Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă populația României tot este familiarizată cu termeni juridici, cu termeni care desemnează taxe și impozite, se poate spune că nu înțelege deloc ce înseamnă o redevență. Pe scurt este vorba de o taxă pe care o plătesc companiile care exploatează bogățiile naturale.

Sumele sunt ridicol de mici. S-au privatizat pe bani mărunți mari întreprinderi. Pentru a fi primiți în UE a fost obligatoriu să fie privatizat Petrom-ul. Astfel s-au cedat rezervele de petrol și gaze.

Exemplele pot continua fără ca opinia publică să se inflameze. Lumea este mai sensibilă la abuzul în serviciu decât la privatizări pe bani mărunți și la redevențe. Dar așa ajung țările bogate în rezerve naturale să se numere printre țările sărace.

România păcălită este exact țara în care trăim acum. Interesant este că acuză această situație partidele asupra cărora planează cele mai grele acuzații de corupție. Ce îi rămâne unei țări după ce utilitățile, energia electrică, petrolul, gazele și băncile sunt deținute de capitalul străin? Îi rămâne lupta cu corupția, dezbaterile despre democrație și statul de drept.

Sigur, beneficiază de sfaturi, de avertismentele marilor puteri. Ambasadele străine sunt deosebit de îngrijorate de modificările din justiție. Pe bună dreptate. Vor fi însă și mai îngrijorate de modul în care se adoptă legea redevențelor.
Urmează în viitorul apropiat să se exploateze gazele din Marea Neagră. Majorarea redevențelor afectează profiturile marilor companii transnaționale. Deși nu se vede, principala preocupare a ambasadelor străine este să susțină interesele firmelor din țările lor.

Așa se explică, printre altele, de ce nicio firmă străină nu a făcut obiectul unor anchete de corupție. Materia primă a DNA-ului a fost asigurată de firmele românești. Este un adevăr care supără și din această cauză este ocolit sau spus doar cu jumătate de gură.

Cine se uită puțin în istorie va constata că problema capitalului străin a fost amplu dezbătută. Nu ar fi rău dacă în cadrul Centenarului s-ar discuta și despre capitalul străin din perioada interbelică. Face parte din istoria celor o sută de ani care au trecut de la momentul 1 decembrie 1918. România păcălită este un capitol amplu care se întinde pe o lungă perioadă de timp.

După instalarea regimului comunist se spunea că trebuie să le dăm grâul sovieticilor pentru că aveam nevoie de pleavă. După zeci de ani le-am dat bani americanilor pentru că aveam nevoie de autostrada Bechtel.

Dacă într-o primă fază Ungaria s-a aflat într-o situație identică, guvernul Orban a intrat în forță în capitalul străin și a mai atenuat lăcomia multinaționalelor. Este posibil ca Liviu Dragnea să-l aibă drept model pe Viktor Orban. Legea redevențelor va fi adoptată în acest spirit? Adică se va modifica atitudinea servilă față de capitalul străin?

Pe de altă parte este imperios necesară prezența capitalului străin în România. Important este ca firmele străine să fie supuse acelorași reguli ca și cele autohtone. Altfel vom continua să ne scoatem ochii unii altora ca să nu mai vedem chipul desfigurat al României Păcălite.

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă