă. Primărița generală a Capitalei, împreună cu ministra de Interne, au demarat o campanie împotriva “Balenei Albastre”. Așadar, cine nu a auzit până acum de balena albastră cu siguranță va auzi de acum înainte.

Campania pornită de cele două doamne ale politicii este, desigur, o găselniță.

Cuiva, unui strateg, poate chiar uneia dintre ele, poate amândurora în același timp le-a trecut prin cap ideea că jocul ce pare a fi periculos poate fi stors electoral. Așa și este. Nimeni nu poate avea nimic împotrivă ca două mame să se arate îngrijorate că într-o zi s-ar putea trezi cu copilul tăiat pe mâini sau, Doamne ferește, spânzurat. Pentru că jocul “balena albastră”, pornit din Rusia, este un fel de ruletă rusească. Se pare că doamnele Gabriela și Carmen nu merg atât de departe, adică nu și-au propus să atenționeze și asupra pericolului pe care-l reprezintă jocul “ruleta rusească”. În paranteză fie spus, ruleta rusească este exploatată în filmele americane.

Frumos gest, dar cu această ocazie ne întrebăm de ce nu se pornește o campanie și împotriva gripei porcine, de pildă. Pe cine să atenționezi, în cazul acesta? Să deplângi situația țăranilor care au crescut un porc și nu-l pot duce la târg să-l vândă? În politică trebuie să prinzi momentul pentru a te agăța de o emoție colectivă. Președintele Iohannis s-a prins în hora protestelor de stradă. Cele două femei înoată împreună cu “balena albastră” spre inimile miilor de mame îngrijorate de soarta copiilor care se joacă pe internet și ar putea păți ceva lipsindu-le instinctul de conservare.

Cu sau fără campanii de prevenire, jocurile trec. Victime a făcut și jocul cu broscuțele pe care trebuia să le urmărești. Cu ochii fixați pe ecranul telefonului, câțiva împătimiți de vânătoarea de pokemoni au decedat.

Orice campanie împotriva a ceva naște o reacție inversă. Vor răspunde cele două inițiatoare dacă se vor înmulți cazurile de tineri care vor continua să se joace cu balena albastră? Prohibiția a făcut din alcool o țintă mai greu de atins, însă în final a condus la creșterea consumului. Iată cum, uneori, jocul politic poate deveni mai periculos decât o balenă care te îndeamnă să-ți tai venele.

Dar inițiativa celor două personaje politice arată și altceva. Arată că PSD are în continuare o mai mare capacitate de mobilizare decât alte partide. Intră în viața cetățeanului cu forță și determinare politică. Vrea să câștige în fiecare zi ceva. Mai mult decât  partidele concurente, PSD a înțeles că a face politică înseamnă a face orice pentru a fi în centrul atenției. Oricum, prin promisiuni populiste, dar și prin gesturi minore pe care mass media urmează să le amplifice.

Să înțelegem din acest exemplu că PNL încurajează jocul “balena albastră”? Și acolo sunt doamne, ba chiar este condus de o femeie. Care a preluat conducerea de la altă femeie și mamă. Pur și simplu nu au fost pe fază. A fi “pe fază” în politică este lucru mare. Atât de mare încât cred că, dintre cei care mai comentează ce se mai întâmplă prin politică, numai Andrei Pleșu ar fi în stare să scrie excepțional pe această temă.

Ca toate campaniile pornite de la un nimic care pare să însemne ceva într-un anumit moment, și campania împotriva “balenei albastre” se va termina fără o finalitate măsurabilă. Modele, psihozele dispar de la sine. A te agăța de ele înseamnă să ai reflexe bune, de politician pe fază.