Rusia, la fel de obosită ca Putin

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aşteptată cu atâta interes, Ziua Victoriei sărbătorită la Moscova a găsit un Vladimir Putin deloc în formă. Şi-a început discursul cu „Dragi tovarăşi” şi l-a terminat cu un anemic de trei „Ura!”, destul de anemic. Nici ecoul din mii de glasuri ale militarilor nu a fost destul de mobilizator. Pe scurt, parada nu a adus noutăţile aşteptate de toată lumea. Nu a decretat mobilizarea generală, nu a apăsat nici pe butonul nuclear. Nimic nu prevesteşte o victorie apropiată a Rusiei asupra Ucrainei.

S-ar părea că războiul va continua în nota obişnuită. Ruşii vor lansa rachete, ucrainenii se vor apăra. Statele NATO vor ajuta armata Ucrainei trimiţând armament, în timp ce propaganda şi dintr-o parte şi din alta va continua.

NATO şi Statele Unite vor continua să anunţe că Federaţia Rusă nu mai are capacitatea financiară să susţină războiul din Ucraina. Toţi banii încasaţi pe petrol şi gaze sunt folosiţi pentru armament şi finanţarea trupelor din teatrul de război, practic fără niciun folos.

După acest spectacol ratat, din toate punctele de vedere, probabil că Rusia, la fel de obosită ca Putin, va căuta o ieşire cât de cât onorabilă din acest conflict. Nu doar intelighenţia rusă, ci şi populaţia de rând, realizează că Federaţia Rusă se află în aceeaşi situaţie în care se găsea Germania lui Hitler în partea finală a celui de-al doilea război mondial. Adică singură în faţa tuturor. Rămasă fără aliaţi, toate ţările europene erau împotriva Germaniei. Izolată complet, cu mici şi nesemnificative excepţii, Rusia este exact în situaţia în care se găsea Germania, iar Putin nu este într-o postură mai fericită decât Hitler.

Populaţia rusă începe să resimtă efectul restricţiilor. Afectată este şi populaţia din ţările europene. Putin însuşi amintea de rusofobia care a cuprins populaţia din ţările europene, şi nu numai. Pe măsură ce războiul continuă sentimentul anti-rus creşte. Ruşii de rând nu mai pot călători în Europa.
Aşadar, toată lumea este afectată. :i victima şi agresorul aşteaptă să se termine odată un război al cărui rost nu-l vede decât Vladimir Putin şi generalii din jurul lui.

Se vorbeşte despre o economie de război, despre un socialist militarizat, despre o reîntoarcere la URSS. Lumea s-a schimbat până şi în Rusia căreia Putin vrea să-i reamintească despre marea victorie asupra nazismului. Veteranii marelui război sunt demult oale şi ulcele. Noua generaţie de ruşi sunt mai degrabă atraşi de reţelele de socializare decât de marea revoluţie din octombrie. Prin urmare, pe măsură ce se vor înrăutăţi condiţiile de viaţă vremea lui Vladimir Putin se apropie de sfârşit.

Cu toate că zi de zi întreaga opinie publică stă concentrată pe situaţia din Ucraina, problemele cu care se confruntă şi simplul cetăţean şi omul de afaceri şi bugetarul şi şomerul sunt altele decât războiul pe care l-a pornit ţarul de la Moscova.

Trebuie spus că se profită de acest război nenorocit. Parlamentul, activitatea parlamentului, a intrat într-un con de umbră. Guvernul întârzie punerea în practică a unor hotărâri pe care le-a luat. Pe motiv că bat tunurile în Ucraina guvernul uită de problemele pe care trebuie să le rezolve.

Situaţia este într-adevăr gravă, dar şi zgomotul este pe măsură. :i nu se mai termină. Nici nu s-au dezbrăcat militarii de hainele de gală că Vladimir Putin ameninţă din nou cu bomba nucleară. Dacă nu ar fi atât de mult băgat în seamă, probabil că lumea ar fi mai liniştită.

Abonează-te acum Online!