Image 1
Image 2

România revizuiește, anul acesta, strategia energetică

Romania va revizui anul acesta strategia energetica
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romania va revizui anul acesta strategia energetica
Romania va revizui anul acesta strategia energetica

România revizuiește, anul acesta, strategia energetică, dar asta nu înseamnă că o luăm de la zero, pentru că avem un sistem energetic puternic, funcțional, deși poate nu așa cum ni-l doream, a declarat, vineri, la un forum de specialitate, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

“Partea de strategie energetică este importantă. România revizuiește anul acesta strategia energetică, nu o luăm de la capăt. Avem un sistem energetic puternic, funcțional, poate nu așa cum ni-l doream, dar asta nu înseamnă că pornim de la zero. Cred că suntem un jucător important în regiune, iar asta nu este doar o declarație, ci un fapt. Exportăm energie, uneori chiar 10% din ceea ce producem. Suntem un exportator net de energie, asta reieșind din soldurile lunare. Sunt convins că putem face mai mult. Suntem într-un punct de inflexiune în momentul de față. Avem deja o experiență în ceea ce privește energiile regenerabile, care sunt primul pas către zona spre care sistemul energetic urmează să evolueze. Ne-am stabilit un proiect de a tranziționa către tehnologii care produc cât mai puține emisii de carbon. Această tranziție nu mai este una teoretică. Vom termina reevaluarea strategiei energetice în această toamnă’, a afirmat Grigorescu.

Ministrul Energiei a punctat, de asemenea, că tranziția către energiile regenerabile reprezintă o provocare, atunci când se vorbește despre ținte și costuri.

‘România își acoperă mai bine de 24% din total energie din surse regenerabile. Întrebarea este care va fi ținta următoare și cu ce costuri. Preluarea unei cantități mai mari a energiilor regenerabile în sistemul energetic reprezintă o provocare. Că vorbim despre introducerea unor capacități de stocare a energiei electrice, că vorbim de schimbarea modului în care dispecerizăm energie astăzi de la un sistem centralizat la unul descentralizat, că vorbim de alte elemente de tarife de injecție, toate acestea presupun schimbări radicale și profunde atât la nivel tehnologic, cât și al nivelul politicilor publice, când vorbim despre tranziție (…) Suntem în sincron cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Mai mult, există ideea de coordonare a eforturilor în sectorul energetic, vorbim despre o Uniune energetică, de o cooperare regională, de solidaritate și de asigurarea în comun a siguranței energetice, cu implicații geo-politice’, a menționat oficialul.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, participă, vineri, la Eurosfat 2016, cea de-a patra ediție a forumului de dezbateri europene din România.

Evenimentul este organizat sub patronajul Parlamentului European, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with