Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Cioloș preia teza lansată de guvernul Ponta că întreaga țară ar fi blocată pentru că funcționarilor le este frică să mai semneze acte. Fostul premier începea cu miniștri, secretari de stat, directori generali și termina cu președinți de consilii județene, primari și funcționarii din aceste instituții.  Reieșea foarte clar că de frica DNA peste economie s-a instalat o blocadă. La vremea respectivă asupra guvernului Ponta plana suspiciunea că în felul acesta explica lipsa resurselor.

PSD făcea economie la bani pentru a-i arunca în anul electoral.

În mod curios, premierul Cioloș vorbește despre același fenomen cauzat tot de frica funcționarilor de a semna documente.  S-ar deduce că bani sunt destui, dar nu sunt folosiți pentru că nu se semnează acte de frica anchetelor DNA. Dacă este adevărat toată lumea, începând de la președinte, parlamentari, societate civilă etc. ar trebui să lupte împotriva acestei blocade.

În realitate nu există o asemenea teamă. În realitate lipsesc banii de investiții. Pentru nimicuri sunt fonduri suficiente, mai ales în acest an electoral. Pentru a câștiga capital electoral candidații ar fi în stare să semneze și pactul cu diavolul, ca Faust. Dacă există o blocadă, ea este determinată de incompetența care a cuprins aparatul de stat de sus până jos.

Adevărata amenințare la adresa siguranței naționale este angajarea și promovarea în funcții exclusiv pe criterii politice, în detrimentul profesioniștilor. Iar de la amatorism și nepotism politic până la corupție nu este decât un pas. Acest aparat de stat format la școala partidelor este adevărata cauză a blocadei care a cuprins România.

Împotriva celor peste un milion de funcționari de stat, din care peste jumătate sunt introduși în sistem pe filiere de partid, nu se poate face nimic. Din patru în patru ani, după fiecare rând de alegeri, rândul funcționarilor la stat s-a îngroșat. Peste primul strat administrativ moștenit de la regimul comunist s-au suprapus straturile pedeseriste.

A urmat, în 1996, funcționărimea angajată pe bază de algoritm politic între partidele din CDR, USD și UDMR. Autoritarul guvern Năstase a mai adus în sistem un val de funcționari administrativi. După 2005 și-au făcut apariția PNL-iști, PD-iști,UDMR-iști, PDL-iști, USL-iști și iarăși PSD-iști, UNPR-iști, ALDE-iști și Dumnezeu știe ce va mai urma.

Așa cum înainte de 1989 se spunea despre România că este singura țară din lume care este apărată cu armele spre interior, la fel se poate spune despre această țară că se află sub blocadă din interior.

Slabul guvern Cioloș, fără susținere parlamentară majoritară, nu poate face nimic altceva decât să vorbească. Marea lui realizare s-ar putea să fie “comisia de tăiat hârtii”. Reformarea, sau resetarea, cum spune președintele Iohannis,  va trebui să vină tot din partea celor care ne-au dus în această înfundătură: de la clasa politică. În momentul în care Traian Băsescu a redus salariile cu 25%, și era vorba doar de salariile bugetarilor, măsura trebuia însoțită și de o reducere de personal cu 25%.

Dacă un sfert din salariații la stat ar lucra în mediul privat, ne-am putea permite să sperăm că ne vom apropia de restul țărilor din Uniunea Europeană. Acolo de ce nu există un blocaj? De ce nu se autoblochează administrația germană? Astfel de întrebări ar trebui să și le pună premierul Cioloș, nu să pășească pe urmele ­lui Victor Ponta.

Dependența de conflicte

Nimeni nu poate contrazice un fapt vizibil zi de zi: există partide politice dependente de conflicte. Dar ce partid nu recurge la atacuri pentru că știe că asta este una din condițiile pentru care te apreciază alegătorul?