22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

S-a dezvoltat sau nu judeţul Satu Mare în ultimii 20 de ani?

Scris de I. Z., 20 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Lumea se schimbă chiar şi în cele mai mici şi ascunse locuri de pe pământ. Satu Mare, judeţul în ansamblul său, nu este nici primul şi nici ultimul loc din România în care locuitorii săi ar dori să se schimbe lucrurile astfel încât oamenii să trăiască mai bine. A fi mulţumit şi mândru de locul în care trăieşti este cea mai simplă definiţie a patriotismului local.

Nu credem că dintre cei aproape 400.000 de locuitori din judeţul Satu Mare există vreunul care să nu dorească o mai accelerată dezvoltare din toate punctele de vedere, economic, social, cultural. Întrebarea este de ce Satu Mare nu se numără printre locurile din ţară în care să se vadă urmele progresului din ultimul sfert de secol, progres care se vede cu ochiul liber în judeţele vecine? Credem că fiecare cetăţean are o explicaţie.

Demarăm o dezbatere publică pe această temă. Nu este pentru prima oară când am pus această problemă. În urmă cu câţiva ani în coloanele ziarului Informaţia Zilei şi-au exprimat opiniile o serie de persoane, de personalităţi din toate domeniile, de la politicieni la oameni de afaceri, de la lideri sindicali, oameni de cultură până la simplii cetăţeni.

Lucrurile, din păcate, nu s-au schimbat. În 2016 au avut loc alegeri, locale şi parlamentare. Avem un alt tablou al reprezentativităţii. În ultimii 25 de ani s-au perindat la conducerea judeţului, a municipiilor, oraşelor şi comunelor, reprezentanţi ai tuturor partidelor politice.

Au plecat unii, au venit alţii. Lumea şi-a pus speranţe de fiecare dată în cei care au venit. Poate judeca fiecare dintre cei care au ocupat o funcţie de conducere dacă a lăsat ceva bun în urmă. Dar pot judeca şi cei care nu au ocupat niciodată vreo funcţie publică, însă sunt cei care susţin financiar şi acest judeţ, şi prin contribuţia lor participă şi la efortul de susţinere bugetară a ţării.

Cu alte cuvinte, contribuabilii, deveniţi o dată la patru ani, alegători, au şi ei dreptul să-şi exprime părerile. Am fost bine conduşi? Este bine condus azi judeţul Satu Mare, ca şi fiecare dintre unităţile sale administrativ teritoriale? Dacă nu s-a condus bine sau nu se conduce bine în continuare să încercăm să depistăm cauzele. S-a ajuns atât de departe încât unii oameni, din disperare, şi-au părăsit judeţul sau localitatea în care îşi duceau viaţa. Uneori se vorbeşte şi despre un blestem care ar plana deasupra noastră, blestemul de a nu ne şti alege bine oamenii care ne conduc.

Poate că lucrurile sunt mult mai simple şi principala cauză este lipsa dialogului dintre cei aleşi şi cetăţeni.

În perioada următoare propunem o dezbatere publică pe această temă. Fiecare dintre cei care au idei, care au curaj, îi invităm să-şi spună opiniile.

DE CE NU SE DEZVOLTĂ SATU MARE? Dacă vor fi depistate cauzele poate că vom reuşi să le înlăturăm şi să ne integrăm în rândul judeţelor fruntaşe din ţară, şi mai cu seamă a judeţelor din Transilvania.

Aşadar,

S-a dezvoltat sau nu județul Satu Mare în ultimii 20 de ani?

Abonează-te acum Online!
 1. DonesT a spus: 26 martie 2017, ora 12:34

  Evident ca se vad schimbari dar schimbarile negtive se vad perfect ,orasul arata din ce in ce mai rau ca si aspect dovada a bunei gestionari si coduceri, proiecte, programe smd sunt factori ce ar trebui sa dezvolte dar din pacate ….. totusi orasul are nevoie de investiti in industrie, productie nu doar in proiecte prioritare fara benefici pe viitor sa speram ca institutiile se vor gandi si la viitor nu numai la prezent desi sistemu arata ca si orasul prost neingrijit si fara viitor productiv, hai sa fim mai credinciosi, capabili fara interese personale

 2. Micula Carmen a spus: 22 februarie 2017, ora 11:39

  Nesimțitul de Coica mai are tupeu sa apară in fata oamenilor un hot și un mincinos la pușcărie cu ei …rușine.

 3. Dac Bulibas a spus: 22 februarie 2017, ora 10:53

  Nici unul dintre comentariile mele nu le-ati afisat.

