20.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Cine merge la dezvoltare şi transporturi. Ce va face preşedintele?(reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 02.45 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Bekessy Elisabeta, Gabor Ferenc. Titlul emisiunii: Primăvara aceasta şi casele pot deveni mai verzi.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Omul cotemporan şi negarea lui Dumnezeu. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Cine merge la dezvoltare şi transporturi. Ce va face preşedintele?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 14.20 Teleshopping 14.40 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii:Cum ne conformăm la programele ecologice şi la ţinta de reciclare. 15.25 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 17.00 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Cultură

România Păcălită

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă populaţia României tot este familiarizată cu termeni juridici, cu termeni care desemnează taxe şi impozite, se poate spune că nu înţelege deloc ce înseamnă o redevenţă. Pe scurt este vorba de o taxă pe care o plătesc companiile care exploatează bogăţiile naturale.

Sumele sunt ridicol de mici. S-au privatizat pe bani mărunţi mari întreprinderi. Pentru a fi primiţi în UE a fost obligatoriu să fie privatizat Petrom-ul. Astfel s-au cedat rezervele de petrol şi gaze.

Exemplele pot continua fără ca opinia publică să se inflameze. Lumea este mai sensibilă la abuzul în serviciu decât la privatizări pe bani mărunţi şi la redevenţe. Dar aşa ajung ţările bogate în rezerve naturale să se numere printre ţările sărace.

România păcălită este exact ţara în care trăim acum. Interesant este că acuză această situaţie partidele asupra cărora planează cele mai grele acuzaţii de corupţie. Ce îi rămâne unei ţări după ce utilităţile, energia electrică, petrolul, gazele şi băncile sunt deţinute de capitalul străin? Îi rămâne lupta cu corupţia, dezbaterile despre democraţie şi statul de drept.

Sigur, beneficiază de sfaturi, de avertismentele marilor puteri. Ambasadele străine sunt deosebit de îngrijorate de modificările din justiţie. Pe bună dreptate. Vor fi însă şi mai îngrijorate de modul în care se adoptă legea redevenţelor.
Urmează în viitorul apropiat să se exploateze gazele din Marea Neagră. Majorarea redevenţelor afectează profiturile marilor companii transnaţionale. Deşi nu se vede, principala preocupare a ambasadelor străine este să susţină interesele firmelor din ţările lor.

Aşa se explică, printre altele, de ce nicio firmă străină nu a făcut obiectul unor anchete de corupţie. Materia primă a DNA-ului a fost asigurată de firmele româneşti. Este un adevăr care supără şi din această cauză este ocolit sau spus doar cu jumătate de gură.

Cine se uită puţin în istorie va constata că problema capitalului străin a fost amplu dezbătută. Nu ar fi rău dacă în cadrul Centenarului s-ar discuta şi despre capitalul străin din perioada interbelică. Face parte din istoria celor o sută de ani care au trecut de la momentul 1 decembrie 1918. România păcălită este un capitol amplu care se întinde pe o lungă perioadă de timp.

După instalarea regimului comunist se spunea că trebuie să le dăm grâul sovieticilor pentru că aveam nevoie de pleavă. După zeci de ani le-am dat bani americanilor pentru că aveam nevoie de autostrada Bechtel.

Dacă într-o primă fază Ungaria s-a aflat într-o situaţie identică, guvernul Orban a intrat în forţă în capitalul străin şi a mai atenuat lăcomia multinaţionalelor. Este posibil ca Liviu Dragnea să-l aibă drept model pe Viktor Orban. Legea redevenţelor va fi adoptată în acest spirit? Adică se va modifica atitudinea servilă faţă de capitalul străin?

Pe de altă parte este imperios necesară prezenţa capitalului străin în România. Important este ca firmele străine să fie supuse aceloraşi reguli ca şi cele autohtone. Altfel vom continua să ne scoatem ochii unii altora ca să nu mai vedem chipul desfigurat al României Păcălite.

Abonează-te acum Online!