Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  Tendința de a face mișto unele de altele există la toate partidele. Politicienii se dau mari umoriști încercând la rândul lor să scoată efecte din jocurile de cuvinte. De cele mai multe ori nu le iese, reușind doar să devină niște caraghioși. 

Cu toată bunăvoința cu greu înțelegem de ce, în aceste circumstanțe sociale și politice grave, PNL în loc să ia în serios moțiunea de cenzură o dă pe glumă. Astfel o intitulează  făcând un naiv joc de cuvinte “PSDragnea în campanie mumă, la putere ciumă”. Ce-i asta?

O minimalizare, o trimitere în derizoriu. Eventual un gazetar care crede că are simțul umorului poate scoate asemenea perlă. Un om obișnuit, un om serios, un alegător onest, nu pricepe nimic. Sau înțelege că trebuie să râdă pentru că a spus cineva o glumă.

Vremurile speciale cer măsuri speciale. Asta presupune și abordări speciale, discursuri politice în acord cu gravitatea vremurilor. Guvenul PSD a făcut prea multe greșeli pentru a te limita la o glumiță în loc de o analiză profundă a cauzelor, la o analiză punctuală a activității celor două guverne care s-au schimbat în decurs de mai puțin de un an de la alegerile parlamentare.

Gafa PNL este tot atât de caraghioasă ca rezoluția PSD despre “statul paralel”. O prostie scoasă din lectura unor romane de prost gust. Cele două partide se merită unul pe altul, dar România merită mai mult.

PNL greșește și atunci când pune în titlu conceptul de putere, și nu abordează guvernarea. PSD nu este “la putere”, ci la guvernare, “puterea” fiind o nălucă la fel de reală ca “statul de drept”.

Se împlinește un an de la alegerile parlamentare din 2016. O analiză se impune de la sine. A fost un an lung cât un mandat întreg. A căzut un guvern doborât printr-o moțiune de cenzură introdusă de PSD împotriva propriului guvern. În rest, din punct de vedere politic, a fost un an mort. PSD nu s-a consolidat ca partid și nu s-a impus ca o forță politică pregătită să gospodărească țara mai bine decât au făcut-o alții. Nu au apărut figuri politice de anvergură. Mediocritatea a găsit un teren propice pentru a prolifera în toate instituțiile statului. Aceste performanțe negative trebuie puse în dreptul PSD și ALDE.

La rândul său PNL nu a reușit să dovedească timp de un an că este o alternativă mai bună la actuala guvernare. Și aici s-au dat bătălii interne pentru putere. Vasile Blaga, ctitorul fuziunii PNL-PDL a fost înlăturat. Nu contează prin ce mijloace. Conducerea colectivă care a obținut rezultate foarte slabe la parlamentare nu a plătit pentru greșelile stategice. Ca principal partid de opoziție, PNL nu a reușit nici măcar să monitorizeze punctual activitatea guvernului PSD-ALDE. Recurge la un proverb popular “pentru unii mumă, pentru alții ciumă” pentru a caracteriza un mod de a face campanie electorală și de a guverna.

De ce face trimitere la campania electorală trecută nu este greu de priceput: vrea să critice promisiunile făcute de PSD. Care, în fond, se reduc la promisiunea de a majora veniturile, salarii și pensii. Dacă nu promiți așa ceva de ce să te aleagă cineva? Toate partidele din lume exagerează în campaniile electorale. Ce a promis Traian Băsescu? “Să trăiți bine!” Dar Klaus Iohannis: O Românie “a lucrului bine făcut”. Nu campaniile electorale sunt problema. Modul în care se guvernează. Asta este problema. Reușește PNL, în textul moțiunii sale, să demonstreze că PSD și ALDE au guvernat prost?

Sigla Informatia Zilei

Există baroni locali?

Asculta acest articol Supra-optimistul Nicolae Ciucă nu se dezminte: “România are resursele energetice de care are nevoie pentru prezent şi

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Ce înseamnă un an mai bun?

Fiecare an este întâmpinat cu noi speranțe. Urându-și “La mulți ani” pentru moment oamenii uită de necazuri și se proiectează într-o lume mai bună.

Mesaje optimiste

Dacă am avea în fiecare lună câte o sărbătoare precum 24 Ianuarie foarte probabil am avea un altfel de discurs politic.