Image 1
Image 2

Risc iminent de grevă la Electrolux începând de vineri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un număr recent al ziarului nostru relatam că muncitorii de la compania Electrolux Satu Mare sunt nemulţumiţi de faptul că patronatul nu acceptă în principal o

creştere salarială, precum şi alte cereri. Aşadar, în fabrică şi în prezent continuă atmosfera tensionată care a început încă din decembrie.

Mai exact, sindicaliştii au cerut o creştere salarială de 11%, având ca argument prognoza Institutului Naţional de Statistică (INS). La rândul său, conducerea a propus o creştere salarială zero, dar a oferit în schimb un bonus de prezenţă de 2,5%.
Deşi în unele puncte ale revendicărilor, sindicaliştii şi patronatul au ajuns la un acord, nuca tare a disputei o reprezintă pretenţiile de creştere salarială.

Participarea lui Bogdasn Hossu la negocieri

 

Bogdan Hossu
Bogdan Hossu

După mai multe întâlniri ale sindicaliştilor cu conducerea firmei, Sindicatul Samus a înregistrat conflictul la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare (fapt confirmat de pe Ioan Flore, reprezentantul ITM). În sprijinul sindicaliştilor, marţi, a intervenit lui Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Cartel Alfa, la care este afiliat sindicatul fabricii. El a participat personal la o şedinţă de mediere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, faţă în faţă cu reprezentanţii conducerii Electrolux, obiectivul final fiind stingerea conflictului de muncă.

O nouă propunere a conducerii Electrolux – respinsă

Cu acest prilej, conducerea companiei Electrolux, în cadrul întrevederii cu reprezentanţii sindicatului, a făcut o nouă propunere muncitorilor. Este vorba despre o creştere salarială de 5% şi creşterea valorii bonurilor de masă de la 12 la 15 lei. Sindicaliştii au prezentat muncitorilor propunerea făcută de conducerea fabricii însă aceştia nu au acceptat-o, solicitând, în consecinţă, continuarea conflictului de muncă.
În aceste condiţii, sindicaliştii pregătesc un calendar al viitoarelor forme de protest în ipoteza că cele două părţi nu vor ajunge, totuşi, la o înţelegere. Mai precis, liderii sindicali sunt de părere că dacă nu intervine ceva neprevăzut, este foarte probabil ca vineri să se desfăşoare o grevă de avertisment (de două ore), urmată, miercuri, de grevă generală pe termen nelimitat.

1 comentariu

  1. Ca de obicei si aceasta actiune este una bine regizata dupa o partitura intocmita intre conducere si sefii de sindicat care si-au dat mana in interesul propriu si nu al angajatilor care urmeaza sa fie antrenati in aceasta actiune. Si cu ani in urma tot in aceasta perioada au organizat grevele ca patronatul sa nu fie nevoit sa plateasca somaj tehnic angajatilor. Oameni buni !, nu puneti botul la aceasta provocare !. Daca faceti greva faceti-l intre lunile Mai si August ca o sa fie mai eficient cand o sa aveti si cheltuieli mai putine si posibilitati de a lucra si altceva.

Lasă un răspuns

Connect with