20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

“Să nu mai fie cum a fost”

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă vom înţelege ce vor oamenii care protestează în pieţele centrale din oraşele reşedinţe de judeţ: vor să nu mai fie cum a fost. Fără să fie clar explicat,  fără revendicări scrise, fără o platformă, protestele au, totuşi, o logică. Protestatarii au un program: să nu mai fie cum a fost. Ordonanţa a fost picătura care a umplut paharul. Liviu Dragnea este luat drept un simbol al corupţiei politice. Victoria spre care a condus PSD-ul în alegerile de anul trecut este receptată ca o consecinţă a atentatului imoral asupra sănătăţii mentalului colectiv.

Eşecul PNL este trecut cu vederea, însă şi acest partid este receptat ca fiind la fel de corupt. Întreaga clasă politică este pusă la zid. Că nu s-a scandat împotriva tuturor partidelor a fost o chestiune de conjunctură politică.

Situaţia se schimbă după discursul preşedintelui în faţa camerelor reunite ale Parlamentului. Cum preşedintele Iohannis merge mai departe cu referendumul, protestele intră într-o logică politică. Practic s-a terminat perioada de romantism. Frumuseţea protestelor, ingenuitatea protestatarilor este pusă deja sub semnul întrebării.

PSD, după discursul preşedintelui, se va vedea obligat să-şi modifice discursul.

Klaus Iohannis a fost un alt preşedinte. Tonul, intonaţia, dinamica vocii au îmbrăcat un alt tip de mesaj. Preşedintele nu le-a vorbit parlamentarilor, cei de la PSD şi ALDE părăsind de fapt sala, ci, ca un adevărat general, a vorbit unei armate. Preşedintele le-a vorbit “tinerilor frumoşi şi liberi”. A lăudat şi prezenţa copiilor la proteste, ca făcând parte din educaţia civică pentru cei mici.

Preşedintele s-a adresat celor pe care-i invită să se prezinte la referendum.

  Atacul frontal la adresa PSD şi a guvernului, fără precedent din cauza tonului, poate fi un îndemn la unitatea opoziţiei. Piaţa va reacţiona. Pentru cei ce vor continua să se adune în piaţa Victoriei discursul are putere de teză. Întrebarea este dacă toţi sunt dispuşi să susţină o teză cu tentă politică.

  Pe de altă parte, pentru cei ce protestează în faţa palatului Cotroceni, discursul preşedintelui echivalează cu o declaraţie de război. Electoratul PSD, partea activă, propagandistică, nucleul dur, cu tendinţe naţionaliste, ar putea reacţiona violent. De acum înainte se poate întâmpla orice, în materie de dispută.

Nu se mai poate ajunge la un compromis nici măcar ca pe vremea preşedintelui Traian Băsescu. Nu se poate vorbi nici măcar despre un armistiţiu pe termen scurt. Atâta vreme cât armatele ies în fiecare seară la proteste, este în joc stabilitatea economică. De la criza politică la criza economică este doar un pas, care pe jumătate s-a şi făcut. Arcurile sunt întinse, săgeţile au pornit în căutarea ţintelor.

Până acum, victoria este de partea preşedintelui. Oamenii din stradă fac parte din arsenalul său politic.  Nu sunt însă înregimentaţi, este o oaste de strânsură, femei, copii, minori, oameni pentru care spectacolul în sine este mai captivant decât scopul final, o Românie mai curată, mai aşezată.

Este cel mai dâmboviţean discurs al preşedintelui. Tonul războinic, cu accente ardeleneşti, neacademic, la limita ştrengărescului, arată un altfel de Klaus Iohannis. Îl prinde acest ton? Acest nou tip de discurs îl balcanizează şi pe preşedintele pornit de la Sibiu ca un ardelean onest. 

  În contrareplică, imediat după şedinţă Călin Popescu Tăriceanu a apărut sobru, serios, propunând o Românie a dialogului, îndemnând la o colaborare cu societatea academică, mediul de afaceri, cu societatea civilă responsabilă. Ca şi în cazul lui Klaus Iohannis, avem în faţă un politician teatral, care îşi joacă rolul în conformitate cu indicaţiile regizorului. Liviu Dragnea adoptă tot poziţia înţeleptului aşteptând ca preşedintele să vorbească despre unitate, reconciliere, aştepta un discurs de mediator, nu un atac atât de clar direcţionat politic.

      După aceste ieşiri intempestive, demonstranţii vor fi, probabil, bulversaţi. Nu însă în aceeaşi măsură ca restul cetăţenilor care stau acasă, în faţa televizoarelor şi se aliniază mental într-o tabără sau alta. În locul clarificărilor au apărut şi mai multe ambiguităţi. Până la urmă trebuie să cadă sau nu guvernul? Dacă preşedintele nu cere căderea guvernului ce rost mai au protestele? Dacă PSD nu vrea să-l suspende pe preşedinte ce rost au protestele anti-Iohannis din faţa palatului Cotroceni?

Dinspre Curtea Constituţională vin, de asemenea, semnale contradictorii. Ordonanţa buclucaşă s-ar putea să fie constituţională. Şi atunci se cade din lac în puţ. Preşedintele susţine că democraţia “trebuie ţinută vie”, în vreme ce majoritatea parlamentară susţine că, de fapt, democraţia este încălcată de demersurile preşedintelui, de îndemnurile sale la anarhie şi nesupunere civică. 

Abonează-te acum Online!