21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

România şi G20

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este deja o tradiţie să se protesteze de fiecare dată când liderii lumii se întâlnesc sub egida G20. Nici Summitul de la Hamburg nu face excepţie.
G20 este o organizaţie în două trepte. Ţările foarte dezvoltate, SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia şi la coadă Rusia, ocupă locul central. Sunt acceptate ţări cu o economie dezvoltată, dar de mâna a doua: China, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Arabia Saudită, Mexic, Brazilia şi alte câteva. Dar marile decizii sunt luate de liderii celor 8 sau, să zicem, 7+1.

Lăsând mereu impresia că Rusia este tolerată, în realitate de fiecare dată atenţia se concentrează pe dialogul dintre SUA şi Rusia. De data aceasta la Hamburg se întâlnesc faţă în faţă Donald Trump şi Vladimir Putin. Personaje controversate, unul este contestat în propria lui ţară, pe când celălalt poate lua orice decizie de unul singur şi să fie aplaudat.

Evident, în primul caz este vorba despre Trump, poate singurul preşedinte pe care l-au avut Statele Unite care întâmpină o opoziţie şi în propriul lui partid. Nu este cazul lui Putin. Tranziţia de la URSS la Rusia nu a însemnat prăbuşirea totală a unui sistem, ci doar adaptarea lui la noua situaţie mondială. Poate că aşa ar fi arătat şi România dacă se punea în practică teza lui Ion Iliescu, a „socialismului cu faţă umană”.

Dar aceasta este altă problemă, din fericire depăşită.
Până la urmă, indiferent de deciziile luate la Summitul G20, lumea nu este nici mai bună, nici mai rea. Mai degrabă fiecare decizie se transformă în timp într-o problemă. G20 nu oferă soluţii, ci creează probleme. Ne place sau nu, deşi pare o organizaţie elitistă, un club al celor puternici, cele 20 de ţări realizează 90% din PIB-ul mondial, în vreme ce populaţia din ţările respective abia trece de 60%.

Noi, evident, nu ne numărăm printre privilegiaţi. Prinzând gustul întâlnirilor cu mai marii lumii, preşedintelui Klaus Iohannis i-ar fi plăcut să se afle printre liderii lumii. România, cu toate că a reuşit la mai puţin de 20 de ani după căderea regimului comunist să intre în NATO şi UE, nu este total integrată.

Cu o economie emergentă economiei europene, este încă foarte departe de a fi considerată măcar o ţară care a reuşit să depăşească pragul sărăciei. Nu facem parte nici măcar din Spaţiul Schengen alături de Ungaria, Cehia, Polonia. Nu s-a desfiinţat regimul de vize pentru Statele Unite. Suntem la coadă şi în raport cu ţările cu care am împărţit istoria comună a comunismului.

Din câte se pare românii nu participă nici la protestele anti-G20. Nu ne privesc marile probleme mondiale. Avem propria noastră agendă. Moţiuni împotriva guvernului, proteste împotriva OUG 13, pensii speciale, legea salarizării unitare, certurile, birocraţia excesivă, lipsa investiţiilor, lipsa unui proiect de ţară, condiţiile din penitenciare, neconcordanţe între legile existente şi Constituţie, încălcarea drepturilor omului etc.

Probleme specifice lumii a treia. O ţară în derivă, deşi toată lumea cam ştie ce ar trebui să se facă să intrăm şi noi în rândul lumii ceva mai civilizate.

Nu participăm la proteste, dar am reuşit să atingem aproape un record mondial ca număr de participare la protestele împotriva unei ordonanţe de urgenţă care s-a anulat.

La fel, anchetăm alegerile prezidenţiale din 2009. Mai avem un pic şi se va termina şi procesul mineriadelor din 1990 şi revoluţiei din decembrie 1989. Suntem o ţară care merge înainte cu spatele, privind mereu în urmă, ca şi cum am putea schimba firul istoriei.

Abonează-te acum Online!