S-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului de pestă din Valea Seacă | Informaţia Zilei

S-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului de pestă din Valea Seacă

Scris de Ioan Aniţaş, 10 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La sfârşitul săptămânii abia încheiate, vă informam asupra creşterii numărului focarelor de Pestă Porcină Africană – PPA, la nivelul judeţului Satu Mare. Pentru moment, aşa cum susţin specialiştii, creşterea nu este una alarmantă, dar se impun măsuri hotărâte pentru a putea controla situaţia.

Ca urmare a acestei situaţii nedorite, luni, 9 septembrie, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ s-a desfăşurat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), aceasta fiind convocată de către prefectul Darius Filip ca urmare a apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană. Membrii CLCB au aprobat “Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta porcină africană în exploataţia unui proprietar din localitatea Valea Seacă, comuna Tarna Mare”. S-a stabilit astfel o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Valea Seacă pe o rază de 3 km, în această zonă fiind incluse localităţile Valea Seacă, Tarna Mare şi parţial Bocicău şi Comlăuşa. De asemenea, s-a stabilit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, fiind incluse localităţile Halmeu Vii, Tămăşeni, Turţ-Băi, Văgaş, Şirlău şi Batarci precum şi parţial Bocicău, Comlăuşa, Turţ şi Tarna Mare. În cadrul şedinţei a fost actualizat şi “Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta porcină africană la mistreţi în judeţul Satu Mare”. Prefectul ţine legătura în permanenţă cu şefii instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru a controla, în limitele posibile, răspândirea acestei boli în rândul porcinelor din gospodăriile şi exploataţiile aflate pe raza judeţului Satu Mare.

Vă reamintim faptul că la nivelul judeţului Satu Mare , Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, ca urmare a confirmărilor din partea Laboratorului Naţional de Referinţă – Bucureşti, a declarat active focare din: Bercu Nou – 2, Porumbeşti – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tăşnad – 2, Santău – 1, Cidreag – 5, Halmeu – 1, Valea Seacă – 1.

Abonează-te acum Online!
  1. Robi a spus: 10 septembrie 2019, ora 09:56

    Slab se actioneaza la SM in orice caz. Cei de la prefectura trimit un comunicat si totul e fain si frumos. Si nu rezolva nimic. Cel mai slab prefect avut de judet. Politic pus

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345