Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitaţi: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii:Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă? 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 04.30 Reportaj-Mihai Neamţu 05.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch. Titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitaţi: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii: Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: În paşi de dans de la pasiune la performanţă. 10.30 Religie, cu Eva Laczko, invitaţi: Istvanfi Szilard, Racz Ervin, Pallai Bela. Titlul emisiunii: Miert van szuksegunk a bojtre? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Zootehnia sătmăreană la cheremul multinaţionalelor. 14.20 Teleshopping 14.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat:Elisabeta Bekessy.Titlul emisiunii:Situl Someşul inferior aduce oportunităţi iniţiativelor de mediu. 15.15 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

S-a redeschis procesul mineriadei

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare. Fostul preşedinte este acuzat de crimă împotriva umanităţii pentru chemarea minerilor în Bucureşti.

  La 25 de ani de la consumarea unuia dintre cele mai controversate acţiuni politice de după 1989 sunt chemaţi în faţa justiţiei cei responsabili pentru morţii din 13-15 iunie 1990.  În memoria colectivă singurul vinovat rămâne Ion Iliescu. Guvernul era condus de Petre Roman, primul om cu care Ion Iliescu a făcut un cuplu.

Fostul ministru este considerat mai puţin răspunzător pentru că, la rândul său, şi el avea să fie răsturnat de la putere tot în urma unei mineriade.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1990? Transformat din mişcare de salvare naţională în partid, contestat de restul partidelor, FSN, câştiga alegerile din 20 mai la un scor uriaş. În ciuda protestelor, Ion Iliescu a candidat în numele acestei formaţiuni devenind primul preşedinte ales în mod democratic.

Rămâne de văzut cât de democratice au fost primele alegeri libere. În orice caz, în acel moment, România s-a desprins de plutonul fostelor ţări socialiste care porneau pe drumul democraţiei şi economiei de piaţă. Ion Iliescu, deşi considerat un dizident în ultima perioadă al regimului comunist, se dovedea după căderea lui Ceauşescu un om cu puternice convingeri stângiste.

El este cel ce declarase în decembrie că Nicolae Ceauşescu nu făcuse altceva decât să „întineze socialismul”. Prin măsurile comunist-securiste, Ion Iliescu a împiedicat evoluţia societăţii româneşti scăpate de un regim totalitar. A lovit necruţător partidele istorice renăscute. :i-a învins toţi adversarii, inclusiv pe cei din societatea civilă, fără scrupule.

Mineriada venea după un alt eveniment controversat, conflictul interetnic de la Târgu Mureş. România îşi câştigase un capital de simpatie uriaş în urma revoluţiei sângeroase din decembrie. Mineriada  din 13-15 iunie ne-a scos înafara lumii civilizate. Imaginea României avea să fie terfelită în continuare prin modul în care a înţeles Ion Iliescu să facă politică.

Învins în alegerile prezidenţiale din 1996, norocul nu l-a părăsit. În 2000 avea să redevină preşedintele României. Candidaţii de dreapta, Mugur Isărescu şi Theodor Stolojan au divizat electoratul partidelor democratice, sau anti-comuniste,  iar Ion Iliescu a rămas în turul doi cu Vadim Tudor.

S-a ales atunci răul cel mai mic. Într-adevăr, mandatul din 2000 – 2004, a fost altfel. Dar Ion Iliescu nu este judecat pentru dizidenţa lui, sau pentru meritele lui din revoluţie, şi acelea discutabile, ci pentru ceva foarte clar: pentru că a chemat minerii în Bucureşti pentru a înăbuşi mişcările de stradă, „fenomenul piaţa universităţii”, cum a rămas consemnat în memoria colectivă. În istorie, până la urmă.

Se înscrie redeschiderea acestui dosar „istoric” tot în lupta împotriva corupţiei? A corupţiei politice, de data aceasta. Justiţia, scăpată de orice obligaţie de ordin politic după alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, îşi face un titlu de onoare redeschizând un dosar controversat.

Consecinţele mineriadelor au fost dezastruoase pentru drumul pe care urma să-l facă România ieşită din comunism. Foloseşte cuiva acest proces? Din punct de vedere istoric, fără îndoială este un moment care va avea un ecou în timp. Sunt prea multe pete negre în istoria noastră. Mineriada este unul dintre ele.

Aflarea adevărului este esenţială pentru sănătatea morală a întregii naţiuni. Condamnarea, celui care a condus destinele României într-o direcţie greşită, într-un moment istoric crucial pentru viitor, este un gest normal şi binevenit. Chiar şi o condamnare simbolică ar fi de ajuns.

Abonează-te acum Online!