Image 1
Image 2

S-a semnat contractul de finanțare pentru podul de la Seini – Pomi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

     Marți, 20 martie, în orașul Seini a fost semnat contractul de finanțare prin fonduri PNDL, în vederea realizării podului rutier peste râul Someș, în punctul de trecere cu bacul, între orașul Seini și comuna Pomi, care este și limita administrativă dintre județul Maramures și judetul Satu Mare. Această investiție, a cărui termen de execuție este de 3 ani,

va asigura o puternică legătură între două regiuni istorice, Țara Oașului și Țara Codrului.

La eveniment au participat prefectul Darius Filip, Gabriel Zetea – pre;edintele Consiliului Județean Maramure;, Cosma Alexandru – subprefectul județului Maramureș, Aurelia Fedorca – primarul orașului Negrești, primarii din Seini și Pomi. Consiliul Județean Satu Mare a fost reprezentat de vicepreședintele instituției, Ioan Rus. Acesta a felicitat conducerea Primăriei Seini pentru că a reușit să acceseze fonduri pentru acest proiect care va aduce beneficii atât cetățenilor din județul Maramureș cât și celor din județul Satu Mare. „Este un vis mai vechi al oșenilor să treacă cât mai repede spre Țara Codrului și Cluj, iar atunci când administrațiile a două județe sunt dispuse să conlucreze, se pot realiza investiții importante în beneficiul ambelor părți”, a afirmat Ioan Rus în cadrul evenimentului.

           În urma realizării acestui pod, comunele Ardusat, Fărcașa, Asuaju de Sus, Gârdani din județul Maramures, Pomi, Valea Vinului, Culciu, Păulești, Crucișor din județul Satu Mare vor beneficia de o legătură facilă cu orașul Seini, dar și cu reședințele de județ Baia Mare, și respectiv Satu Mare.

      Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure, a declarat că finanțarea acestui proiect, în sumă totală de 15.695.900  de lei (3,4 milioane euro), reprezintă un pas important prentru dezvoltarea economică, socială și culturală a zonei. “La ora actuală legătura dintre localitatea Seini şi Pomi peste râul Someş se face cu bacul, dar acest lucru este îngreunat de cele mai multe ori din cauza condiţiilor meteo”, a spus primarul orașului, care a scos în evidență și câteva dintre beneficiile pe care le va aduce această investiție, una dintre acestea fiind scurtarea distanței dintre oraşul Seini şi Cluj- Napoca, cu aproximativ 60 de kilometri. La obținerea finanțării, un rol important l-a avut și deputatul Octavian Petric, originar din Bicău, care a vorbit despre acest proiect și în momentul când a fost ales deputat.

Cele mai apropiate poduri peste râul Someș de orașul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55.3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19, rezultând că pe o lungime a râului de 74 de kilometri nu este nici un pod.

4 comentarii

  1. Semnatura nu costa bani, in schimb realizarea costa. In cei 28 de ani care au trecut de la Lovitura de Stat ai nostri n-au gasit bani nici pt. piatra de temelie pt. al treilea pod peste Somes din Municipiu !. Atunci despre ce vorbiti ?….. Ha,ha,ha…… Mergeti sa admirati realizarile primarului Antal Arpad si al secuilor/maghiarilor din Sfantu Gheorghe incepand cu Gara CFR !… ca sa constatati diferenta.

  2. Bucurie, poze, felicitari si strangeri de mana… degeaba ne bucura, se va construi cand vor fi banii. Daca la Moftin a trebuit 5 ani pana a fost gata un pod peste calea ferata, aici peste Somes va dura cam 10 ani constructia, si asta dupa ce vor veni banii.

Lasă un răspuns

Connect with