Image 1
Image 2

LEGUME ECOLOGICE

România are 12.000 de producători în sistem ecologic

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, 23 septembrie, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio, Costin Lianu.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Piaţa produselor economice în România este o piaţă în formare cu un procent foarte mic, nu ştie nimeni foarte bine cifra de afaceri cu produse ecologice în România. Este obiectul unei cercetări pe care o vom face în cursul anului acesta prin Asociaţia Inter-Bio.

Dar este o piaţă în formare. Este o piaţă mică, ca şi celelalte pieţe din Europa de Est. Avem 12.000 de producători în sistem ecologic, un număr în creştere. Suprafaţa ecologică este încă mică, 2%. Nu vom atinge în niciun fel ţinta europeană de 25%. Nici măcar nu vom atinge proiecţiile care le considerăm noi rezonabile pentru România, de 11%. Strategia naţională pe agricultură ecologică fixează o ţintă modestă, de 5-6%, şi nu suntem foarte mulţumiţi de această ţintă. Cred că marea problemă este educaţia în consum pentru că există o mare confuzie în piaţă legat de ce înseamnă ecologic, biologic”, a spus Costin Lianu.

El a menţionat că acesta este principalul lucru pe care îl reclamă fermierii ecologici.

“Nu este corect ca în piaţă să fie producători care pretind că sunt producători în bio şi care nu sunt certificaţi. De asemenea, o confruntare este să vedem cum reuşim să creştem consumul la tânăra generaţie prin introducerea în şcoli a acestei educaţii în domeniul ecologic, iar o altă mare provocare este legată de faptul că procesatorii din România sunt foarte puţini. Gândiţi-vă, sunt doar 200 de procesatori şi 12.000 de producători”, a mai spus Costin Lianu.

Asociaţia Inter-Bio a organizat vineri o expoziţie de produse ecologice cu ocazia Zilei Europene a produselor ecologice. Asociaţia a sărbătorit producţia ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producţia alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea şi bunăstarea animalelor. Organizatorii consideră celebrarea acestei zile o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producţia ecologică şi de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziţia către sisteme alimentare durabile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SALARII ȘI JUDEȚE

Judeţele cu cele mai mari, respectiv cele mai mici salarii

Anul 2023 a fost unul în care companiile au continuat să îşi extindă echipele, însă ritmul majorărilor salariale de anul trecut, de 10-15% în aproape toate domeniile de activitate, nu a mai fost replicat, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare din România.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now