România este pe locul 2 în topul ţărilor ai căror cetăţeni nu vorbesc nicio limbă străină | Informaţia Zilei

România este pe locul 2 în topul ţărilor ai căror cetăţeni nu vorbesc nicio limbă străină

Scris de Vasile Nechita, 03 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

România are printre cele mai slabe performanţe la limbi străine, între ţările Uniunii Europene. Peste 64% dintre români declară că nu pot vorbi nicio altă limbă, ceea ce plasează România pe locul al II-lea în topul statelor europene care nu cunosc limbi străine.

Însă este de remarcat că pe locul I este Marea Britanie (peste 65% dintre britanici declară că nu ştiu nicio altă limbă), o ţară a cărei limbă domină limbile de circulaţie internaţională. Datele sunt valabile pentru anul 2016. Clasamentul ţărilor europene în funcţie de procentul populaţiei care NU cunoaşte nicio limbă străină continuă cu Ungaria şi Bulgaria şi este realizat de specialiştii în educaţie si formare de la eknowledgeacademy.com, pe baza datelor Eurostat din 2016.

De remarcat că declaraţiile românilor contrastează major cu politica educaţională a statului, care a introdus încă din 2011 prima limbă străină de la clasa pregătitoare (6 ani), iar a doua limbă străină încă din clasa a Va. Formal, studiul limbilor străine plasează şcoala românească în topul ţărilor ai căror elevi de gimnaziu învaţă două sau mai multe limbi străine, după cum arată tot Eurostat, în 2017.

Diferenţa uriaşă dintre orele alocate la şcoală pentru învăţarea limbilor străine şi eficienţa acestora ar trebui să însemne un semnal de alarmă pentru guvernul român: orele din prezent nu se transformă în cunoaşterea efectivă a unei limbi străine. Procentul populaţiei care NU cunoaşte nicio limbă străină – clasament: Marea Britanie: 65,4% dintre britanici spun că nu vorbesc nicio altă limbă; România: 64,2% dintre români spun că nu vorbesc nicio altă limbă; Ungaria: 57,6% afirmă acelaşi lucru.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 03 ianuarie 2020, ora 12:25

  Romana este limba straina pt. toti cei de alte nationalitati conlocuitoare !. Orice limba vorbita in afara de cea materna este limba straina !.

 2. Babacu a spus: 03 ianuarie 2020, ora 11:27

  Ma da multi de „Babacu” pe aici! Eu nu pot fi confundat cu alti „Babaci” pentru ca am stilul meu propriu de a scrie, usor de recunoscut. Asa ca postacilor, degeaba imi imprumutati numele, nu puteti sa-mi imprumutati stilul.
  Revenind la subiect, englezii n-au nici un motiv sa invete alta limba. La ce le-ar folosi?

 3. Babacu a spus: 03 ianuarie 2020, ora 11:18

  maghiara este o limba straina in romania?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Goldis Admitere

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517