Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 02.33 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Iepurii mai profitabili decât vacile? 03.35 Street music festival 04.25 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 04.56 Performanţe fără recompense 05.25 Fior di Szatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.43 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 10.26 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum învingem deznădejdea? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 14.09 Teleshopping 14.25 Sport, meci de fotbal FC Olimpia- ASU Poli Timişoara 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Promovarea transporturilor alternative nepoluante 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinello Norbeto 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 18.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

“Să nu mai fie cum a fost”

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă vom înţelege ce vor oamenii care protestează în pieţele centrale din oraşele reşedinţe de judeţ: vor să nu mai fie cum a fost. Fără să fie clar explicat,  fără revendicări scrise, fără o platformă, protestele au, totuşi, o logică. Protestatarii au un program: să nu mai fie cum a fost. Ordonanţa a fost picătura care a umplut paharul. Liviu Dragnea este luat drept un simbol al corupţiei politice. Victoria spre care a condus PSD-ul în alegerile de anul trecut este receptată ca o consecinţă a atentatului imoral asupra sănătăţii mentalului colectiv.

Eşecul PNL este trecut cu vederea, însă şi acest partid este receptat ca fiind la fel de corupt. Întreaga clasă politică este pusă la zid. Că nu s-a scandat împotriva tuturor partidelor a fost o chestiune de conjunctură politică.

Situaţia se schimbă după discursul preşedintelui în faţa camerelor reunite ale Parlamentului. Cum preşedintele Iohannis merge mai departe cu referendumul, protestele intră într-o logică politică. Practic s-a terminat perioada de romantism. Frumuseţea protestelor, ingenuitatea protestatarilor este pusă deja sub semnul întrebării.

PSD, după discursul preşedintelui, se va vedea obligat să-şi modifice discursul.

Klaus Iohannis a fost un alt preşedinte. Tonul, intonaţia, dinamica vocii au îmbrăcat un alt tip de mesaj. Preşedintele nu le-a vorbit parlamentarilor, cei de la PSD şi ALDE părăsind de fapt sala, ci, ca un adevărat general, a vorbit unei armate. Preşedintele le-a vorbit “tinerilor frumoşi şi liberi”. A lăudat şi prezenţa copiilor la proteste, ca făcând parte din educaţia civică pentru cei mici.

Preşedintele s-a adresat celor pe care-i invită să se prezinte la referendum.

  Atacul frontal la adresa PSD şi a guvernului, fără precedent din cauza tonului, poate fi un îndemn la unitatea opoziţiei. Piaţa va reacţiona. Pentru cei ce vor continua să se adune în piaţa Victoriei discursul are putere de teză. Întrebarea este dacă toţi sunt dispuşi să susţină o teză cu tentă politică.

  Pe de altă parte, pentru cei ce protestează în faţa palatului Cotroceni, discursul preşedintelui echivalează cu o declaraţie de război. Electoratul PSD, partea activă, propagandistică, nucleul dur, cu tendinţe naţionaliste, ar putea reacţiona violent. De acum înainte se poate întâmpla orice, în materie de dispută.

Nu se mai poate ajunge la un compromis nici măcar ca pe vremea preşedintelui Traian Băsescu. Nu se poate vorbi nici măcar despre un armistiţiu pe termen scurt. Atâta vreme cât armatele ies în fiecare seară la proteste, este în joc stabilitatea economică. De la criza politică la criza economică este doar un pas, care pe jumătate s-a şi făcut. Arcurile sunt întinse, săgeţile au pornit în căutarea ţintelor.

Până acum, victoria este de partea preşedintelui. Oamenii din stradă fac parte din arsenalul său politic.  Nu sunt însă înregimentaţi, este o oaste de strânsură, femei, copii, minori, oameni pentru care spectacolul în sine este mai captivant decât scopul final, o Românie mai curată, mai aşezată.

Este cel mai dâmboviţean discurs al preşedintelui. Tonul războinic, cu accente ardeleneşti, neacademic, la limita ştrengărescului, arată un altfel de Klaus Iohannis. Îl prinde acest ton? Acest nou tip de discurs îl balcanizează şi pe preşedintele pornit de la Sibiu ca un ardelean onest. 

  În contrareplică, imediat după şedinţă Călin Popescu Tăriceanu a apărut sobru, serios, propunând o Românie a dialogului, îndemnând la o colaborare cu societatea academică, mediul de afaceri, cu societatea civilă responsabilă. Ca şi în cazul lui Klaus Iohannis, avem în faţă un politician teatral, care îşi joacă rolul în conformitate cu indicaţiile regizorului. Liviu Dragnea adoptă tot poziţia înţeleptului aşteptând ca preşedintele să vorbească despre unitate, reconciliere, aştepta un discurs de mediator, nu un atac atât de clar direcţionat politic.

      După aceste ieşiri intempestive, demonstranţii vor fi, probabil, bulversaţi. Nu însă în aceeaşi măsură ca restul cetăţenilor care stau acasă, în faţa televizoarelor şi se aliniază mental într-o tabără sau alta. În locul clarificărilor au apărut şi mai multe ambiguităţi. Până la urmă trebuie să cadă sau nu guvernul? Dacă preşedintele nu cere căderea guvernului ce rost mai au protestele? Dacă PSD nu vrea să-l suspende pe preşedinte ce rost au protestele anti-Iohannis din faţa palatului Cotroceni?

Dinspre Curtea Constituţională vin, de asemenea, semnale contradictorii. Ordonanţa buclucaşă s-ar putea să fie constituţională. Şi atunci se cade din lac în puţ. Preşedintele susţine că democraţia “trebuie ţinută vie”, în vreme ce majoritatea parlamentară susţine că, de fapt, democraţia este încălcată de demersurile preşedintelui, de îndemnurile sale la anarhie şi nesupunere civică. 

Abonează-te acum Online!
Baby Trend