Image 1
Image 2

România va începe, de vineri, testările alimentelor care conţin carne de vită. Ce spuneți despre scandalul cărnii de cal?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scandalul cărnii de cal ia amploare

Comisia Europeană a recomandat României să efectueze, începând din 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită, se arată într-un comunicat al Autorităţii Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, remis, joi, Agerpres.

Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocata, carne preparata (mici trasi, pasta de mititei), produse din carne si produse compuse continând carne de vita, fierte sau afumate, produse din carne gatite pe baza de carne tocata, produse compuse pe baza de foietaj si carne tocata etc) din productia interna, din schimburi intracomunitare sau importuri.

Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unitati de catering, patiserii, fast-food-uri, unitati tip supermarket, hipermarket etc.

Aţi avut sau ştiţi pe cineva cu facturi nejustificat de mari la Electrica?

Vezi rezultatele

Pentru a vota este necesar sa fiti autentificat !

Loading ... Loading ...

Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau continând carne de vita în scopul identificarii eventualelor substituiri cu carnea de cal, precizeaza comunicatul citat.

În 15 februarie, la Bruxelles, a avut loc Comitetul Permanent pentru Siguranta Lantului Alimentar si Sanatate Animala, care a avut drept subiect evenimentele referitoare la substitutia carnii de vita cu cea de cal. În urma acestei reuniuni, a fost publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU, referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalentei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente.

Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de 1 martie 2013, sa efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinarii ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializarii care contin carne de vita sau etichetate ca având în compozitie carne de vita si pentru decelarea prezentei reziduurilor de fenilbutazona în carnea de cal.

În ceea ce priveste detectarea reziduurilor de fenilbutazona, recomandarea Comisiei este de a se preleva o proba de carne de cal la 50 tone. România va trebui sa efectueze un numar de 168 de probe, care vor fi recoltate din abatoare si unitati de transare independente, începând tot cu data de 1 martie.

Prelevarea probelor destinate controalelor oficiale pentru proteina de cal si reziduuri de fenilbutazona, ambalarea si transportul acestora la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara se va efectua cu respectarea prevederilor legislatiei sanitare veterinare.

Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de catre Uniunea Europeana, cu un maxim de 300 Euro /test, precizeaza ANSVSA.

AFP relata miercuri ca Autoritatea greaca pentru controlul alimentelor (EFET) a anuntat ca a descoperit ‘ADN de cal în esantioane’ de carne de vita congelata importata din România, aproximativ o tona din aceasta fiind confiscata.

‘Doua esantioane pozitive au fost descoperite printre cele 26 de analize efectuate pâna în prezent’, se arata într-un comunicat dat publicitatii de EFET. Cele doua esantioane provin de la 1.064 kilograme de carne de vita congelata importata din România”, potrivit AFP.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, EFET ar putea anunta în cursul zilei de joi în sistemul rapid de alerta informatiile despre societatea româneasca care a exportat carne de cal în Grecia etichetata ca fiind de vita.

“Aseara am primit si noi acel comunicat si, pornind de la informatiile din presa, am luat legatura cu ambasada si cu autoritatea veterinara de la Atena. Ne-au informat ca în cursul zilei de azi (joi n.r) vor introduce în sistemul rapid de alerta al UE informatiile la care fac referire. Pâna în acest moment nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ce ne-au spus, este vorba despre o societate din România, o unitate de sacrificare, altele decât cele doua incriminate anterior. Este o societate mare din sudul tarii, care a exportat direct în Grecia, nu prin acel intermediar si care este acreditata si pentru sacrificarea cailor”, a spus Constantin.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Cum vi se par impozitele locale în Satu Mare?

Cum vi se par impozitele locale în Satu Mare?

Explorând percepția contribuabililor sătmăreni despre impozitele locale, sondajul își propune să afle dacă acestea sunt considerate mari, mici sau acceptabile, pentru a informa și îmbunătăți politicile fiscale locale.”