Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 02.36 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 04.42 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 05.35 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinelo Norberto 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farcaş, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici şi colectori de deşeuri 10.15 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 14.40 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.05 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.05 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoala performanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marta Bzduch, titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 23.30 Ştiri

S-a redeschis procesul mineriadei

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare. Fostul preşedinte este acuzat de crimă împotriva umanităţii pentru chemarea minerilor în Bucureşti.

  La 25 de ani de la consumarea unuia dintre cele mai controversate acţiuni politice de după 1989 sunt chemaţi în faţa justiţiei cei responsabili pentru morţii din 13-15 iunie 1990.  În memoria colectivă singurul vinovat rămâne Ion Iliescu. Guvernul era condus de Petre Roman, primul om cu care Ion Iliescu a făcut un cuplu.

Fostul ministru este considerat mai puţin răspunzător pentru că, la rândul său, şi el avea să fie răsturnat de la putere tot în urma unei mineriade.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1990? Transformat din mişcare de salvare naţională în partid, contestat de restul partidelor, FSN, câştiga alegerile din 20 mai la un scor uriaş. În ciuda protestelor, Ion Iliescu a candidat în numele acestei formaţiuni devenind primul preşedinte ales în mod democratic.

Rămâne de văzut cât de democratice au fost primele alegeri libere. În orice caz, în acel moment, România s-a desprins de plutonul fostelor ţări socialiste care porneau pe drumul democraţiei şi economiei de piaţă. Ion Iliescu, deşi considerat un dizident în ultima perioadă al regimului comunist, se dovedea după căderea lui Ceauşescu un om cu puternice convingeri stângiste.

El este cel ce declarase în decembrie că Nicolae Ceauşescu nu făcuse altceva decât să „întineze socialismul”. Prin măsurile comunist-securiste, Ion Iliescu a împiedicat evoluţia societăţii româneşti scăpate de un regim totalitar. A lovit necruţător partidele istorice renăscute. :i-a învins toţi adversarii, inclusiv pe cei din societatea civilă, fără scrupule.

Mineriada venea după un alt eveniment controversat, conflictul interetnic de la Târgu Mureş. România îşi câştigase un capital de simpatie uriaş în urma revoluţiei sângeroase din decembrie. Mineriada  din 13-15 iunie ne-a scos înafara lumii civilizate. Imaginea României avea să fie terfelită în continuare prin modul în care a înţeles Ion Iliescu să facă politică.

Învins în alegerile prezidenţiale din 1996, norocul nu l-a părăsit. În 2000 avea să redevină preşedintele României. Candidaţii de dreapta, Mugur Isărescu şi Theodor Stolojan au divizat electoratul partidelor democratice, sau anti-comuniste,  iar Ion Iliescu a rămas în turul doi cu Vadim Tudor.

S-a ales atunci răul cel mai mic. Într-adevăr, mandatul din 2000 – 2004, a fost altfel. Dar Ion Iliescu nu este judecat pentru dizidenţa lui, sau pentru meritele lui din revoluţie, şi acelea discutabile, ci pentru ceva foarte clar: pentru că a chemat minerii în Bucureşti pentru a înăbuşi mişcările de stradă, „fenomenul piaţa universităţii”, cum a rămas consemnat în memoria colectivă. În istorie, până la urmă.

Se înscrie redeschiderea acestui dosar „istoric” tot în lupta împotriva corupţiei? A corupţiei politice, de data aceasta. Justiţia, scăpată de orice obligaţie de ordin politic după alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, îşi face un titlu de onoare redeschizând un dosar controversat.

Consecinţele mineriadelor au fost dezastruoase pentru drumul pe care urma să-l facă România ieşită din comunism. Foloseşte cuiva acest proces? Din punct de vedere istoric, fără îndoială este un moment care va avea un ecou în timp. Sunt prea multe pete negre în istoria noastră. Mineriada este unul dintre ele.

Aflarea adevărului este esenţială pentru sănătatea morală a întregii naţiuni. Condamnarea, celui care a condus destinele României într-o direcţie greşită, într-un moment istoric crucial pentru viitor, este un gest normal şi binevenit. Chiar şi o condamnare simbolică ar fi de ajuns.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend