Image 1
Image 2

România, lovită de ploi torențiale, vijelii și inundații

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi pentru 12 judeţe din ţară, atenţionarea fiind valabilă de luni, 20 iunie, ora 14.00 până marţi, 21 iunie, ora 11.00, interval în care meteorologii anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ şi disconfort termic în 12 judeţe.

Judeţele vizate sunt : Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba-Iulia, Hunedoara, Timişoara, Covasna, Gorj, Mehedinţi.

 

Maramureș: Patru localități rurale afectate de inundații

 

Ploile abundente și scurgerile de pe versanții muntoși din ultimele 24 de ore au produs inundații în localitățile Baba, Coroieni, Fântânele și Răzoare, fiind afectate gospodăriile localnicilor, iar patru persoane în vârstă au fost evacuate de echipele de intervenție ale pompierilor militari, potrivit unui comunicat de presă remis, luni.

 
În urma ploilor abundente, care au dus la scurgeri de pe versanți și ieșirea din matcă a văilor Baba și Poiana, satele Baba și Coroieni din comuna Coroieni, respectiv Fântânele și Răzoare, aparținând de orașul Târgu Lăpuș, au fost afectate de inundații.

Situația cea mai dificilă a fost înregistrată în satul Baba, pe raza căruia apele au afectat circa 20 de curți și anexe din tot atâtea gospodării.
Patru persoane în vârstă au fost evacuate de către autoritățile locale și au fost cazate la rude. La fața locului au intervenit pompieri din cadrul Pichetului Târgu Lăpuș, evacuând apa din subsolurile inundate cu ajutorul motopompelor.

Conform aceleiași surse, nivelul apelor din localitățile afectate de inundații a scăzut, iar localnicii au început să-și curețe gospodăriile de urmele lăsate de revărsarea apelor.

 
Arad: Zeci de case, străzi şi mai multe instituţii, inundate, unele zone fiind fără curent
Zeci de gospodării, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, subsolurile mai multor biserici şi clădiri din Arad, au fost inundate, duminică, în urma unei furtuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Din cauza unei furtuni puternice, zeci de case, clădiri, subsolurile unei biserici, a sediului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a Spitalului Matern, Serviciului Judeţean de Ambulanţădar şi Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, au fost inundate.

Câteva zeci de străzi şi mai multe intersecţii şi pasaje importante din municipiul Arad sunt inundate duminică seara, pe alocuri apa având chiar şi un metru. Unii copaci rupţi au căzut pe maşini, iar circulaţia pe DN7 între vama Nădlac şi municipiul Arad se desfăşoară cu dificultate din cauza copacilor rupţi de pe carosabil. Mai multe zone sunt fără curent electric de câteva ore pentru că sunt rupţi stâlpi de curent.

În Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, extinsă recent într-o construcţie nouă, a plouat, relatează Mediafax.

 

Suceava: 23 de localităţi afectate de furtuni, turişti blocaţi în case de vacanţă sau pensiuni
Un număr de 23 de localităţi din judeţul Suceava au fost afectate în ultimele ore din cauza furtunilor, fiind inundate mai multe locuinţe şi gospodării, DN 17 blocat de aluviuni, iar zeci de turişti au fost blocaţi în case de vacanţă sau pensiuni, informează corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvând al ISU Suceava, Alin Găleată, a declarat că în urma ploilor abundente de duminică seara şi din noaptea de duminică spre luni pompierii militari suceveni au intervenit în 23 de localităţi din tot judeţul.
Astfel 317 persoane din care 138 de pompieri au intervenit în divese situaţii generate de ploile torenţiale în Cajvana, Poieni-Solca, Botoşana, Ehreste, Cununschi, Zalomestra, Gura Humorului, Voroneţ, Pojorâta, Negrileasa, Gălăneşti, Izvoarele Sucevei, Soloneţu Nou, Gura Solcii, Suceava, Lungeni, Doroteia, Plutoniţa, Bivolărie, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Ciumârna şi Vatra Moldoviţei.

Cele mai afectate localităţi, din cauza inundaţiilor, au fost Plutoniţa, Gura Humorului, în cartierul Bogdăneasa, şi Doroteia, fiind înregistrate 11 locuinţe inundate, 32 de anexe, 84 de curţi sau grădini şi trei beciuri.

Pompierii militari au intervenit duminică la ora 23:30 pentru deblocarea DN17, pe raza oraşului Gura Humorului, care era blocat de aluviuni. Astfel, în aproximativ jumătate de oră, pompierii au îndepărtat toate resturile aduse de viituri pe carosabil şi au redat traficului drumul ce leagă Moldova de Ardeal.

Pompierii militari au mai intervenit pentru evacuarea unor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanţă, şi au rămas izolate din cauza unor podeţe avariate.

Echipele ISU au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane, iar după consolidarea căilor de acces, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor.

O altă intervenţie s-a desfăşurat în cartierul Bogdăneasa din oraşul Gura Humorului, unde o mamă cu fiica sa, care erau programate la medic, au fost trecute pe o punte de acces consolidată, cu ajutorul pompierilor militari.

 

Mureş: O vijelie a distrus acoperişurile a peste 300 de case. O fetiţă de doi ani a murit
O vijelie a distrus, duminică seara, acoperişurile a peste 300 de case din satele Cuci şi Dătăşeni, judeţul Mureş şi a pus la pământ stâlpi de electricitate, dar şi turlele a două biserici, iar o fetiţă de 2 ani a decedat în comuna Brâncoveneşti, după ce un copac a căzut pe maşina în care se afla.
Primarul comunei Cuci, Ilie Şuta, a declarat, luni, corespondentului Mediafax că vijelia, care a durat maximum 10 minute, a făcut prăpăd în comună, pagubele fiind evaluate de o comisie specială.

“Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva, eu zic că a fost tornadă, s-a format vârtej, a fost vânt şi ploaie. A făcut prăpăd. Au fost distruse, parţial sau total, acoperişurile a peste 300 de case din Cuci şi Dătăşeni”, a spus Şuta.

Primarul comunei Brâncoveneşti, Ordog Ferencz, a declarat la rândul său că în urma unei vijelii care a afectat comuna, o fetiţă de doi ani a decedat.
“Era într-o maşină parcată împreună cu tatăl său, când un copac a căzut peste maşină. Fetiţa a decedat iar tatăl său a fost rănit. Nu erau din localitate, erau de undeva din Vâlcea. Furtuna a dus şi la ieşirea din matcă a unor cursuri de apă”, a spus Ordog.

Şeful ISU Mureş, Dorin Oltean, a declarat şi el că pagubele cele mai mari au fost constatate în comuna Cuci.

“Un număr de 153 de case au acoperişul parţial afectat iar la 7 case a fost distrus acoperişul în totalitate, iar turlele a două biserici au căzut. La un bloc acoperişul a fost afectat parţial. De asemenea, în Dătăşeni au fost afectate 150 de case care au acoperişul parţial distrus iar la alte 5 case acoperişul este distrus în totalitate. Mai avem 6 stâlpi de electricitate care au fost rupţi şi o autoutilitară a fost răsturnată. Este întreruptă alimentarea cu energie electrică în zonă iar echipele Electrica intervin pentru remedierea situaţiei”, a spus Oltean.

Potrivit acestuia, luni dimineaţă peste 13.500 de consumatori din 60 de localităţi ale judeţului Mureş nu au curent electric.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS MIZERIE PE STRĂZI

Morman de crengi lăsat cu zilele pe strada Trandafirilor

A trecut mai bine de o săptămână de când pe strada Trandafirilor din municipiul Satu Mare zace la marginea drumului o grămadă de crengi și frunze uitate de lucrătorii care întrețin curățenia străzilor.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now