Image 1
Image 2

România primește de la UE 33 miliarde euro pentru repornirea economiei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri în plenul Parlamentului European propunerea de buget multianual UE, 1,1 trilioane euro pentru perioada 2021-2027, și cea a Planului de relansare economică, în valoare de 750 miliarde euro.

În ceea ce privește Fondul de relansare, suma de 750 miliarde euro va fi împărțită în 500 miliarde granturi și 250 miliarde credite.

Potrivit grilei Comisiei, România ar beneficia de 33 miliarde euro: 19,6 miliarde euro sub formă de granturi și 13,4 miliarde euro credite.

Banii vor fi disponibili începând cu 1 ianuarie 2021, dacă în acest termen va exista aprobarea Parlamentului, a Consiliului și ratificarea în cele 27 de parlamente naționale. Important este că toate finanțările se vor face pe bază de proiecte.

În legătură cu fondul de recuperare, Ursula von der Leyen a anunțat în Parlament că va propune un ansamblu de taxe noi prin care să își sporească veniturile proprii. Între aceste taxe, un impozit pe marile afaceri, o taxă digitală, o taxă pe emisii de carbon (extinsă la domeniile aviație și transport maritim), o taxă pe plastic nereciclat (deja acceptată unanim în UE 27), și dublarea plafonului taxelor vamale încasate de UE.

Comisia va lansa un nou program de Sănătate în cadrul bugetului multianual.

Apoi, de notat e că Ursula von der Leyen pare să fi schimbat strategia, indicând că tranziția către statutul de jucător global va începe în interiorul granițelor. Comisia ar urma să folosească o parte a banilor din Fondul de redresare la investiții ”strategice”< achiziția de pachete de acțiuni la companii strategice europene, în special în state care nu au suficiente rezerve financiare să investească direct în aceste companii.

Diferențele de viziune între statele membre nu par însă să se fi armonizat. Din declarațiile publice făcute de lideri ai statelor membre, se conturează o”alianță” surprinzătoare, între statele din Nord și cele din Estul Europei. Motivul – marii beneficiari ai granturilor din Fondul de redresare vor fi Italia, Spania, Franța, iar estul mai sărac al Europei nu înțelege de ce trebuie ajutate în primul rând state bogate, fie ele și cele mai afectate de pandemie.

3 comentarii

  1. Furturi din bani europeni au fost si pana acum si vor fi si de acum incolo !. In caz ca se va descoperi vom plati noi toti cetatenii inapoi si nu cei care au furat !!. Hotii vor gasi de fiecare data o justificare ca si pana acum. Vor face achizitii la suprapret de la firmele de casa la fel ca si pana acum !. In romanica totul este in paragina ( drumuri, cai ferate, infrastructuri, poduri, etc, ). Unde au fost cheltuiti banii primiti de la UE ? ( panselute, borduri,… ). Proiecte platite firmelor de casa se fac destule chiar si de mai multe ori, doar realizari nu se fac !. Smecheria si hotia in romanica este la rang inalt

  2. “România ar beneficia de 33 miliarde euro: 19,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 13,4 miliarde euro credite”
    Acesti bani vor putea fi folositi numai pentru investitii, nu se pot folosi pentru cresterea pensiilor.
    Important este ca in urmatorii 7 ani in Romania vor intra peste 70 miliarde euro, de acum incolo guvernantii nu se vor putea plinge ca nu au bani, trebuie doar sa faca proiecte utile de infrastructura in transporturi, sanatate, educatie, cercetare. Acesti bani vor fi urmariti de UE, deci nu vor putea fi furati.

Lasă un răspuns

Connect with