Program ITV: 00.05 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Vacanță activă sau cum să depistăm abilitățile tinerilor (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 02.30 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 03.38 Portret de artist, cu Ioana Vladimirescu, invitați Claudiu și Georgeta Govor 04.25 300 de ani de la nașterea episcopului și omului de cultură Grigore Maior 05.13 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forțiu, titlul emisiunii: Noutăți legislative în domeniul forestier 05.45 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Sătmărenii sunt tentați de pepenii altoiți 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, invitat Vasile Bradea, titlul emisiunii: Care sunt destinațiile de vacanță preferate de sătmăreni? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 09.35 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Experiențe, meditații, rugăciuni ascultate 10.10 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 13.00 Știri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Compensarea medicamentelor și alte drepturi pe înțelesul tuturor 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Bela Zazula raport la 80 de zile 15.45 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Bianca Sas 17.00 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farkas, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici și colectori de deșeuri 17.40 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învățământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 18.30 Audiențe în direct, cu Eva Laczko 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Presa tradițională de ulei, devine amintire 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Știri

România și G20

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este deja o tradiție să se protesteze de fiecare dată când liderii lumii se întâlnesc sub egida G20. Nici Summitul de la Hamburg nu face excepție.
G20 este o organizație în două trepte. Țările foarte dezvoltate, SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, Japonia și la coadă Rusia, ocupă locul central. Sunt acceptate țări cu o economie dezvoltată, dar de mâna a doua: China, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Arabia Saudită, Mexic, Brazilia și alte câteva. Dar marile decizii sunt luate de liderii celor 8 sau, să zicem, 7+1.

Lăsând mereu impresia că Rusia este tolerată, în realitate de fiecare dată atenția se concentrează pe dialogul dintre SUA și Rusia. De data aceasta la Hamburg se întâlnesc față în față Donald Trump și Vladimir Putin. Personaje controversate, unul este contestat în propria lui țară, pe când celălalt poate lua orice decizie de unul singur și să fie aplaudat.

Evident, în primul caz este vorba despre Trump, poate singurul președinte pe care l-au avut Statele Unite care întâmpină o opoziție și în propriul lui partid. Nu este cazul lui Putin. Tranziția de la URSS la Rusia nu a însemnat prăbușirea totală a unui sistem, ci doar adaptarea lui la noua situație mondială. Poate că așa ar fi arătat și România dacă se punea în practică teza lui Ion Iliescu, a „socialismului cu față umană”.

Dar aceasta este altă problemă, din fericire depășită.
Până la urmă, indiferent de deciziile luate la Summitul G20, lumea nu este nici mai bună, nici mai rea. Mai degrabă fiecare decizie se transformă în timp într-o problemă. G20 nu oferă soluții, ci creează probleme. Ne place sau nu, deși pare o organizație elitistă, un club al celor puternici, cele 20 de țări realizează 90% din PIB-ul mondial, în vreme ce populația din țările respective abia trece de 60%.

Noi, evident, nu ne numărăm printre privilegiați. Prinzând gustul întâlnirilor cu mai marii lumii, președintelui Klaus Iohannis i-ar fi plăcut să se afle printre liderii lumii. România, cu toate că a reușit la mai puțin de 20 de ani după căderea regimului comunist să intre în NATO și UE, nu este total integrată.

Cu o economie emergentă economiei europene, este încă foarte departe de a fi considerată măcar o țară care a reușit să depășească pragul sărăciei. Nu facem parte nici măcar din Spațiul Schengen alături de Ungaria, Cehia, Polonia. Nu s-a desființat regimul de vize pentru Statele Unite. Suntem la coadă și în raport cu țările cu care am împărțit istoria comună a comunismului.

Din câte se pare românii nu participă nici la protestele anti-G20. Nu ne privesc marile probleme mondiale. Avem propria noastră agendă. Moțiuni împotriva guvernului, proteste împotriva OUG 13, pensii speciale, legea salarizării unitare, certurile, birocrația excesivă, lipsa investițiilor, lipsa unui proiect de țară, condițiile din penitenciare, neconcordanțe între legile existente și Constituție, încălcarea drepturilor omului etc.

Probleme specifice lumii a treia. O țară în derivă, deși toată lumea cam știe ce ar trebui să se facă să intrăm și noi în rândul lumii ceva mai civilizate.

Nu participăm la proteste, dar am reușit să atingem aproape un record mondial ca număr de participare la protestele împotriva unei ordonanțe de urgență care s-a anulat.

La fel, anchetăm alegerile prezidențiale din 2009. Mai avem un pic și se va termina și procesul mineriadelor din 1990 și revoluției din decembrie 1989. Suntem o țară care merge înainte cu spatele, privind mereu în urmă, ca și cum am putea schimba firul istoriei.

Abonează-te acum Online!