Image 1
Image 2

România va putea exporta ovine vii în Turcia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România va putea exporta în Turcia ovine vii și carne de ovine provenind din cele 19 județe libere de scrapie, numai după ce experții turci vor evalua și agrea fermele de carantină, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

În data de 31 ianuarie 2014, a avut loc la Ankara întâlnirea de lucru între delegația Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de președintele Vladimir Mănăstireanu, și Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii și carne provenită de la acestea, precum și reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii și carne de ovine.

Întâlnirea a avut loc la invitația șefului Autorității Veterinare Centrale din Turcia, Erol Ifran.

“Am agreat și semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate destinate sacrificării ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrășării și pentru exportul de ovine destinate reproducției, iar Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia urmează să publice pe site, săptămâna viitoare, ridicarea restricțiilor pentru cele 19 județe din România. Dincolo de faptul că Organizația Internațională pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recunoscut statusul celor 19 județe din România, ca fiind libere de scrapie, experții turcii vor să vină să vadă fermele de carantină, să le evalueze și, ulterior, pot începe exporturile”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că vizita experților turci în România, la fermele de carantină, este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică.

“Informarea oficială din partea autorităților turce se va face pe cale diplomatică. Va fi informată Ambasada României din Turcia cu privire la data exactă când se poate relua efectiv exportul de animale vii către Turcia. Pentru tranzit, este însă nevoie și de acceptul autorităților irakiene. Va trebui ca autoritățile veterinare irakiene să mai emită un document prin care să permită tranzitul transportului respectiv întrucât au fost cazuri când au întors camioane și că să reintre în Turcia trebuiau refăcute analize, fie la produse alimentare, fie carcase de animale care au tranzitat Turcia. Săptămâna viitoare vom lua legătura cu autoritățile irakiene ca să stabilim de comun acord o formulă tip de acceptare a tranzitului prin Irak”, a explicat șeful ANSVSA.

Partea turcă a precizat că nu au fost impuse bariere artificiale împotriva exporturilor românești de carne și animale vii din speciile bovine și ovine, urmărind doar respectarea normelor și reglementărilor OIE și UE din domeniu, iar evoluțiile recente din România, țară considerată ca foarte importantă pentru relațiile bilaterale, îi determină să găsească soluțiile convenabile ambelor părți pentru liberalizarea treptată a comerțului. Pe măsura schimbării statusului României la OIE față de bolile animalelor, se are în vedere stabilirea condițiilor sanitare veterinare de export și a procedurilor pentru fiecare specie în parte.

Potrivit ANSVSA, pe exportul de bovine vii și carne de bovine s-a convenit că discuțiile vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de țară pentru România. Delegația română a informat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârșitul lunii mai 2014.

Problemele României legate de exportul de ovine și bovine vii și de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar și tranzitul prin țara lor a cărnii de oaie românească. Restricțiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă — EST) au adus producătorilor și ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boală degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor, fiind produsă de un agent infecțios, dar care nu este periculoasă pentru om. Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.

În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

În anul 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene și din cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piață pentru exportul României.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SATU MARE

Angajații AJOFM intră în grevă generală 

Membrii sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, dar și angajații neafiliați au anunțat faptul că vor intra în grevă generală pentru eliminarea inechităților salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă.