Image 1
Image 2

S-au sucit, s-au învârtit, până la urmă au scumpit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Trebuie să ai fie mare talent, fie foarte gros obrazul ca să prezinți niște scumpiri drept măsuri de protecție. “Nu vor introduce noi taxe”, spune primul ministru Nicolae Ciucă și după el se iau toți liberalii. “Noua taxă” este vorba despre taxa propusă de PSD, numită de solidaritate, nu s-a introdus, în schimb a crescut TVA la toate alimentele care conțin zahăr, au crescut accizele la țigări și alcool, dar marea lovitură o primește domeniul HORECA, lovit cel mai puternic în pandemie și după pandemie, prin creșterea TVA-ului de la 5% la 9%.

Cine nu știa până acum că jocurile de noroc erau impozitate cu doar 1% află acum când impozitarea se ridică brusc la 40%. Acestea nu sunt majorări, țin să precizeze guvernanții, sunt doar ajustări. Cota unică rămâne, dar nu rămân aceleași prețuri la alimentele care conțin zahăr. Ce produse nu conțin zahăr? Prăjiturile, sucurile, ba chiar și pâinea conțin zahăr. Adevărul este că, oricât de propagandistic ar încerca guvernul și activiștii partidelor de guvernare să prezinte noile măsuri luate până la urmă tot prețul final contează. Oamenii vor scoate bani în plus din buzunare sau vor consuma mai puțin.

Mediul de afaceri este, la rândul lui, lovit de o nouă creștere a obligațiilor către stat, TVA, accize etc.
Avem un stat care consumă mult pentru propria lui întreținere. Încă nu s-a luat nicio măsură de economisire, de chivernisire a bugetului tot mai subțire pentru că economia este covârșită de o sumedenie de nenorociri, pandemie, război, scumpirea utilităților. Singurul pansament pe care l-a oferit statul este compensarea de 50 de bani pe litru de benzină și motorină.

Dar benzinăriile pot crește prețul la pompă și atunci ceea ce statul dă cu mâna stângă, agentul economic, benzinarul, ia cu mâna dreaptă. Singura certitudine – și nimeni nu poate contesta acest lucru – este că lucrurile merg din rău în mai rău. Cine va plăti politic pentru această administrare ineficientă? Deși PNL și PSD și-au împărțit ministerele în mod egal, PNL având primul ministru va deconta electoral la viitoarele alegeri. Pe de altă parte PSD pare să aibă propuneri mai bune decât PNL, propuneri care ar putea veni în sprijinul populației.

Plafonarea prețurilor la carburanți și energie era ceva foarte concret, care ar fi pus stavilă creșterilor prețurilor de la o zi la alta. Marcel Ciolacu a jubilat când a aflat că SUA și Franța au trecut la plafonarea prețurilor, făcând o trimitere ironică la “comuniștii de americani”.

Chiar dacă PNL știe ce face, chiar dacă are un plan, nu reușește să-l explice pe înțelesul tuturor. Nu vom introduce noi taxe, păstrăm cota unică sunt doar simple slogane atâta vreme cât cresc taxele și impozitele existente.

Liberalii se păcălesc singuri. PSD-ul se fofilează, dă impresia că el nu poate face nimic și că PNL-ul ia deciziile de unul singur. Introducerea impozitării progresive, aplicabilă și la pensiile speciale, a devenit foarte populară și îi aduce puncte electorale PSD-ului. Adevărul e că PNL nu reușește să dea o lovitură de imagine, cu impact electoral, propunând ceva care să conducă la creșterea capitalului de simpatie.
Însuși faptul că noile măsuri, deloc populare, au fost prezentate doar de PNL spune mult despre tactica de sustragere de la responsabilitate politică a PSD-ului. Strategia lui Marcel Ciolacu va da roade electorale.

Să ne aducem aminte că Traian Băsescu l-a protejat pe primul ministru Emil Boc alegând să anunțe el personal tăierea salariilor cu 25%. Dimpotrivă, Nicolae Ciucă a ales nu numai să prezinte el noile majorări, dar s-a afișat alături de lideri PNL. Prin urmare, PNL crește TVA-ul din domeniul HORECA de la 5% la 9%, PNL impozitează jocurile de noroc cu 40% față de 1%, PNL-ul majorează TVA-ul la toate produsele care conțin zahăr, PNL-ul crește accizele la țigări și alcool.

Concluzia? PNL va plăti electoral pentru creșterile de prețuri ce vor urma în urma deciziilor luate în comun cu PSD și UDMR.

Nu sunt bani!

Cum ar trebui să arate fotografia zilei de 18 august 2023? Milioane de persoane întinzând mâinile spre guverne cerând bani. Deşi cer bani, nu sunt cerşetori. Printre ei pot fi văzuţi oameni bine îmbrăcaţi, miniştri, directori, şefi de agenţii, primari etc. etc. Toţi primesc clasicul răspuns: “Nu sunt bani. Trebuie colectat mai mult.”