România ar putea urca între primele 10 economii din UE | Informaţia Zilei

România ar putea urca între primele 10 economii din UE

Scris de Vasile Andreica, 25 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Economia României are şanse de dezvoltare puternică în următorii ani, dar este în continuare dependentă de evoluţiile de la nivel internaţional, a susţinut, miercuri, Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).

“Avem ponteţial ca undeva spre sfârşitul deceniului viitor, când, cel mai probabil, China va deveni prima economie a lumii ca PIB. (…) România este permament la intersecţia marilor blocuri economice. (…) Până în orizontul 2030, putem să intrăm în primele zece economii din Uniunea Europeană, dacă accelerăm investiţiile. Sunt convins că nu putem rămâne în afara circuitului”, a afirmat Andrei Rădulescu.

Economistul BT a reamintit că China este din ce în ce mai prezentă în economia mondială şi că a lansat, în urmă cu cinci ani, cel mai ambiţios program de investiţii în plan global, cu perspectiva de a realiza mai multe centuri între Europa şi Asia şi Europa şi America Latină.

“Sunt prevăzute investiţii de 8 trilioane de dolari până în 2050. În regiune sunt din ce în ce mai multe ţări – Serbia, Polonia, Ungaria – care au din ce în ce mai multe investiţii din China”, a detaliat Rădulescu.

“Suntem o economie dependentă de ceea ce se întâmplă pe plan global şi european. Primul factor de care va depinde dezvoltarea economiei româneşti pe termen mediu şi lung este climatul geo-economic şi geo-politic global şi european. Ulterior, trebuie să luăm măsuri să avem continuitate a reformelor. Trebuie să ne imaginăm în fiecare zi când ne sculăm că suntem direct concurent cu chinezul şi chinezul are o altă atitudine faţă de economisire, faţă de viaţă. Într-o economie globală nu mai suntem concurenţi doar cu bulgarii, sârbii… Dacă se extinde Uniunea Europeană către Balcanii de Est, vom avea o altă provocare, pentru că este posibil ca multinaţionale care sunt astăzi în România să se mute către aceste ţări. Deci, trebuie să fim atenţi la ceea ce înseamnă comportament economic echilibrat”, a subliniat Rădulescu.

Economistul BT a precizat că, în ultimii 30 de ani, în România, niciodată nu s-au făcut reforme de sus în jos, ci doar când ne-a ajuns cuţitul la os.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 26 octombrie 2018, ora 10:41

    România ar putea urca între primele 10 economii din UE ,daca am avea un FIDESZ la conducere respectiv un prim-ministru ca Viktor Orban si nu prostii si tantalaii de care dispunem in momentul de fata. Cu prostii si tantalaii la guvernare ajungem in groapa, ramanem tot ultimii din Europa.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345