Image 1
Image 2

Un mare artist, declarat de Curtea Supremă colaborator al Securităţii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Rudolf Fatyol
Rudolf Fatyol

Procesul dintre CNSAS şi directorul Filarmonicii Dinu Lipatti, dr. Rudolf Fatyol, s-a încheiat marţi 31 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia nr. 1483 a instanţei supreme. Aceasta admite recursul formulat de CNSAS şi atestă că Rudolf Fatyol a fost colaborator al fostei Securităţi.

Iată formularea din decizia ICCJ, aşa cum apare ea pe site-ul oficial al instituţiei: “Admite recursul declarat de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii împotriva sentinţei nr. 407 din 7 februarie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa recurată, în sensul că admite acţiunea formulată de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Constată existenţa calităţii de colaborator al Securităţii în ceea ce îl priveşte pe pârâtul Fatyol Rudolf Stefan, fiul lui Rudolf Elmer şi Elisabeta, născut la data de 02.05.1957 în Carei, jud. Satu Mare, domiciliat în mun. Satu Mare, b-dul. Traian, nr. 7, bloc 1, ap. 3, jud. Satu Mare. Irevocabilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 31 martie 2015.”

Rudolf Fatyol: “Totul este o făcătură”

Contactat de noi în cursul zilei de miercuri, Rudolf Fatyol ne-a declarat: “Bineînţeles că ştiu de sentinţă. Totul este o făcătură. Aveam o hârtie de la Tribunalul Bucureşti în care se spune clar că nu există nimic justificativ în acest caz. Avocatul meu mi-a transmis ieri că şedinţa de la Înalta Curte a durat 2 minute, nici nu s-au uitat în dosar şi au luat hotărârea pe care au luat-o. Sunt foarte liniştit. Am concert diseară la Carei, mâine (joi – n.r.) la Satu Mare. Repet, totul este o făcătură.”

Pe parcursul derulării acestui caz Rudolf Fatyol a susţinut şi că are un document emis de CNSAS prin care era exonerat de orice acuzaţie, fapt infirmat vehement de Ladislau Csendes, cel care conducea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Interesant este faptul că Csendes este el însuşi violonist concertist, specializat în instrumente baroce cum ar fi viola d’amore.

Rudolf Fatyol va evolua joi într-un recital cameral cu muzică de Beethoven la Sala Filarmonicii, de la ora 18.30, alături de colegii săi universitari din Debrecen, Duffek Mihaly şi Molnar Zsolt.

10 comentarii

  1. Sistemul era aparat de securitate nu si de armata care avea rolul de a apara tara. La Timisoara securitatea a tras in oameni, la fel s-au regasit si in cadrul Mineriadei din Bucuresti si in alte evenimente provocand diversiune. Asta este adevarul !. @Babacule !, ai fost si tu un colaborator (turnator) sau poate chiar un securist ?. Inlaturarea Dictatorului ce crezi de cine a fost pusa la cale ?,…de serviciul de contraspionaj roman ? sau de securitate care traia bine de pe urma Dictatorului chiar fata si de armata ?. Acum nu stiu, ori ne crezi prosti ori tu esti un prost !. Sau faci in continuare diversiune asa cum ai fost invatat ?. Si acum ce-ar trebui sa facem ?, sa-i luam in brate si sa-i pupam pe fostii turnatori care au provocat suferinte ?.( Securitatea era o forta de represiune in apararea sistemului, Dictatorului si acolitilor acestuia.)

  2. Vinatoare de vrajitoare. Pe cine mai intereseaza cine pe cine a turnat? CNSAS ar trebui desfiintat. Ca principiu nu e nici o rusine sa colaborezi cu serviciul secret al tarii, Doar delatiunea este condamnabila. Dar asa ne-au invatat CIA-istii si KGB-istii sa punem la zid tot ce n-au putut ei sa domine. Pentru ca inainte de revolutie serviciile secrete romanesti erau mult mai bune decit ale lor. Ma refer la serviciile de contraspionaj, care n-au putut fi invinse nici de americani, nici de rusi, nici de unguri, nici de evrei. Cei care au ucis oameni la revolutie n-au fost de la securitate, ci de la armata. Asta trebuie spus clar, sa se auda.

  3. Daca a fost colaborator al securitatii( adica” Turnator imputit”) i-ar trebui retrasa calitatea de cetatean de onoare al mun. Satu Mare respectiv cea mai mare distincţie oferită unui om de cultură prin decret prezidenţial, ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler“ care i-a fost înmânat de ministrul Culturii de atunci, Kelemen Hunor. Totodata ar merita sa-i fie boicotat recitalurile !.

Lasă un răspuns