Rotativa

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Au rămas 11 luni până la schimbarea primului ministru. Anul viitor, în luna mai, funcţia de prim ministru, conform protocolului de colaborare, îi va reveni PSD-ului.

Deşi nu se pronunţă, Marcel Ciolacu va fi propunerea înaintată preşedintelui Klaus Iohannis. Relativ necunoscut, cu o destul de slabă notorietate, o persoană oarecare din rândul social-democraţilor a preluat conducerea partidului într-o perioadă în care imaginea lui era destul de terfelită. Încet şi cu răbdare, fără să facă gesturi spectaculoase, Marcel Ciolacu s-a impus nu doar în faţa membrilor PSD, ci şi a adversarilor.

Este un om sobru, fără ieşiri necontrolate, fără figură de războinic gata să pornească la luptă împotriva adversarilor la orice oră din zi sau din noapte. Datorită acestui fel de a fi, prea molcom pentru un politician, reuşeşte să aibă o colaborare fără mari zdruncinături cu partenerii de guvernare.

După plecarea lui Florin Cîţu PNL are parte de un lider la fel de lipsit de agresivitate. Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu parcă au fost alăptaţi de aceeaşi doică blândă, care i-a învăţat că nu este frumos să se certe. Dar până la urmă un partid este ca o haită care se apără de altă haită. Sub această relativă linişte este posibil să se pregătească trupe de asalt pentru marea confruntare din anul 2024.

După rotirea primilor miniştri, cel care va pregăti cele patru rânduri de alegeri de peste doi ani va fi Marcel Ciolacu. Este, desigur, important cine organizează alegerile, însă mai importante sunt rezultatele guvernării în anul dinaintea acestora.

Presupunând că nu se va întâmpla nimic care să conducă la spargerea actualei coaliţii de guvernare, Marcel Ciolacu va deveni personajul-cheie al celor patru rânduri de alegeri din 2024. A declarat că dat fiind faptul că din anul 2000 candidatul PSD nu a mai câştigat prezidenţialele, a lansat ideea desemnării unui candidat independent, dinafara partidului, dar care să aibă o gândire social democrată compatibilă cu viziunea PSD despre democraţie, stat de drept, guvernare în general.

Cu toate că a lansat ideea unui candidat, altul decât preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, dacă va guverna bine, va fi împins de PSD să-şi depună candidatura. Aşa a procedat PSD cu Victor Ponta, aşa a procedat cu Viorica Dăncilă. O explicaţie a faptului că PSD nu părăseşte guvernarea, indiferent de comportarea PNL-ului, ar fi că vizează, de fapt, funcţia de preşedinte al României. De altfel, întreaga arhitectură a statului român este construită pe baze ideologice social-democrate. Prima Constituţie a fost adoptată în timpul mandatului preşedintelui Ion Iliescu, modificările din 2003 au fost făcute în timpul unui guvern PSD. Pentru Adrian Năstase, în ideea că va câştiga preşedinţia la alegerile din 2004, a fost prelungit mandatul prezidenţial la cinci ani.

Nu a fost pentru cine s-a pregătit, ci pentru cine s-a nimerit. De atunci s-a rupt simetria puterii. Preşedintele, cu madatul lui de cinci ani, rupe echilibrul de forţe desfăşurate la alegerile parlamentare. De aici s-au produs numeroase abuzuri. PSD, de exemplu, a câştigat sau s-a plasat pe primul loc la parlamentare, dar preşedintele a desemnat un prim ministru de la partidul al cărui candidat a fost.

Corect ar fi, dat fiind faptul că alegerile se suprapun, să se modifice Constituţia în aşa fel înc]t mandatul prezidenţial să fie readus la patru ani.

Atâta vreme cât sunt în coaliţie, PSD şi PNL ar putea modifica legea fundamentală, corectând anumite anomalii. Se constată, din păcate, că societatea românească nu a ajuns la maturitate. Avem exemplul pachetului de legi ale siguranţei naţionale care chiar de la vârful SRI aduc în actualitate securismul, ca una dintre plăgile care au măcinat societatea.

Acceptarea unui principiu precum rotativa la funcţia de prim prim-ministru, presupune existenţa unei încrederi reciproce între cele două partide adversare. Existând încredere se pot repara stricăciunile făcute de un stat construit prost, strâmb, obtuz, care permite apariţia unui mic dictator în persoana preşedintelui.

Abonează-te acum Online!