Image 1
Image 2

România plăteşte 162 milioane euro către FMI din împrumutul stand-by contractat în 2009

Romania va plati 162 de milioane de euro catre FMI dintr-un imprumut contractat in 2009
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romania va plati 162 de milioane de euro catre FMI dintr-un imprumut contractat in 2009
Romania va plati 162 de milioane de euro catre FMI dintr-un imprumut contractat in 2009

România plătește, luni, 162 milioane euro către Fondul Monetar Internațional (FMI) din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, citate de Agerpress.

De la începutul anului, țara noastră a rambursat peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi și comisioane. În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane lei către Banca Mondială (dobânzi și comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiași luni — 3 milioane euro către FMI (dobânzi și comisioane).

Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze către cele trei instituții financiare se ridică la circa 1,860 miliarde euro în 2015.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială. Prin acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată

1 comentariu

  1. Ce s-a facut cu imprumutul de 20 miliarde euro din 2009? Unde au ajuns banii? Va spun eu: s-au dat la banci ca sa nu-si reduca expunerea pe Romania. Puteau fi cheltuiti mult mai bine, spre exemplu pentru dezvoltarea sectorului extractiv, adica sa extragem noi gaze, petrol, aur, cupru, sa nu-i lasam pe straini sa faca asta.

Lasă un răspuns

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Dolarul a crescut ușor

Leul nu a fost afectat la jumătatea săptămânii atât de creșterea inflației din ianuarie atât pe plan local cât și în Statele Unite.
Majorarea prețurilor din SUA a avut ca efect ieșiri de pe activele considerate riscante precum moneda unică sau cele de la marginea zonei euro. Astfel, media monedei maghiare s-a depreciat la 388,12 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3435 zloți/euro