Image 1
Image 2

S-a deschis expoziția taberei de creație de la Vetiș

Instantaneu din expoziție
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intitulată “Orizonturi”, tabăra este organizată cu sprijinul Primăriei comunei

Fotografia de grup a taberei
Fotografia de grup a taberei

Duminică, la orele prânzului, în galeria Centrului Cultural amenajat în fostul sediu al Primăriei Vetiș, a avut loc vernisajul expoziției cu lucrările create în ultima săptămână cu ocazia celei de a doua ediții a taberei de creație “Orizonturi”.

După succesul ediției inaugurale din vara trecută, care a coincis cu inaugurarea noului spațiu expozițional de la etajul vechii primării și a îmbogățit holurile noului sediu cu mai multe lucrări deosebite, despre care primarul Iuliu Ilyes spune că atrag mai mereu privirile vizitatorilor, anul acesta tabăra coordonată de Cristina Gloria Oprișa s-a derulat pe tot parcursul săptămânii trecute. Au răspuns invitației de a trăi și lucra împreună următorii artiști plastici: Alexandru Ciobotariu (Satu Mare), Patricia Iusztin (Timișoara), Nyiri Zoltan (Satu Mare), Maria Olteanu (Satu Mare), Adriana Popa (Deva), Angela Szabo (Oradea), Kalman Sztrharszky (Simeria), Horia Trânc (Deva), Ioan Aron Țăroi și Victoria Țăroi (Brașov) – desigur alături de inițiatoarea și însuflețitoarea evenimentului.

Instantaneu din expoziție
Instantaneu din expoziție

În spiritul de împărtășire consacrat de “Micul Prinț”, alături de lucrările profesioniștilor au fost expuse și desene ale copiilor din comună. Aceștia au vizitat artiștii în două dimineți ale taberei și s-au dovedit foarte talentați și destinși, după cum arată și colajul ce le este dedicat la intrarea sălii de expoziții.

Se pot observa trei teme mari ale lucrărilor expuse: galbenul florii-soarelui și rapiței, forma arhitecturală tipică a caselor din partea locului (studiată în amănunt de Kalman Sztrharzsky) și silueta bisericii reformate vetișene, tratată foarte interesant, în acuarelă, de Maria Olteanu, printre alții. Am remarcat și câteva lucrări cu tentă oșenească sau într-o paletă generic-tradiționalistă, uneori împinsă spre o ușoară ironie (Patricia Iusztin).

Au ieșit în evidență, prin ineditul temei și formei, studiile asupra berzei longiline, desenate suplu de Cristina Gloria Oprișa, și cele două meditații pe tema Arborelui lumii, realizate cu desen de maestru și culoare impunătoare de Nyiri Zoltan. Alexandru Ciobotariu a creat o compoziție sculpturală în lemn de proporții monumentale, așezatâ în curtea noii primării, un simbol elocvent al prieteniei și comunicării, în jurul căruia colegii de tabără au ținut să facă o poză de grup.

Primarul Iuliu Ilyes a prezentat artiștii participanți, iar prin votul lor Ioan Aron Țăroi a fost cel mai apreciat. Cu siguranță tradiția taberei va continua, căci lucrările rămân în patrimoniul cultural al locului, iar prieteniile creatoare îl îmbogățesc pe cel uman.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with