 4. VINTILA BRATIANU a spus: 22 februarie 2017, ora 08:07

  In 1936 era apreciat ca unul din cele mai frumoase orase din centrul Europei.In perioada anilor 1960-1990 a ocopat de mai multe ori locuri fruntase pe tara la infrumusetare,de doua ori chiar locu I,in conditiile cand criteriu principal era dezvolarea economica.Asezarea geografica i -ar permite o dezvoltare accelerata.,,Omul sfinteste locul”.

 5. ioan a spus: 21 februarie 2017, ora 16:51

  Este sigur si cert ca in acesti 20 de ani <<>> sau dezvoltat ENORM << sa ne uitam in curtile , casele terenurile ,, banii etc etc , ale acestor TALHARI SE VEDETI DEZVOLTARE,, cat priveste restul totul aproape de ZZZEEERRROOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. ciprian a spus: 21 februarie 2017, ora 16:02

  Mergeti sa vedeti cum arata acum Zalaul fata de Satu Mare si faceti o comparatie cu anii ’90…suntem de rasu’, plansu’ datorita acestor nemernici…suntem singurul municipiu din tara fara Centura, cu cele mai proaste drumuri… de fapt n-avem nimic, ba chiar am distrus si ce-am avut.

 7. platitor de taxe si impozite la zi a spus: 21 februarie 2017, ora 15:20

  Buna intrebare! in cotidianul satmarea am citit in ultimele zile interviuri cu asa zisele personalitati care au raspuns la aceasta intrebare, dar ei au fost cei care au contribuit la „dezvoltare”. sa le fie rusine ca mai au buca sa ce? AU FACUT UN MARE ZERO, DEZVOLTARE ZERO. RUSINE ACESTOR NEMERNICI. niciun pod in 27 de ani (comunisti au facut 3 poduri si 2 diguri in mai putin de 17 ani), huliti comunisti, traiasca democratia satmareana!!!!!!!!!!!!

 8. satmarean a spus: 21 februarie 2017, ora 14:59

  Din păcate județul Satu Mare nu prea s-a dezvoltat din cauza politicilor greșite adoptate de conducătorii noștri, aici ma refer la faptul ca nici unul nu a continuat un proiect început de predecesorul sau ci tot au început altul iar asa nu se poate construi nimic temeinic.
  Orgoliile fiecărui partid ajuns la putere era mai mare decât interesul județului sau al oamenilor din acest colt al tarii.
  In județ avem apa termala de care nu profitam aproape deloc , bine ca în țara vecina s-a putut dezvolta frumos și asigura o sursa de venit pentru zona respectiva.Dar pe acesta tema se poate vorbi săptămâni întregi și rămânem cu vorba numai.

 9. Dac Bulibas a spus: 21 februarie 2017, ora 11:16

  In perioada Regatului Ungar Szatmarnemeti (Satu Mare) a fost un oras cochet , curat si in dezvoltare continua. In urma schimbarii apartenentei (-1920), in timp, a ajuns sa arate ca un oras specific romanesc….. (asa cum il vedeti acum). Pt. schimbare, ar trebui optat pt. apartenenta la judetul invecinat de pe teritoriul Ungariei , Szabolcs-Szatmar-Bereg cu conditia sa doreasca si ei (nu-i putem obliga !….).

 10. istvan a spus: 21 februarie 2017, ora 11:11

  In comparative cu majoritatea celorlalte resedinte de judet , Satu Mare nu sa dezvoltat aproape deloc . Este unul dintre cele mai ramase in urma orase din tara , cu cele mai multe gropi , cu tot atat de multe cladiri lasate de paragina si cu cladiri noi construite total aiurea fara a fi intregrate in arhitectura existent a orasului : intr-un cuvant …mai bine spus doua : HAOS TOTAL … :(

 11. satmarean a spus: 21 februarie 2017, ora 10:23

  Și ce să vezi?…orașul Satu Mare face parte din județul Satu Mare….

 12. petru ciupac a spus: 21 februarie 2017, ora 09:13

  S-au dezvoltat gunoaiele , un oras foarte murdar. Mergeti la locul fostei Autonova si va veti convinge. Nu a vazut nici primarul PSD si nu calca pe acolo nici primarul UDMR. Asa primari asa Satmar sufocat de gunoaie.

 13. gheorghe a spus: 21 februarie 2017, ora 07:03

  A spune NU,inseamna ca traiesti pe alta planeta,este vorba de judet nu de orasul satu mare

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.