Image 1
Image 2

România nu va primi ajutoare de urgenţă de la UE pentru pesta porcină africană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Porci la targ
Porci la targ

Creşterea numărului focarelor de pestă porcină africană dă frisoane autorităţilor. Cum scăparea de sub control a virusului n-ar fi o problemă catastrofală, iată că şi Comisia Europeană vine cu surprize neplăcute pentru autorităţile româneşti. Realitatea este că România a primit bani de la UE pentru eradicarea pestei porcine africane. Pe ce s-au cheltuit?

Miza este uriaşă: dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-şi sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea creşte porci timp de zece ani. Europarlamentarul român, Laurenţiu Rebega, a cerut sprijin Comisiei Europene, adresând o scrisoare oficială comisarului european pentru Agricultură. Reacţia lui Phil Hogan arată că fermierii români nu pot spera la ajutoare de urgenţă din partea UE.

Numărul focarelor din țară a ajuns la 700

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la aproximativ 700. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

Europarlamentarul român a declarat: În calitate de europarlamentar, am luat o poziţie hotărâtă, cerând tuturor factorilor de răspundere măsuri urgente şi extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresând, în acest sens, o scrisoare oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan. Răspunsul primit, pe care-l anexez, poate fi rezumat aşa: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autorităţile române.

Ministerul Agriculturii, şi ANSVSA comunică, însă, insuficient. În această perioadă, fiecare jurnal de ştiri ar trebui să cuprindă informaţii despre extinderea sau lichidarea focarelor şi despre măsurile luate. Cetăţenii ar trebui să fie informaţi şi instruiţi cu privire la deplasările în zonele afectate.

Comisarul european pe agricultură a răspuns europarlamentarului român: Măsurile implementate de România pentru monitorizarea şi eradicarea pestei porcine africane sunt susţinute financiar de UE din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanţarea de urgenţă, în baza dispoziţiilor Regulamentului 652/201.

Phil Hogan a completat: „Deşi înţeleg situaţia dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislaţia privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situaţia epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susţinute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanţarea de urgenţă, în baza dispoziţiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare transmisă pe 14 august europarlamentarului român Laurenţiu Rebega.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns