Image 1
Image 2

România va avea din luna aprilie un surplus de 10% la producția internă de gaze naturale

Romania va avea un surplus de 10% la productia de gaze naturale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romania va avea un surplus de 10% la productia de gaze naturale
Romania va avea un surplus de 10% la productia de gaze naturale

România va avea din luna aprilie un surplus de 10% la producția internă de gaze naturale deoarece producătorii de energie electrică și-au redus consumul de gaze prin eficientizare, a declarat, vineri, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

“Odată cu intrarea producătorilor din energia electrică regenerabilă s-a constatat o scădere masivă a consumului de gaze naturale pentru producția de energie electrică. Chiar și în România, dacă anul trecut în primul trimestru am avut o medie de import de 15%, anul acesta avem 2% în aceeași perioadă a anului, iar pentru luna aprilie ar trebui să stabilim un minus de 10%, dacă anul trecut am stabilit un necesar de 9% la import”, a explicat președintele ANRE, la o dezbatere pe teme de energie.

Acesta a anunțat în aceeași dezbatere că prețul gazelor naturale pentru populație ar putea crește cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuțiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Comisiei Europene.

‘Avem o hotărâre de Guvern care expiră la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie să se dea altă hotărâre de Guvern și să se stabilească prețurile pentru etapele următoare ale aplicării calendarului (de liberalizare a prețului gazelor, n.r.). Se pune problema să modificăm calendarul după evenimentele reale. Calendarul inițial spunea că se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piața liberă, avem 90 lei/MWh și prețul are tendință de scădere. Nu avem cum să mai mergem peste nivelul pieței”, a explicat Havrileț.

Președintele ANRE a precizat că va fi întocmit un calendar de liberalizare a prețului la gaze prin care să fie înlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

‘Vom face un alt calendar (de liberalizare a prețului la gaze, n.r.), la care să înlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge prețul internațional (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obținut între timp o valoare de piață, de 90 de lei/MWh. Ne așteptăm că, în timpul verii, să ajungă sub acest nivel. Atunci, ne raportăm pentru liberalizare să ajungem la prețul liber de piață. Când ajungem la prețul liber de piață, nu mai putem noi să îl controlăm. Acum este 90 de lei/MWh pe piața liberă”, a spus Niculae Havrileț.

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor, convenit de către Guvern cu Comisia Europeană, prevede încheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

SATU MARE

Angajații AJOFM intră în grevă generală 

Membrii sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, dar și angajații neafiliați au anunțat faptul că vor intra în grevă generală pentru eliminarea inechităților salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă.