România întreagă este un Caracal | Informaţia Zilei

România întreagă este un Caracal

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După cum se pare întreaga campanie electorală se va desfăşura în jurul tragicelor evenimente de la Caracal. NU se poate vorbi despre siguranţa cetăţeanului decât în relaţie cu instituţiile responsabile pentru siguranţa cetăţeanului.

Poliţia, organele de ordine cum li se spune, vor fi în centrul atenţiei, împreună cu tot ceea ce înseamnă coordonarea lor, de către ministrul de Interne în cazul poliţiei naţionale, şi de către primării în cazul poliţiei locale.

Aşadar, campania prezidenţială va obliga candidaţii să se apropie de cetăţean, să-i asculte nemulţumirile, să-i promită că va rezolva problemele pe care le ridică. Toate echipele de campanie, toţi membrii de partid activi, vor ieşi pe teren pentru a afla cu ce probleme se confruntă cetăţeanul. Este o noutate. Până acum toată lumea se concentra asupra realizării infrastructurii, autostrăzi, drumuri, trotuare. Cine promitea că va face o centură de ocolire, un pod, că va asfalta drumurile se simţea mulţumit, avea impresia că a venit în întâmpinarea dorinţelor alegătorilor şi avea siguranţa că va fi votat.

Lucrurile se schimbă. Un rol extrem de important în logica politică a campaniei electorale îl vor avea primarii. A observat cineva că pe tot parcursul cercetării crimelor din Caracal mass media nu a făcut deloc apel la primarul din Caracal? Din cauza tensiunilor, a emoţiilor, a fost neglijat un aspect esenţial, responsabilitatea primarului. Întâmplător primarul din Caracal este medic epidemiolog. Poate contează şi din ce partid face parte, însă având această profesie nu a observat mizeria din curtea cetăţeanului Gheorghe Dincă? Omul sfinţeşte locul, dar tot omul demonizează locul, dacă omul este un demon.

Poate că renaşterea României ar trebui să înceapă cu o curăţenie generală, cu ridicarea gunoaielor, cu distrugerea focarelor de infecţii, care, neglijate, devin surse ale infracţionalităţii.

Lucrurile privite din acest punct de vedere, modifică percepţia asupra rolului primarilor în campaniile electorale de la prezidenţiale şi de la parlamentare. În orice caz, Viorica Dăncilă nu va avea un avantaj din faptul că primarul din Caracal face parte din PSD. Dimpotrivă. Situaţia generală din Caracal, cu reţelele de tip mafiot, cu prietenia dintre oamenii legii şi interlopii din zonă, îi va crea un disconfort prezidenţiabilului PSD. Până şi la Bucureşti primarului general Gabriela Firea i se poate reproşa că partidul său a obţinut rezultate slabe din cauza modului în care este gestionată Capitala.

Rezultatul foarte bun obţinut de USR la Bucureşti poate fi explicat şi prin faptul că s-a implicat puternic în viaţa oraşului. Modelul tinde să se extindă la nivel de ţară. Primarul din Baia Mare a câştigat un nou mandat înfiinţând „Coaliţia pentru Baia Mare”. Cu siguranţă în oraşul criminalului în serie, ar putea câştiga lejer alegerile un candidat al unei „Coaliţii pentru Caracal”. În acest context, un activist civic precum Alexandru Cumpănaşu ar fi votat aproape în unanimitate.

Dacă tot veni vorba despre cel care a atras atenţia asupra a ce se întâmpla la Caracal, Alexandra fiind nepoata lui, un astfel de om, cunoscut de la televiziune, ar putea candida cu succes şi la primăria generală a Capitalei.

În Statele Unite, lupta împotriva segregării, a pornit în anul 1955 de la o negresă care a refuzat să se ridice de pe scaun într-un autobus, şi să-i cedeze locul unui alb. Alexandra, fetiţa de 15 ani, poate deveni o nouă Rosa Louise Parks.

Cele două fetiţe, Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, nu sunt doar victimele unui criminal sadic, ci şi ale unei societăţi prost organizate, în care instituţiile funcţionează haotic, lipsind responsabilitatea personală. Nu ar trebui să se uite nici cazul fetiţei Sorina, care într-un fel a pregătit revolta cetăţenească împotriva „sistemului”, în fond împotriva unui stat care nu este capabil să-şi apere cetăţenii.

Înfiinţarea unei „Coaliţii pentru Caracal” ar fi în realitate o coaliţie nu pentru România, ci pentru cetăţenii ei. Acum descoperim că România întreagă este un Caracal.

N-am vrea să spunem că, simbolic, conducătorii ei au rânjetul hidos, dispreţuitor, al călăului Gheorghe Dincă.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517