Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

România nu mai are Rege

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Regele Mihai a încetat din viață. România a avut șansa de a fi una dintre ultimele țări din lume cu un regim monarhic constituțional. Odată cu dispariția Majestății Sale nu mai este în viață niciun șef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial.

Ca să ne facem o imagine despre timpul scurs de la evenimentele la care nu a fost doar martor, ci și principal actor, trebuie să ne gândim că a fost bărbatul politic care s-a confruntat, în timpul celui de-al doilea război mondial, cu un Adolf Hitler, Iosif Visarionovici Stalin, Winston Churchill, Franklin Roosevelt, iar după război cu un dr. Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, cu comisarii sovietici.

Abdicarea  forțată la 30 decembrie 1947 rămâne o pată neagră în istoria noastră. România a intrat într-o buclă a timpului din care a ieșit după aproape o jumătate de secol complet schimbată. În timpul celor peste 40 de ani de comunism a fost distrusă elita culturală și politică, dar și instituțiile democratice.

   După ani îndelungați de exil, după căderea regimului comunist, Regele Mihai s-a întors în țară. Primit cu ostilitate de “emanații revoluției” în perioada tulbure de după 1989, câțiva ani mai târziu, în aprilie 1992, a avut parte de o primire triumfală. Se estimează că peste o jumătate de milion de oameni l-au ovaționat la București.

O mică parte a populației, partidele istorice, mai cu seamă PN|CD, au crezut o clipă că se poate reinstaura monarhia. Timpurile au fost altele. Istoria, în ciuda dragostei cu care a fost primit, i-a fost potrivnică și după căderea regimului comunist. Monarhia care ar fi putut salva România a rămas o utopie. Republica și-a urmat drumul său, plin de capcane, spre ceea ce se credea că sunt soluțiile miraculoase, NATO și UE. Regele Mihai a înțeles noua tendință și s-a implicat în procesul de aderarea a |ării Sale în structurile euro-atlantice.

Dacă este să vorbim despre posibile modele pentru bărbații de stat, pentru politicienii români, fără îndoială Regele Mihai se situează pe prima poziție. A fost un adevărat model, dar îl urmează cineva? Da, oameni neimplicați politic. Oameni fără putere de decizie.

În schimb politicianul de azi se conduce după alte percepte. Nu este momentul să intrăm în detalii. Cu toate acestea, modul în care liderii politici de azi salută trecerea la cele veșnice ale Regelui este exemplar. Dovadă că modelul său, exemplaritatea vieții sale, nu a rămas cu totul necunoscut.  Parte dintre politicienii români au capacitatea de a discerne între bine și rău, între indiferența și datoria față de țară. De ce nu se comportă ca atare rămâne un mister. Așa sunt vremurile. Rezistă numai cei ce dau din coate, numai cei ce trag sfori, cei ce una spun și alta fac.

Remarcabil este modul în care principalul partid de guvernare a înțeles să cinstească memoria marelui dispărut. PSD a anunțat că renunță la mitingurile planificate la sfârșitul acestei săptămâni. Rămâne de văzut dacă și protestatarii de dreapta vor face același lucru. Președintele Klaus Iohannis, președinții celor două camere ale parlamentului, au transmis condoleanțe familiei regale. Regele Mihai impune respect. De la dispariția lui Corneliu Coposu națiunea nu a fost atât de unită. Nici măcar Ziua Națională nu a reușit să-i adune la un loc pe decidenții politici. Înmormântarea ultimului Rege, pentru câteva zile, i-a făcut pe români să fie la fel de uniți ca în marile momente cruciale din istorie, unirea de la 1 decembrie 1918 sau revoluția din decembrie 1989.

Odată cu dispariția Majestății Sale, România pierde o parte din istoria sa.

         

Abonează-te acum Online!
Baby Trend