Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai sunt opt zile până se intră oficial în campania electorală și nu se simte atmosfera premergătoare marilor competiții. Au apărut pe străzi câteva imagini uriașe, dar impactul lor este nesemnificativ. Lipsesc, într-adevăr, mesajele mobilizatoare. Dacă este să culegem din puzderia de declarații, nu găsim nimic demn de reținut. Suntem în situația unor oameni lipsiți de cele necesare traiului care caută prin gunoaie fără să găsească nimic ca să-și potolească foamea.

Nu știu cum se explică situația aceasta. O fi din cauza liderilor? Nu mai au partidele suflu? Dacă au apărut pe liste nume noi într-o proporție care trece de jumătate, majoritatea tineri, înseamnă că vine din spate o nouă generație. Nu are nimic nou de spus această generație?

Lumea politică este din ce în ce mai obosită și lipsită de imaginație. Sloganele sunt slabe, greu de ținut minte. Apelul la România este oarecum de înțeles, dar nu știm dacă cetățenii se vor lăsa pătrunși de mesaj. Comentând sloganele unor partide, Traian Băsescu a mai lansat o perlăȘ degeaba ești mare dacă ești prost. Se referea la partidele mari.

Nu mai există personaje care să însuflețească masele. Au dispărut marii oratori, deși temele au rămas. Sunt atâtea lucruri care își așteaptă rezolvarea, iar politicienii zilei de azi nu sunt în stare să vorbească despre ele. Dacă nu ar fi “lupta anti-corupție” nu ar fi nimic.

Unde este România? Se ascunde în slogane. Sloganul PSD sună promițător ÎNDRĂZNEȘTE SĂ CREZI ÎN ROMÂNIA.  Va trebui să umple cu ceva acest slogan, să aducă argumente. Din lipsă de imaginație PNL a preluat sloganul adversarului și a mai adăugat la el câteva cuvinte. Astfel că sloganul PNL sună așa ÎNDRĂZNEȘTE SĂ CREZI ÎN ROMÂNIA CONDUSĂ DE OAMENI CINSTIȚI – DACIAN CIOLOȘ PRIM-MINISTRU. Ce mai poți spune? Înțelege toată lumea că este o competiție, că se intră în campanie electorală. Dar cu astfel de texte?

Președintele Klaus Iohannis, intrat în campanie electorală face apel către partide să-și scoată de pe liste “penalii”. Adică persoanele care au dosare penale. Poate că ar fi mai de folos să ceară partidelor să renunțe la proști. Aceștia, ajunși în funcții publice, sunt tot atît de periculoși, sau chiar mai periculoși decât “penalii”. Acestora din urmă le poate veni de hac justiția, dar ce te faci cu proștii?

România, ca să interpretăm și noi sloganele de mai sus, îndrăznește să se lase pe mâna mediocrităților, incapabililor promovați într-o veselile de partide. Dacă promovarea mediocrității a ajuns politică de stat măcar în campaniile electorale alegătorii ar avea dreptul să vadă, să asculte persoane inteligente. Slabe speranțe. Cel mult trebuie să se mulțumească cu personaje care au ceva mai mult bun simț.

Consecințele lipsei de idei nu întârzie să apară. În locul dezbaterilor de idei, cum se spune, apar certurile; atacurile la persoană iau locul argumentelor. Sunt, desigur, și excepții, dar se pierd în noianul de mizerii. Impresia generală este de haos,  de luptă ca în junglă. De nicăieri, nicio luminiță de speranță concretă.

De unde ar putea veni, totuși, o surpriză plăcută? Din două direcții. PSD ar putea veni cu o propunere de prim ministru, o persoană onestă și inteligentă. Cum PNL s-a fixat pe Dacian Cioloș, ar fi o dovadă de bun simț dacă acesta ar intra în concediu pe perioada campaniei electorale. Am avea în felul acesta două direcții clare după care s-ar alinia și restul partidelor. În primul rând trebuie clarificat statutul masculului alfa. Altfel, turma se sălbăticește.